Jolanda Grevers
17 mei 2018
Belemmerende overtuigingen | Hoe je jezelf van je belemmerende overtuigingen | Unique-loopbaancoaching

Loopbaantool #9 hoe bevrijd je jezelf van belemmerende overtuigingen

Wil jij beter om leren gaan met belemmerende overtuigingen die je ervaart in je loopbaan? Bij deze oefening leer je stap voor stap hoe jij je belemmerende overtuigingen de baas kunt worden en meer plezier in je (werk)leven kunt ervaren.

Belemmerende overtuigingen en gedachten, we hebben ze allemaal. Ja… allemaal.  Dat vervelende irritante stemmetje met die hardnekkige negatieve gedachten, dat maar tegen je blijft praten en  je onzeker en angstig maakt. Mijn stemmetjes herinneren mij er steeds weer aan dat ik niet goed genoeg ben. Anderen kunnen het veel beter dan ik.

Gedachten zijn vaak heel krachtig, waardoor de impact van dit irritante stemmetje op jouw loopbaankeuzes en jouw loopbaan heel groot kan zijn.

Quote Unique-loopbaancoaching

Gelukkig is er een oplossing. Want belemmerende overtuigingen kun je stoppen en ombuigen naar positieve gedachten. Hoe? Lees verder en ontdek hoe je in acht stappen je belemmerende overtuigingen kunt overwinnen.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Overtuigingen zijn gedachten die je hebt over jezelf en de werkelijkheid. Je overtuigingen hebben een sterke invloed op je gedrag. Ze motiveren je en geven sturing aan wat je doet. Ze geven een betekenis aan de wereld om je heen. Wij allemaal nemen onze overtuigingen vaak automatisch voor waar aan. Je overtuigingen kunnen je kracht geven of je beperken in je doen en laten.

Overtuigingen die je beperken in je doen en laten worden ook wel belemmerende overtuigingen genoemd.

“Overtuigingen die je beperken in je doen en laten worden ook wel vaak belemmerende overtuigingen genoemd.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Belemmerende overtuigingen kunnen je flink in de weg zitten, want ze vertroebelen je beeld van de werkelijkheid. En ze houden je gevangen in je eigen vaak negatieve en beperkende gedachten. Want je eigen gedachten creëren jouw belemmerende overtuigingen. Het is niet de situatie die bepaalt hoe je reageert, maar jouw gedachten en overtuigingen over de situatie zijn leidend hierin.

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van onze belemmerende overtuigingen. Omdat het overtuigingen zijn, denken we er helemaal niet over na en nemen we ze voor waar aan. Het gaat gewoon vanzelf, ze zijn vanzelfsprekend.

Helaas hebben je belemmerende overtuigingen de neiging om werkelijkheid te worden door self fulfilling prophecy.

Enkele voorbeelden van belemmerende overtuigingen

 • Daar ben ik veel te oud voor.
 • Ik kan niet kiezen.
 • Ik moet perfect zijn.
 • Niemand wil mij hebben.
 • Ik durf geen risico’s te lopen.
 • Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter.
 • Het lukt mij toch nooit.
 • Ik mag er niet zijn.
 • Ik ben ongbelangrijk.
 • Niemand houdt van mij.
 •  Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun.
 • Ik moet alles onder controle houden.
 • Het leven is zwaar en niet leuk.
 • Geld is slecht.
 • Succes is niet voor mij weggelegd.
 • Ik kan niet omgaan met conflicten.
 • Ik mag niet falen.

Irrationele gedachten

Veelal zijn belemmerende overtuigingen irrationele gedachten. Gedachten die niet op waarheid zijn getoetst aan de feitelijke realiteit, maar gedachten die je automatisch als waar aanneemt. Dus je gelooft echt dat deze gedachten waar zijn. Omdat deze gedachten diep verankerd zitten in jouw systeem en steeds weer automatisch terugkeren, zonder dat jij je daarvan bewust bent.  

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Je (kern)overtuigingen ontstaan vaak al op jonge leeftijd. De positieve en negatieve opmerkingen die op jonge leeftijd tegen jou worden gezegd door je ouders, vriendinnetjes, opa en oma of door de juffrouw of meester op school, vormen jouw waarheid. Op basis van onze ervaringen en gedachten trekken wij bepaalde conclusies. Razendsnel ontstaan er bepaalde conclusies. Uit deze conclusies ontstaan je overtuigingen, ook je belemmerende overtuigingen. Vanaf dat moment zijn ze jouw zekerheden en bouw je hierop verder. Vandaar dat het op latere leeftijd moeilijk is om deze te veranderen.

Het grootste struikelblok op weg naar geluk en succes in je loopbaan

Je belemmerende overtuigingen hebben een grote impact op je doen en laten. Ze geven je een rotgevoel over jezelf en ze weerhouden je ervan om in actie te komen en je dromen waar te maken. In plaats daarvan dwingen deze gedachten je om een veilige loopbaankeuze te maken. Kortom: ze brengen je tot stilstand, beperken je keuzevrijheid en ondermijnen je werkgeluk.  

Je belemmerende overtuigingen kun je veranderen

Je overtuigingen kun je veranderen. Gelukkig kun je zelf leren hoe je deze gedachten en overtuigingen kunt beïnvloeden. Door actief je eigen (belemmerende) overtuigingen te toetsen aan de realiteit en ze om te buigen naar nieuwe positieve overtuigingen en gedachten.

Eigenlijk is het heel simpel. Door je belemmerende gedachten uit te dagen en ze te vervangen door positieve helpende gedachten, ben je ze de baas. Wel vereist het de nodige aandacht, bewustwording en focus van jou. Want het is geen trucje waarmee je in 5 minuten jezelf verlost van je belemmerende overtuigingen. 


Instructie

Stap 1. Bewustwording

Belemmerende overtuigingen en angsten ombuigen naar positieve helpende overtuigingen begint met bewustwording. Na eerst te onderzoeken wat jouw belemmerende overtuigingen zijn, kun je verder met de volgende stappen. Van welke belemmerende overtuigingen heb je op dit moment last?

Lees de lijst met belemmerende overtuigingen nog eens rustig door.

Vraag: welke van de bovenstaande belemmerende overtuigingen komen vaak in je op wanneer je nadenkt over je loopbaan? Schrijf deze allemaal op.  

Voorbeeld: ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter.

Stap 2. Beschrijf de situatie

Beschrijf de situaties waarin je last hebt van deze belemmerende overtuigingen. Wat is de situatie? Waar maak jij je zo druk over? Beschrijf daarbij de situatie zo concreet mogelijk. Zorg er dus voor dat je deze beschrijvingen feitelijk houdt, dus zonder gevoel en eigen interpretatie.

Voorbeeld: Ik ga een nieuw online programma lanceren. Het aanbod van online programma’s op het web is heel groot en de concurrentie is groot. Er worden al veel hele goede online programma’s aangeboden.

Stap 3. Beschrijf je gevoelens

Welke gevoelens heb je daarbij? Beschrijf per situatie welke gevoelens er bij je naar boven komen en vergeet ook je gedrag niet te omschrijven.

Voorbeeld: Ik voel me onzeker en onrustig, het liefst wil ik de lancering van het programma uitstellen. En het nog verder perfectioneren. 

Stap 4. Beschrijf je gedrag

Hoe gedraag jij je?  Wat zijn je gedachten? Spoor de gedachten op die verantwoordelijk zijn voor je gevoelens en je gedrag.

Voorbeeld: Oh jee, ik ga vast niks verkopen omdat de online programma’s van anderen veel beter zijn. Mijn online programma’s zijn niet goed genoeg. Ze vinden het vast waardeloos en gaan het niet kopen. 

Stap 5. Beschrijf het gewenste gedrag

Hoe wil je je gaan voelen als dergelijke situaties zich voordoen? En hoe wil je je gaan gedragen in een dergelijke situatie?

Voorbeeld: Zelfverzekerd en vol vertrouwen in mijzelf het nieuwe online programma  lanceren. 

Stap 6. Daag je irrationele overtuigingen en gedachten uit

Is wat ik denk echt waar? Stel jezelf vragen als: klopt het wel? Weet ik dat 100 procent zeker? Kan het ook anders zijn, kan ik het anders zien? Helpt deze gedachte je?

Dit kost enige moeite en tijd.

Voorbeeld: Weet ik zeker dat mijn online programma slechter is dan alle andere online programma’s op het web? Weet ik zeker dat ze mijn online programma waardeloos vinden? Is het erg dat er programma’s op het web zijn die beter zijn dan die van mij? Is het erg dat niet iedereen mijn online programma geweldig zal vinden?

Stap 7. Vervang je belemmerende overtuiging en gedachten

Vervang je irrationele gedachten door gewenste realistische gedachten met een positieve formulering.

Voorbeeld: Mijn online programma is goed volgens de testkandidaten. Niet iedereen zal het programma aanspreken en goed vinden, maar dat is niet erg. Niet iedereen zal het programma kopen en dat hoeft ook niet.

Stap 8. Ga oefenen

Doen! Oefen met de nieuwe gedachte. Check of het werkt. Helpt de nieuwe gedachte je? Als het niet werkt, ga je terug naar stap 4. Deze stap is niet moeilijk, maar vergt wel oefening en discipline. Herhaling bouwt een patroon. Oefen dit 40 dagen.

“Positieve overtuigingen helpen je bij het bereiken van je (loopbaan)doelen en zijn daarom heel belangrijk.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Positieve overtuigingen

Positieve overtuigingen helpen je bij het bereiken van je (loopbaan)doelen. Maar ook bij het verder ontwikkelen van je talenten. Verder ze geven je vertrouwen, scheppen ruimte, bieden keuzes en creëren mogelijkheden. Bovendien hebben positieve overtuigingen een sturende en stimulerende werking. 

PS Gebaseerd op de RET (Rationele Emotieve Therapie)

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}