Jolanda Grevers
28 augustus 2019
Als ik opnieuw zou mogen beginnen dan... | Unique-loopbaancoaching

Na de vakantie weer aan het werk gaan is zo’n typisch momentje van stilstaan bij de vraag: past mijn baan nog wel bij mij?

Alweer 6 jaar geleden heb ik mijzelf na de eerste werkdag na de kerstvakantie deze vraag gesteld. Ik kon niet anders dan vaststellen dat mijn baan absoluut niet meer bij mij paste. Dus mijn antwoord was volmondig NEE. Ik ging al maanden met pijn in de buik naar mijn werk. Daar was ik de hele dag bezig met werkzaamheden waar ik niet blij van werd, mijn talenten benutte ik niet meer en ’s avonds ging ik uitgeput naar huis omdat mijn accu leeg was. Na het eten viel ik meestal op de bank in slaap. Ik zat absoluut niet lekker in mijn vel. Ik sliep slecht en mijn bloeddruk was veel te hoog. Ook was ik chagrijnig en moe. Stiekem was ik jaloers op vriendinnen die altijd zo enthousiast over hun werk praatten. ‘Dat wil ik ook’ dacht ik dan.

Past mijn baan nog wel bij mij?

Herkenbaar? Dan is het de hoogste tijd om eens eerlijk in de spiegel te kijken en jezelf aan aantal vragen te stellen. Nu is het moment om eens goed uit te zoeken wat je wel en niet wilt. Dus niet je kop in het zand steken en doorgaan in de baan waar je van baalt. Nee… jezelf serieus nemen en jezelf het beste gunnen: een baan die bij je past en die je plezier en voldoening geeft. En bewust de regie over je loopbaan in eigen hand nemen en een keuze maken. Kiezen voor een baan die past bij je persoonlijkheid, je interesses, je talenten, wat jij belangrijk vindt in je werk, in een werkomgeving waarin jij je thuis voelt en jezelf verder kunt ontwikkelen.

Je kunt er elk moment voor kiezen om opnieuw te beginnen.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Want lijkt het je niet geweldig om ’s ochtends fluitend naar je werk te gaan? De hele dag dingen doen die je heel leuk vindt om te doen, maar waar je ook nog eens echt goed in bent en die je energie geven?

Mijn stappenplan naar een antwoord op de vraag ‘welke baan past bij mij’?

Maar het vinden van een antwoord op de vraag: ‘welke baan past echt bij mij’ is zo simpel nog niet. Het kost tijd en energie. Want met alleen een paar online vragenlijsten invullen op het web kom je er niet. Je kunt het antwoord alleen vinden door jezelf vragen te stellen en bij jezelf vanbinnen op zoek te gaan naar antwoorden. Want alleen jij kent de antwoorden. Niemand anders.

Hoe heb ik het zelf destijds aangepakt? Hoe heb ik zelf ontdekt welke baan echt bij mij past?

Veel schrijven

Ik heb mijzelf de onderstaande vragen gesteld. Vervolgens ben ik al schrijvend op zoek gegaan naar antwoorden. Door mijn gedachten op papier te zetten kreeg ik inzicht en overzicht. Al schrijvende ontstond er rust in mijn hoofd en ik kon tijdens het schrijven mijn beslommeringen eventjes loslaten. Daardoor kwam ik weer in contact met mijn innerlijke ik.

Vraag 1: Wat vind ik echt leuk om te doen?

Deze eerste vraag lijkt een makkelijke vraag, maar dat is het absoluut niet. In eerste instantie had ik namelijk geen idee. Toen heb ik mijn Curriculum Vitae erbij gepakt. Ik liet mijn opleidings- en arbeidsverleden de revue passeren. Wat vond ik echt superleuk om te doen? Wanneer verloor ik de tijd uit het oog en vlogen de uren voorbij?

Mijn antwoorden

 1. 1
  coachingsgesprekken voeren
 2. 2
  Werkboeken, trainingen, online programma's e.d. maken
 3. 3
  Testuitslagen van beroepskeuzetesten interpreteren en uitwerken
 4. 4
  Website en webwinkel bouwen en onderhouden
 5. 5
  Loopbaanadviezen geven

VRAAG 2: WAT VIND IK ABSOLUUT NIET LEUK OM TE DOEN?

Deze vraag was voor mij aanzienlijk makkelijker te beantwoorden. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Opnieuw heb ik mijn opleidings- en arbeidsverleden de revue laten passeren. Welke werkzaamheden liggen mij absoluut niet? Wat kost mij heel veel energie en geeft mij geen plezier?

Mijn antwoorden

 1. 1
  Boekhouden/met cijfers werken
 2. 2
  Administratieve werkzaamheden
 3. 3
  Eentonige repeterende werkzaamheden zoals verzuimcijfers invoeren
 4. 4
  Archiveren
 5. 5
  Telefonische verkoop

Dit zijn tevens ook werkzaamheden waar ik niet goed in ben. Voor deze taken bezit ik absoluut geen talent en daarom moet ik deze werkzaamheden zoveel mogelijk vermijden. Want wanneer je baan uit te veel werkzaamheden bestaat waar je niet goed in bent, krijg je een hekel aan je baan.

Vraag 3: Waar ben ik goed in?

Ook dit vond ik best een lastige vraag. Doordat ik zo perfectionistisch ben, heb ik altijd de neiging om vooral te kijken naar wat nog niet helemaal goed gaat. Mijn fouten vergroot ik uit. Daardoor herkende ik mijn eigen talenten niet. Ik stond er nooit bij stil. Maar terugdenkend aan wat ik tot nu toe allemaal had gedaan, kwam er toch een aantal dingen op mijn lijstje te staan.

Mijn antwoorden

 1. 1
  Goed luisteren
 2. 2
  Helpen/begeleiden
 3. 3
  Vragen stellen
 4. 4
  Vormgevingen/ontwerpen
 5. 5
  Vraagstukken oplossen
 6. 6
  Kansen en mogelijkheden zien

Vraag 4: Wat vind ik belangrijk in mijn werk?

Doordat ik meermaals ervaren had wat het met je doet wanneer je dat wat je belangrijk vindt in je werk niet terugvindt in je werk, wist ik dat het ook heel belangrijk is om hier, voordat je een loopbaankeuze gaat maken, bij stil te staan.

Het is dus niet alleen belangrijk om na te denken over wat je echt leuk vindt om te doen en waar je echt goed in bent, maar het is belangrijk om stil te staan bij wat jij nodig hebt om je goed te voelen op je werk.

Mijn antwoorden

 1. 1
  Afwisseling
 2. 2
  Uitdaging
 3. 3
  Eigen tijdsindeling bepalen
 4. 4
  Autonomie
 5. 5
  Anderen helpen
 6. 6
  Loyaliteit
 7. 7
  Idealen
 8. 8
  Integriteit
 9. 9
  Collegialiteit

Mindmap invullen

Nadat ik alle informatie had verzameld, maakte ik een mindmap. Alle antwoorden overzichtelijk op 1 a4’tje geplaatst.

Mijn mindmap

Nadat ik de mindmap had ingevuld, wist ik wat ik echt het allerliefste wilde gaan doen. Voor mij was het overduidelijk.

‘Als loopbaancoach een eigen praktijk opstarten en een online community starten waarin ik online programma’s aanbied.’ Ik wist het 100% zeker.

Arbeidsmarkt verkennen

Ik weet dat mijn klanten in deze fase vaak nog niet weten wat ze willen gaan doen; welke baan echt bij hen past. In mijn (online) loopbaantraject start ik in deze fase met het verkennen van de arbeidsmarkt. Welke banen/functies passen bij de antwoorden op de mindmap? Daarna is het vaak duidelijk welke stap in de loopbaan volgt.

loopbaanplan schrijven

Nadat de kogel door de kerk was ben ik direct gestart met het maken van een plan van aanpak. Ik bepaalde mijn eindbestemming en stelde vast wat ik allemaal wanneer moest doen om deze bestemming te bereiken.

Voordat je stappen gaat zetten is het dus belangrijk dat je een loopbaanplan opstelt. Een loopbaanplan is een document waarin staat wat jij als professional wilt bereiken in jouw loopbaan: in welke richting jij jezelf verder wilt ontwikkelen. Je geeft aan welke doelen je in de toekomst wilt bereiken. Je beschrijft welke stappen/opleidingen/leerpunten et cetera daarvoor nodig zijn. En je geeft aan wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

wil jij ook graag een baan die echt bij jou past?

Wil je ook graag een baan die jou plezier en voldoening geeft? Ontdekken welke baan past bij je persoonlijkheid, je interesses, je talenten, wat jij belangrijk vindt in je werk en in welke soort werkomgeving jij je thuis voelt en jezelf verder kunt ontwikkelen? In mijn online loopbaanprogramma ga je zelfstandig met behulp van een 10-stappenplan op zoek naar je droombaan. Je ontdekt welke baan echt bij je past en wat je echt het allerliefst wilt gaan doen.

Dit zegt Marieke over het online loopbaanprogramma eind 2014: ‘Door het maken van alle oefeningen heb veel meer inzicht gekregen in wat ik echt leuk vind om te doen en waar ik echt goed in ben. Ik heb mijzelf echt beter leren kennen. Ik weet nu wat ik wil en ik weet ook welke stappen ik moet zetten om mijn droombaan te realiseren. ‘

Inmiddels heeft ze een driejarig opleidingstraject succesvol afgerond en is ze werkzaam bij een bedrijf waar ze zich helemaal thuis voelt. Nu maakt haar werk haar gelukkig. Ze is superblij met de loopbaankeuze die ze destijds heeft gemaakt.

“Nu drie jaar later heeft Marieke een baan die echt bij haar past en haar gelukkig maakt”

Quote Unique-loopbaancoaching

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}