Jolanda Grevers
20 november 2018
Breng werk en privé beter in balans met dit stappenplan | Uniqie-loopbaancoaching

Je doet heel erg hard je best om alles zo goed mogelijk te combineren. Je werkt je drie slagen in de rondte en je agenda staat vol met to-do lijstjes. Maar soms valt het allemaal enorm tegen en ben je de hele dag alleen maar aan het rennen om alle ballen in de lucht te houden. Dan raak je gefrustreerd en voel je je energie wegstromen. En dan val je ’s avonds doodmoe op de bank in slaap.

Je wilt een leuke uitdagende baan waarin jij jezelf verder kunt ontwikkelen en tegelijkertijd wil je dat thuis alles op rolletjes loopt, maar ook wil je voldoende tijd voor je familie, vrienden en hobby’s hebben. Het is een hele opgave om dit voor elkaar te krijgen.

Betere balans tussen werk en privé 

Hoe goed is jouw balans tussen werk en privé? Besteed je voldoende tijd aan de “dingen” die jij echt belangrijk vindt? Of…valt er nog wel het een en ander te verbeteren? Lees dan verder en ontdek hoe ook jij een goede balans tussen werk en privé kunt vinden. En hoe je orde in de chaos kunt scheppen, zodat ook jij in de nabije toekomst voldoende tijd hebt voor wat jij belangrijk vindt.

“Stel je voor: elke dag weer een goede balans tussen werk en privé. Naast je werk voldoende tijd voor wat jij echt belangrijk vindt. Geen chaos meer in je leven, maar rust en balans.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Dit artikel geeft je een vierstappenplan en reikt je handvatten aan waarmee je een betere balans tussen werk en privé kunt bereiken.

Het balans tussen werk en privé stappenplan

1. Waar wil je over drie jaar staan?

Ruim twee weken geleden is mijn moeder overleden en ik word bijna 50 jaar. Deze twee gebeurtenissen hebben mij aan het denken gezet over mijn toekomst. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen. Leef ik wel het leven dat ik wil leven? Haal ik wel alles uit het leven wat ik uit het leven wil halen? Waar wil ik over 3 jaar staan? Wat wil ik allemaal nog doen? Wat wil ik graag bereiken?

Deze vragen hebben tot diverse nieuwe inzichten geleid, waardevolle inzichten. Ik weet zeker dat wanneer jij jezelf voldoende tijd gunt om op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen, jij ook tot waardevolle nieuwe inzichten komt over jezelf en je toekomst. 

Zet je mobiele telefoon uit en pak een pen en papier. Ontspan je door een aantal keer diep in en uit te ademen.

Vragen

 1. 1
  Leef jij het leven dat je wilt leven?
 2. 2
  Wat wil je uit het leven halen? Fantaseer over waar jij over drie jaar wilt staan.
 3. 3
  Welke dromen en verlangens wil jij graag realiseren?
 4. 4
  Wat wil je allemaal nog heel erg graag gaan doen?

Schrijf het allemaal op. Maak er een waardevol en inspirerend verhaal van.

2. Waar wil jij je tijd aan besteden?

Vervolgens ging ik nadenken over hoe ik in de toekomst mijn tijd graag wil gaan besteden. Want je hebt maar één leven en steeds maar weer uitstellen is dus niet verstandig. Want voor dat je het weet, is het te laat. Daar ben ik mij heel erg bewust van geworden. Tijd is een kostbaar goed. 

Ga op zoek naar een antwoord op deze vragen:

Vragen

 1. 1
  Waar wil ik mijn tijd aan besteden
 2. 2
  Wat is echt belangrijk voor mij?
 3. 3
  Welke keuzes wil ik maken?

Schrijf al je antwoorden op. Dus... beantwoord deze vragen niet alleen in je hoofd. 

cirkeldiagram ‘balans tussen werk en privé

Balans tussen werk en privé

Download hier de cirkeldiagram ‘balans tussen werk en privé’.

Elke taartpunt van deze cirkeldiagram vertegenwoordigt een categorie waaraan jij je tijd kunt besteden. 

Vul het cirkeldiagram in. Geef per categorie weer hoeveel tijd je er graag aan wilt besteden. 

3. Hoe besteed je nu je tijd?

Moment van de waarheid. Hoe besteed ik nu mijn tijd? Daar was ik mij eigenlijk niet echt van bewust. Teveel van mijn tijd glipt door mijn vingers zonder dat ik er mij bewust van ben. Tot mijn schrik kwam ik tot de ontdekking dat ik te veel tijd verdoe met futiliteiten en dat ik te veel tijd aan mijn werk besteed. 

Ga voor jezelf na hoe jij je tijd op dit moment besteedt.

Download voor de tweede keer de cirkeldiagram ‘balans tussen werk en privé’.

Vul voor de tweede keer het cirkeldiagram in. Geef per categorie aan hoe jij daadwerkelijk je tijd besteedt.

Zodra je weet wat jij echt belangrijk vindt in je leven; weet waaraan jij je tijd wilt besteden, wordt het een stukje makkelijker om een goede balans tussen werk en privé aan te brengen.

Quote Unique-loopbaancoaching

4. Waar wil je meer tijd aan besteden?

Ik heb hier eventjes goed over na moeten denken. Ik wil weer meer tijd besteden aan mijn hobby’s: koken, bakken en lezen. Ook wil ik meer samen met mijn vriend ondernemen en wat vaker naar mijn vader gaan. Vaker gaan wandelen in de natuur en meer tijd vrij maken voor persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent dat ik minder en efficiënter wil gaan werken door bijvoorbeeld minder op internet en social media rond te hangen. Mijn tijd wil ik beter gaan benutten. Ik denk dat ik dan een gelukkiger mens word; beter in balans, meer focus en minder stress.

Leg de twee cirkeldiagrammen naast elkaar. Wat valt je vooral op wanneer je naar beide cirkeldiagrammen kijkt? Aan welk categorieën wil je meer aandacht en tijd besteden dan je nu doet en aan welke categorieën wil je minder tijd gaan besteden? Maak hiervan twee lijstjes.

Je mobiele telefoon slurpt heel veel van je waardevolle tijd op, tijd die nooit meer terugkomt.

Quote Unique-loopbaancoaching

Ik hoop dat je net zoals ik hebt ontdekt wat jij echt belangrijk vindt in je leven. En hoe je een betere balans tussen werk en privé kunt aanbrengen.

Ik heb beide cirkeldiagrammen samengevoegd uitgeprint en opgehangen op een prominente plek in mijn werkkamer. Zo verlies ik mijn goede voornemens niet uit het oog.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}