Jolanda Grevers
9 september 2015
8 signalen dat het tijd wordt om van baan te veranderen

Twijfel jij steeds vaker of je baan nog wel bij je past?

Toen ik als loopbaancoach bij een adviesbureau werkte begon ik na een paar jaar steeds vaker twijfelen of mijn baan nog wel bij mij paste. Ik merkte dat ik met steeds minder plezier naar mijn werk ging. Mijn enthousiasme was behoorlijk getemperd. Was het tijd om van baan te veranderen?

In het begin was alles nieuw voor mij en ik moest hard werken om het allemaal onder de knie te krijgen. Maar ik genoot en ik verveelde mij geen minuut. De dagen vlogen dan ook voorbij. Maar na twee jaar was het allemaal routine geworden en deed ik mijn werk met twee vingers in mijn neus. Het was een sleur geworden. De uitdaging was verdwenen en ik had steeds minder plezier in mijn werk. Steeds vaker betrapte ik mijzelf erop dat ik liever met collega’s stond te kletsen, dan dat ik aan het werk was. ‘s Avonds zat ik regelmatig op het web rond te neuzen naar interessante vacatures. En wanneer vriendinnen enthousiast spraken over hun baan, voelde ik gevoelens van jaloezie in mij omhoog borrelen. Steeds vaker dacht ik: 'Ik wil ook een leuke baan met uitdaging die mij een voldaan gevoel geeft.' Ik was niet meer gelukkig met mijn baan. Het was tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Want er waren genoeg aanwijzingen dat het tijd was om van baan te gaan veranderen. 

“Ik wil ook een leuke baan met uitdaging die mij plezier en voldoening geeft.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Natuurlijk weet ik ook wel dat geen enkele baan altijd leuk is. Maar zie je er steeds vaker tegenop om naar je werk en kom je steeds vaak chagrijnig en doodmoe van je werk thuis, dan is er wel iets aan de hand om eventjes stil bij te staan. Misschien is het een tijdelijk dip, maar misschien is er meer aan de hand?

Als jij je herkent in een van de onderstaande signalen, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Tijd om van baan te veranderen.

“Als jij je herkent in een van de onderstaande signalen, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Tijd om van baan te veranderen.”


-Jolanda Grevers

Quote Unique-loopbaancoaching

8 signalen dat het tijd wordt om van baan te veranderen

1. JE KRIJGT OP ZONDAGAVOND BUIKPIJN OMDAT HET MORGEN MAANDAG IS

Op maandagochtend kun jij je bed niet uitkomen omdat je geen zin hebt om naar je werk te gaan? Op zondagavond krijg je last van buikpijn omdat het bijna maandag is en je weer naar je werk moet.  Dit is niet normaal. Je lichaam wil je iets vertellen, het is verstandig om daarnaar te luisteren en er iets mee te doen. Luister naar je gevoelens en neem je gedachten hierover serieus.  Wanneer je baan bij je past en je met plezier naar je werk gaat, ga je op maandagochtend fluitend naar je werk.

2. JE HEBT GEEN PLEZIER IN JE WERK

Je grijpt elke afleiding aan om niet met je werk bezig te hoeven zijn. Regelmatig sta je bij het koffieapparaat te kletsen met een collega. Je raffelt ongemotiveerd je werk af omdat je er geen zin in hebt. Geïrriteerd kijk je tussendoor regelmatig op de klok. Zuchtend denk je: waarom gaat de tijd zo langzaam, de minuten lijken wel uren te duren. Was het maar al vijf uur, tijd om naar huis te gaan. Als je baan wel bij je zou passen, zou je enthousiast, geconcentreerd en met veel plezier je werk doen. Niet continu naar afleiding zoeken.

3. JE HUIDIGE BAAN BIEDT GEEN UITDAGING MEER

Je hebt al tijden niets nieuws meer geleerd. Al je werkdagen draai je een vaste routine af en je doet je werk met twee vingers in de neus. Er is geen enkele uitdaging meer in je werk te ontdekken. Je voelt je steeds minder fanatiek worden. Je zit vast in een sleur en er zijn geen doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Uitdagend en leuk werk is voor velen van ons een belangrijke voorwaarde voor het hebben van plezier in je werk. Wanneer je vast dreigt te roesten in een saaie baan zonder uitdaging is het misschien tijd voor verandering. Tijd om van baan te veranderen. 

4. JE VOELT JE NIET THUIS OP JE WERK

De waarden en normen van het bedrijf/collega’s passen niet bij jou. Steeds vaker lopen discussies erg hoog op omdat jullie zo verschillend denken. Je begrijpt je collega’s niet. Je hebt geen “klik” met ze en je voelt je vaak onbegrepen en alleen. De samenwerking met je collega’s verloopt steeds stroever en je trekt je steeds meer terug in je eigen veilige schulp. Je gaat je er steeds meer aan je collega’s ergeren. Dit voelt niet goed en je gaat daardoor met minder plezier naar je werk. Om succesvol in de werk te kunnen zijn is het belangrijk dat de heersende waarden en normen bij jou passen en dat jij je thuis voelt op je werk.

5. JE KOMT ELKE AVOND DOODMOE THUIS VAN JE WERK

Nadat je thuiskomt van je werk warm je een kant-en-klaar maaltijd op en ploft doodmoe op de bank en je kijkt de hele avond verveelt naar de tv. Energie om nog te gaan sporten heb je niet. Werk doen dat echt niet bij je past, kost meer energie dan het je oplevert waardoor je accu helemaal leegloopt. Als je niets onderneemt loop je de kans om chronisch vermoeid te raken: een burn-out. Wanneer je baan echt goed bij je past, heb je ’s avonds nog voldoende energie over om leuke dingen te doen.

6. JE KUNT NIET MET JE BAAS OPSCHIETEN

Als je een baas hebt waarmee je niet goed door een deur kunt en die je niet ondersteunt. Stapelen zich de ergernissen waarschijnlijk op en komt regelmatig de stoom uit je oren. Je begint een hekel aan hem/haar te krijgen. Je raakt gefrustreerd. Dit kost zoveel energie en dan wordt het lastig om nog succesvol te zijn en met plezier naar je werk te gaan.

7. JE ZIT STEEDS OP DE KLOK TE KIJKEN  

Je hebt het gevoel dat de minuten voorbijkruipen. Eén uur lijkt wel een eeuwigheid te duren. Je hebt geen idee hoe vaak je per dag verveelt op de klok kijkt. Je verveelt je zeer regelmatig en je leurt regelmatig om klussen om de dag maar door te komen. Als je baan bij je past, voel jij je gemotiveerd en betrokken bij je werk. Je bent geconcentreerd en met plezier met je werk bezig. De tijd vliegt voorbij voordat je het in de gaten hebt zit de werkdag er alweer op.

8. TE VEEL STRESS DOOR JE WERK

Een beetje gezonde stress op je werk zo nu en dan kan absoluut geen kwaad. Echter... als je elke dag op je tenen loopt omdat je werkzaamheden te moeilijk en/of te veel voor je zijn, dan is er een probleem. Waarschijnlijk is de baan te hoog gegrepen voor jou. Of je kunt je talenten te weinig benutten en verricht vooral werkzaamheden waarin je geen kei bent.  De baan past dan simpelweg niet bij jou. Maar ga je niet op zoek naar een baan die wel bij jou past en blijf je doorploeterden, dan is de kans op een burn-out groot.

past je baan nog bij jou, of is het tijd om van baan te veranderen?

Quote Unique-loopbaancoaching

Heb je steeds minder plezier in je werk en wil je heel graag een andere baan gaan zoeken? Maar kom je er maar niet achter wat je echt wilt? Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken. Maak gerust een afspraak met mij voor een gratis vrijblijvend droombaangesprek.

- Jolanda Grevers

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb het geluk dat ik me hier niet in herken. Mijn werk bevalt me heel goed.

    Maar ik vind het een hele goede lijst en handige checklist. Ik kan me voorstellen dat de genoemde punten heel goed kunnen zijn om je bewust te worden van hoe je je werk ervaart.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}