Jolanda Grevers
30 maart 2017
Ben je bang om een verkeerde loopbaankeuze te maken? | Unique-loopbaancoaching

‘Ik ben bang om een verkeerde loopbaankeuze te maken.’ Ik hoor het met regelmaat van mijn klanten. Herkenbaar?

Heb je in het verleden een loopbaankeuze gemaakt, waar je nu spijt van hebt? En wil je nu graag een volgende stap in je loopbaan zetten, maar houdt angst je tegen? Ben je bang om weer een verkeerde loopbaankeuze te maken?

Weest gerust. Wist je dat de meeste mensen moeite hebben met het maken van keuzes. Zeker als het hun opleiding, werk of loopbaan betreft.

Angst om een verkeerde beslissing te nemen weerhoudt velen ervan om verder te komen in hun loopbaan? Zonde toch! Niet nodig!

Loopbaaneuzes hebben een beperkte houdbaarheidsdatum

Vaak wordt gedacht dat een loopbaankeuze bepalend is voor de rest van je loopbaan. Maar gelukkig is dit niet het geval. Mensen maar ook omgevingen veranderen continu, zijn in ontwikkeling. Je kunt altijd op je besluit terugkomen.

Over 10 jaar ben jij niet meer dezelfde persoon als nu. Ja, dit geldt ook voor jou! Het werk waarvoor je op je achttiende nog in de wieg gelegd leek, hoeft dat op je achtentwintigste al lang niet meer te zijn. Heel veel loopbaankeuzes hebben namelijk een houdbaarheidsdatum. Meer dan 40 jaar werken in dezelfde functie voor dezelfde werkgever is nu een uitzondering in plaats van regel.

Een loopbaankeuze maak je niet eenmalig en is niet 100% bepalend voor de rest van je loopbaan.

-Jolanda Grevers

Allereerst, wees gerust een ‘verkeerde loopbaankeuze’ bestaat niet

Meer dan ooit worden we geconfronteerd met de druk om de juiste keuze te maken. Er valt zoveel te kiezen. Uit een oerwoud van keuzemogelijkheden moet je de juiste selecteren. Want je wilt de juiste loopbaankeuze maken. Een verkeerde keuze maken is uit den boze. Dit legt een zware druk op de schouders van iedereen die een loopbaankeuze wil of moet maken.

Soms is deze druk zo groot, valt er zoveel te kiezen, dat het nemen van een besluit over een te maken loopbaankeuze wordt uitgesteld. Angst om een verkeerde keuze te maken, houdt je binnen je comfortzone. Je gaat geen stappen zetten en blijft zitten waar je nu zit. Ook al is het voor jou beter om een volgende stap in je loopbaan te zetten.

Het is onmogelijk om een perfecte keuze te maken. Er zijn zoveel keuzealternatieven om uit te kiezen. Waardoor de kans op een verkeerde keuze aanwezig is. Bovendien is de toekomst onbekend en ondenkbaar. Gelukkig maar. Je weet nooit hoe je keuze gaat uitpakken. Je kunt allerlei obstakels op je pad tegenkomen. Maar gelukkig kun je altijd een nieuwe keuze maken en bijsturen. 

Bovendien kun je van een ‘verkeerde’ keuze heel veel leren. Een ‘verkeerde’ keuze kan je heel veel waardevolle inzichten opleveren. Je ontdekt waarschijnlijk wat je echt niet wilt, waardoor je nog meer zicht krijgt op wat je wel wilt.

Het maken van een loopbaankeuze is best wel lastig en ingewikkeld

Daarom is het belangrijk om zelf aan het roer van je eigen loopbaan te staan. En is het heel belangrijk om je eigen persoonlijkheid, wensen, interesses, doelen, talenten, waarden en behoeften goed te kennen. Zonder deze kennis kunt je geen goede loopbaankeuze maken. En is de kans groot dat je baan niet goed bij jou past. Je zult dan weinig plezier in je werk ervaren. Teleurstelling, ontevredenheid en het gevoel gefaald te hebben zal je dan bekruipen.

Deze vragen kun je aan jezelf stellen voordat je een loopbaankeuze gaat maken:

  1. 1
    Stel ik te hoge eisen aan mijn (toekomstige) baan?
  2. 2
    Weet ik welke baan echt bij mij past?
  3. 3
    Is deze keuze realistisch en haalbaar?
  4. 4
    Hoe maak ik mijn (loopbaan)keuzes? Heb ik voldoende informatie gezocht en goed nagedacht over mijn keuzealternatieven? Heb ik hierbij mijn gevoel ook laten spreken?
  5. 5
    Wat lijkt mij in een baan aantrekkelijk en wat lijkt mij absoluut niet aantrekkelijk?
  6. 6
    In hoeverre laat ik mijn loopbaankeuze leiden door adviezen en verwachtingen van anderen?
  7. 7
    Zie ik mijn loopbaankeuze als een zware beslissing met vertrekkende gevolgen of ga ik ervan uit dat ik eventueel kan bijsturen?

Bij het maken van een loopbaankeuze moet je afgaan op je verstand én je gevoel. En je keuze moet gericht zijn op de korte of middellange termijn. Want loopbaankeuze hebben maar een beperkte houdbaarheidsdatum.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}