Jolanda Grevers
4 oktober 2018
3 tips voor meer geluk in je werk | Uniqie-loopbaancoaching

In mijn werk als loopbaancoach kom ik zeer regelmatig vrouwen tegen die worstelen met vragen als: 'wat wil ik nou echt?', ‘waar ben ik echt goed in?’ en 'wat past bij mij?' Ze worden niet meer blij van hun baan. Nee ze balen van hun baan. Ze willen weten hoe je meer geluk in je werk vindt. Herkenbaar voor jou? Lees dan verder.

Dit zijn drie vragen waar je niet zo een-twee-drie antwoord op kunt geven. Waar moet je beginnen? Hoe vind je een antwoord op deze vragen? In dit artikel deel ik 3 tips waar je direct zelf mee aan de slag kunt. Tips voor meer geluk in je werk. 

Maar voordat ik deze tips met je deel, wil ik je eerst vertellen waarom het zo belangrijk is om jouw antwoorden op deze drie vragen te kennen.

Het fundament van je loopbaan

Voor het vinden van meer geluk in je werk is het heel belangrijk dat je jouw antwoorden op deze drie vragen goed kent. Nee… Het is niet alleen belangrijk, het is een vereiste. Want deze antwoorden vormen namelijk de fundering van jouw loopbaan. En als de fundering niet goed is, heb je niet de juiste basis om een gelukkige en succesvolle loopbaan op te bouwen. Waardoor de kans is groot dat je vastloopt in een baan die niet bij jou past. Of erger nog, dat je een bun-out krijgt.

Het bouwen van een goede duurzame fundering kost tijd. Je zult eerst diep moeten graven. Want je moet in contact komen met je ware talenten, dromen en verlangens om deze drie vragen goed te kunnen beantwoorden. Dat kost nu eenmaal veel tijd en aandacht. Want de antwoorden zitten vaak ver weggestopt en we kunnen er moeilijk bijkomen. En alleen jijzelf kent de antwoorden. 

Mijn drie tips voor meer geluk in je werk

1. Ga terug naar je kindertijd om te ontdekken wat je nu echt het allerliefst wilt gaan doen.

Ga terug naar je kindertijd. Denk terug aan de periode tussen je vierde en je twaalfde jaar. Waarmee kon jij je als kind toen eindeloos vermaken? Waar speelde je heel erg graag mee? Welke dromen had je als kind? Wat wilde je als kind graag worden?

Ik wilde ‘huizenontwerpster’ worden. Elke dag mooie huizen ontwerpen en hele mooie kleuren gebruiken. Op zondagochtend kon ik mijzelf urenlang vermaken met het tekenen van huizen of met het bouwen van huizen met Lego.

Waarom? Welk beeld had je toen van dit beroep? Wat wilde je dan zo graag doen bij het beoefenen van dit beroep?  Jouw antwoorden leveren je veel informatie op over jouw drijfveren in je werk.

Het leek mij als kind geweldig om steeds maar weer nieuwe huizen te ontwerpen en heel veel mooie kleuren te gebruiken. Ik ben geen architect of interieurdesigner geworden, maar loopbaancoach.  Maar ik ben als loopbaancoach vaak bezig met het ontwerpen van nieuwe online programma’s en e-books. Ook nu vind ik het nog steeds geweldig om nieuwe dingen te creëren. Ik vind het geweldig om mooie waardevolle programma’s en e-books te maken met veel aandacht voor detail, kleur en lay-out. Als ik hiermee bezig ben, vergeet ik de tijd. En ik haal er heel veel voldoening uit.

2. Wat is echt belangrijk voor jou?

Wat vind jij echt heel belangrijk in je werk? Aan welke voorwaarden moet jouw baan voldoen om echt gelukkig te kunnen zijn met je baan?  Wat kun jij absoluut niet missen op je werk? Welke werkwaarden zijn voor jou heel belangrijk?

Spiekbriefje werkwaarden

 • anderen helpen
 • natuur en milieu
 • artistieke creativiteit
 • onafhankelijkheid
 • autoriteit
 • ontwikkeling van kennis
 • autonomie
 • opwinding
 • avontuur
 • overzichtelijkheid
 • beslissingen nemen
 • passie
 • betrokkenheid
 • precisie werk
 • bijdragen aan de samenleving
 • prestatie en succes
 • competitie
 • publieke waardering
 • contact met mensen
 • rechtvaardigheid
 • creatieve expressie
 • recreatie
 • creativiteit algemeen
 • reizen
 • deskundigheid
 • risicobereidheid
 • duurzaam
 • routine
 • erkenning
 • rust in werk
 • kennis
 • zakelijkheid
 • kostenbewustzijn
 • zeggenschap
 • leefomgeving
 • zekerheid
 • beïnvloeden
 • Zorgvuldigheid
 • tolerantie
 • eigen tijdsindeling
 • samenwerken met anderen
 • fysieke uitdaging
 • schoonheid
 • financiële zekerheid
 • sociale activiteiten
 • flexibiliteit
 • spontaniteit
 • goede beloning
 • stabiliteit
 • groeien in het werk
 • status
 • harmonie
 • toezicht
 • hoog tempotolerantie
 • humor
 • uitdaging
 • hulpvaardig
 • verandering en afwisseling
 • idealen
 • verbinding en aansluiting
 • improvisatie
 • vriendschappen
 • ingewikkelde uitdagingen
 • vrolijkheid
 • intellectuele belangstelling
 • waardering
 • invloed
 • werken onder druk
 • kwaliteit
 • winststreven
 • loyaliteit
 • zelfontplooiing
 • macht
 • zelfsturing
 • mensen
 • plezier
 • openheid
Voor mij is het heel belangrijk om te kunnen groeien in mijn werk en mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar ook autonomie, afwisseling, mensen helpen, onafhankelijkheid, uitdaging, zorgvuldig handelen en idealen verwezenlijken zijn belangrijke kernwaarden voor mij.

3. waar ben je echt heel erg goed in?

Als je iets doet waar je echt heel erg goed in bent, geeft dat meestal een heel goed gevoel en heel veel energie. Maar wanneer je iets doet waar je echt niet goed in bent, geeft dat stress en negatieve energie. Het zuigt je leeg. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks op je werk zeer regelmatig je sterke punten kunt inzetten en dat je je verder kunt ontwikkelen. En dat je zo min mogelijk werkzaamheden verricht waar je niet goed in bent.

Als ik bezig ben met mijn administratie merk ik dat mijn schouders verkrampen. Ik ervaar stress. Vooral als ik mijn cijfers niet kloppend krijg. Ik weet dat ik er niet goed in ben en ik heb er echt een hekel aan. Na een middag met mijn administratie bezig te zijn geweest voel ik mij moe. Maar wanneer ik een middag coachingsgesprekken heb gevoerd of aan een online programma heb gewerkt, voel ik mij energiek, blij en in mijn element. De middag is voorbij gevlogen.

Maar hoe kom je erachter waar je echt goed in bent? Ik weet zeker dat deze zeven vragen je een heel eind op weg helpen bij het vinden van je antwoord.

7 vragen om je talenten te ontdekken

 1. Waar beleef je heel erg veel plezier aan?
 2. Wat waren je favoriete vakken op school?
 3. Wanneer vliegt de tijd voorbij?
 4. Wat gaat je echt heel gemakkelijk af?
 5. Wat bewonderen anderen in jou?
 6. Wanneer was je heel succesvol en wat deed je toen?
 7. Waar ben je echt trots op?
 8. Heb je een rode draad ontdekt?

In mijn gratis e-book Ontdek je talenten vind je nog veel meer oefeningen waarmee je aan de slag kunt om je talenten te ontdekken.

Mijn talenten zijn: helpen, lesgeven, begeleiden, luisteren, communicatief sterk, analytisch vermogen/verbanden zien, leergierig, innemend zijn en doorzettingsvermogen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}