Jolanda Grevers
20 juni 2019
5 valkuilen die voorkomen dat jouw loopbaandroom uitkomt| Uniqie-loopbaancoaching

Toen ik 5 jaar geleden startte met mijn eigen coachingspraktijk dacht ik: als ik heel hard mijn best ga doen, dan komt het allemaal wel goed. Nu weet ik dat simpelweg ervoor gaan en heel hard werken niet voldoende is om je loopbaandroom waar te maken.

Door schade en schande heb ik geleerd dat je beter niet in de onderstaande 5 valkuilen kunt stappen. Want dan gaat het heel moeilijk worden om je loopbaandroom waar te maken.

Vijf valkuilen die voorkomen dat jouw loopbaandroom uitkomt

1. Luisteren naar je belemmerende overtuigingen

Nadat ik eenmaal de knoop had doorgehakt, begon ’s avonds in bed mijn kritische stemmetje mij te bombarderen met waarschuwingen en negatieve gedachten. Mijn belemmerende overtuigingen begonnen aan mij te knagen. Gelukkig kregen ze dit keer geen vat op mij. Mijn verlangen was te sterk om mij door mijn belemmerende gedachten en overtuigingen in de luren te laten leggen. Want omdat ik deze stemmetjes inmiddels erg goed kende, had ik snel in de gaten waarmee ze bezig waren.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van dit irritante negatieve dwingende stemmetje. Erken het en herken haar gedachtepatroon. Erken je belemmerende overtuigingen, want het is een saboteur en het doet er alles aan om je ervan te weerhouden dat te gaan doen wat je het allerliefst wilt gaan doen.

Probeer je niet te laten leiden door dit stemmetje. Rem haar af wanneer ze je begint te belagen, negeer haar en vervolg je uitgestippelde route naar je droombaan. Ik weet dat dit lastig is wanneer je moe bent en stress ervaart. Maar probeer het toch. 

2. Blijven twijfelen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt

Wat als het niet gaat lukken en ik plat op mijn bek ga? Wat als het heel erg tegenvalt? Deze twijfels heb ik zeker in het begin gehad.

Maar 100% garantie dat het gaat lukken heb je vooraf nooit. Accepteer dat er een kans bestaat dat achteraf blijkt dat je een verkeerde keuze gemaakt hebt. Maar weet je… je hebt het wel geprobeerd en je hoeft later geen spijt hebben dat je het niet geprobeerd hebt.  

Wanneer je geen keuze maakt en blijft hangen in de situatie waarin je zit, zal er niks veranderen aan je situatie. Dan weet je zeker dat je geen plezier en voldoening in je werk zult ervaren.   

Maar ga voordat je een keuze maakt voor jezelf na of je keuze juist voelt en haalbaar is. En maak vervolgens een goed plan; je eigen loopbaanplan.

3. Te veel leunen op de mening van anderen

In het begin luisterde ik te veel naar de goedbedoelde adviezen en tips van businesscoaches die wisten wat te doen. Trouw volgde ik ze allemaal op. Tenslotte waren zij al succesvol en ik stond nog helemaal aan het begin. Maar daar werd ik alleen maar heel erg onzeker van, omdat veel van deze adviezen en tips niet pasten bij mij. Ik stond er niet werkelijk achter.

Het kan verstandig zijn om naar deze adviezen te luisteren. Maar wees kritisch en volg ze niet klakkeloos op. Haal eruit wat waardevol is voor jou. Kies zelf wat je ermee gaat doen. Wees eigenwijs en volg jouw pad. Laat je niet te veel door anderen beïnvloeden.

Het gaat om jouw loopbaandroom. Jij kent jezelf het beste. Luister naar jouw hart en je verstand.

4. Je loopbaandroom op de lange baan schuiven

Ik wist al een aantal maanden dat het verstandig was om te stoppen met mijn baan en te kiezen voor mijn droombaan. Maar ik deed het niet. Steeds weer zei ik tegen mijzelf dat het moment niet juist was. Dat het verstandig was om nog eventjes te wachten. Het was beter om te wachten totdat ik meer gespaard had, et cetera. Maar ondertussen ging ik met steeds meer tegenzin naar mijn werk. Ik zat steeds minder lekker in mijn vel.

Maar weet je… het juiste moment komt nooit. Er zullen altijd redenen zijn om nog eventjes te wachten. Nú is het enige moment dat je zeker weet dat je stappen kunt maken om jouw loopbaandroom te laten uitkomen. Voordat je het weet is het te laat.

Bovendien, hoe langer je wacht met het zetten van concrete stappen, hoe groter de kans is dat je vastroest in een baan waar je doodongelukkig van wordt, of erger nog, waar je een burn-out van krijgt.

5. Je veilige comfortzone niet durven te verlaten

Wanneer je kiest voor het zetten van een volgende stap in je loopbaan, moet je uit je comfortzone stappen. Het veilige en bekende wereldje zeg je vaarwel. Ik vond dat best wel heel spannend en ook wel een beetje eng. Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je krijgt. Stel dat…

Wanneer je op zoek gaat naar jouw droombaan, moet je uit je comfortzone komen. Dat is eng en kan je tegenhouden om ervoor te gaan. Maar weet je… bijna iedereen vindt het eng om uit haar/zijn comfortzone te stappen. Ik, jij, iedereen. Want je neemt risico’s wanneer je uit je comfortzone stapt en dat maakt je kwetsbaar. Mogelijk verspil je jouw tijd, geld en energie, want het kan ook op een mislukking uitlopen.

Is dat het waard? Om die vraag te beantwoorden, kan je bedenken hoe het zou zijn om je loopbaandroom in de ijskast te zetten. Voelt dat verkeerd, dan is jouw droom het waard om na te jagen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}