Jolanda Grevers
31 oktober 2018

Spring jij elke maandochtend blij en vol enthousiasme je bed uit omdat je weer naar je werk mag? Of sleep je jijzelf het bed uit, baal je ervan dat het weekend alweer voorbij is en je weer naar je werk moet? Is het laatste bij jou het geval? Lees dan verder en ontdek hoe ook jij ook weer het plezier in je werk terug kunt vinden. Het wordt tijd dat jij met je loopbaan aan de slag gaat. Zodat ook jij in de nabije toekomst weer boordevol energie en enthousiasme naar je werk kunt gaan.

Stel je voor: elke dag stap je met plezier je bed uit. Je zit weer boordevol energie en voelt veel voldoening in je werk. Als je ’s avonds thuiskomt deel je enthousiast je verhalen. Hoe lijkt je dat?

Ik trek het niet meer, er moet iets veranderen

Op een maandagmiddag rond 17.00 uur nam ik het besluit dat het zo niet verder kon. Ik vond het vreselijk op mijn werk. Dat vond ik al langer dan een jaar, maar die middag knapte er iets in mij. Ik was enorm moe en ik voelde me ellendig. Al maandenlang lag ik ’s nachts urenlang in mijn bed te woelen en kon ik maar niet in slaap komen. Ik was de uitputting nabij. Zo kon ik niet eindeloos door blijven gaan. Er moest iets veranderen. Direct nadat ik de beslissing voor mijzelf had genomen, begon mijn hart als een gek te bonken en mijn maag draaide zich om. Want ik had een vaste baan in het bedrijf dat al 80 jaar in de familie was. Ik voelde me enorm verbonden met dit bedrijf en ik wilde er niet weg. Ik wilde zo graag dat het plezier weer terugkwam. Maar ik wist ook dat dat niet ging gebeuren. En toch hield ik mijzelf een tijd lang voor de gek en had ik allerlei excuses om niets te veranderen. Voor mij was deze beslissing een hele grote enge en emotionele stap. Maar wel een onvermijdbare stap die gezet moest worden. Daar was ik mij van bewust. 

Maar ja… wat dan wel?

De volgende dag ging ik naar de Hema en kocht ik een mooi notitieboek. In de maanden daarna las ik veel boeken die mij inspireren en waar ik blij van werd. Onder andere las ik het boek Het plan van verlangen van Danielle  LaProte. Al lezend plopten er steeds meer vragen mijn bewuste brein binnen. Deze vragen schreef ik allemaal op in mijn pas aangeschafte notitieboek. Ik wist dat ik een antwoord moest vinden op deze vragen voordat ik een volgende loopbaanstap kon gaan zetten. Een pijnlijk zelfonderzoek was noodzakelijk. Ik was in mijn loopbaan al zo vaak gestruikeld onderweg op weg naar mijn “droombaan” en ik wilde het nu allemaal goed doen. Niet over 1 nacht ijs gaan. Nee… niet nog een dergelijke ervaring. De juiste keuze maken en er voor de volle 100% voor gaan.

Durf te kiezen voor wat goed voelt; je droombaan

In mijn eigen tempo ben ik met de steeds maar groeiende lijst met vragen aan de slag gegaan. Bij het beantwoorden van de vragen luisterde ik steeds naar het wijzestemmetje in mij. Het stemmetje dat ik zo lang had genegeerd. Te vaak had ik geluisterd naar meningen van anderen en mijn rationele brein. Gaandeweg werd het mij steeds duidelijker dat ik moest kiezen voor mijn oude liefde: een eigen praktijk voor loopbaancoaching. Nu niet meer luisteren naar alle goedbedoelde adviezen van familie en vrienden. En alle belemmerde gedachten vervangen voor positieve gedachten. Kiezen voor wat goed voelt voor mij en ervoor gaan. Geen excuses en smoezen meer. 

Geen enkel loopbaankeuze is geschikt voor iedereen.

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat loopbaancoaching toch echt mijn grote liefde is.  Ook werd mij duidelijk dat ik de draad weer moest oppakken; verdergaan met het opbouwen van mijn eigen coachingspraktijk. Mij was duidelijk geworden dat 'werken voor een baas' niet mijn ding is.

Hieronder deel ik een aantal van deze vragen met je. Mij hielpen ze bij het vinden een goede oplossing voor mijn loopbaanprobleem. Ik hoop dat deze vragen jou ook een eind op weg helpen.

Wil je een duurzame loopbaan opbouwen, dan zul je eerst diep moeten graven en in contact komen met wat je werkelijk wilt en wat werkelijk past bij wie jij bent.

Mijn loopbaanvragen aan jou

 1. 1
  Wat vind je echt heel erg leuk om te doen? Waar ga je zo in op zodat je totaal de tijd uit het oog verliest?
 2. 2
  Wat deed je als kind heel erg graag toen je een jaar of 8 oud was? Wat proberen de passies uit je kinderjaren je te vertellen?
 3. 3
  Wat deed je als kind heel erg graag toen je een jaar of 8 oud was? Wat proberen de passies uit je kinderjaren je te vertellen?
 4. 4
  Is er een thema dat jou mateloos fascineert, iets waarover je alles wilt weten? Zo ja… wat?
 5. 5
  Hoe ziet jouw droombaan eruit?
 6. 6
  Op wie ben jij (stiekem) jaloers? Wat vertelt deze jaloezie jou? Wat wil jij ook?
 7. 7
  Welke taken in jouw takenpakket voer jij met heel erg veel plezier uit?
 8. 8
  Wat kun je met je passies gaan doen? Welke banen passen bij jouw passies?
 9. 9
  Waar ben jij echt heel erg goed in? Wat zijn je talenten? Hoe kunnen jouw talenten van waarde zijn voor anderen?
 10. 10
  Wanneer gebruik jij je talenten en vaardigheden? Wat doe je dan?
 11. 11
  Denk aan alle banen die je ooit hebt gehad en ga voor jezelf na wat je leuk vond aan deze banen.
 12. 12
  Welke ingrediënten mogen niet ontbreken in jouw baan?
 13. 13
  Wat wil je absoluut niet meer?
 14. 14
  Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit? In welke werkomgevingen en omstandigheden kom jij het best tot je recht?
 15. 15
  Hoe wil jij je voelen wanneer je op je werk bent?
 16. 16
  Welke banen passen bij jouw antwoorden hierboven?

Neem voldoende tijd voor het vinden van jouw antwoorden. Het gaat tenslotte om jouw toekomst. Maak er tijd, ruimte en energie voor vrij. Ik zet de afspraken die ik met mijzelf maak in mijn agenda. Zo voorkom ik dat ik ze vergeet. 

Tip: kies momenten uit waarop je weet dat je niet wordt gestoord. Ik sta vaak in het weekend vroeg op. Mijn partner ligt dan nog heerlijk te slapen. In huis en buiten op straat is het dan nog stil. Ik ga dan lekker rustig aan de slag onder het genot van een grote mok cappuccino. 

Maak een loopbaanplan

Je verlangen om daadwerkelijk een volgende stap in je loopbaan te zetten is eng, heel eng. Want altijd komen er een aantal risico’s om de hoek kijken. Veranderingen brengen nu eenmaal altijd een aantal onzekerheden met zich mee. Een 100% veilige loopbaankeuze bestaat niet. Voor niemand, ook niet voor mij.

Maar je kunt jezelf goed voorbereiden door een realistisch loopbaanplan te maken, passend bij jou situatie. Welke risico’s ben je bereidt te nemen? Welke stappen moet je zetten om je droombaan te kunnen bemachtigen? Zet kleine babystapjes, want grote stappen laten je veel sneller struikelen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. 

Mijn loopbaan 5 jaar later

Uiteindelijk heeft het nog bijna een jaar geduurd voordat ik een volgende stap in mijn loopbaan durfde te zetten. Gelukkig had ik een goed plan uitgewerkt en ben ik stap voor stap te werk gegaan. Dat is nu vier jaar geleden en sindsdien help ik vrouwen die willen stoppen met banen waar ze vreselijk van balen en die een baan willen waar ze echt blij van worden. Vaak weten deze vrouwen nog niet wat ze echt willen. Natuurlijk zijn er onderweg flinke hobbels op mijn pad gekomen  en heb ik een aantal keer mijn route aangepast. Maar mijn einddoel ben ik nooit uit het oog verloren. Ik heb geen moment aan opgeven gedacht. Want dit is wat ik echt het allerliefst doe. Ik weet het nu 100% zeker. 

Ik weet heel goed hoe het voelt om ongelukkig te zijn in je werk. Maar ik weet nu ook hoe het voelt om gelukkig te zijn met je baan en elke dag fluitend naar je werk te gaan. Ja… en dat gun ik jou ook.

Wacht niet tot dat het uit de hand dreigt te lopen. En weet je, het juiste moment bestaat niet … en ook een  100% veilige loopbaankeuze bestaat niet. Elke verandering brengt risico’s met zich mee en ook niet tot actie overgaan brengt risico’s met zich mee.

Ik hoop dat je de moed vindt om op zoek te gaan naar een baan waar jij echt gelukkig van wordt. Want als ik het kan, kan jij het ook.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}