Van droom naar werkelijkheid… Hoe doe je dat?

Hoe kom je van wens naar werkelijkheid? De creatiespiraal is een model dat je kunt gebruiken om van je loopbaandroom werkelijkheid te maken.

Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode wat ze zelf kunnen realiseren. – Marinus Knoope

De weg van wens naar werkelijk bestaat uit twaalf stappen. De twaalfde stap sluit weer aan op de eerste stap, waarmee je weer een nieuwe wenscyclus kan starten.

de 12 stappen van de creatiespiraal

Stap 1: Wensen

Wat heb je nodig om je dromen te kunnen realiseren? Je hebt een loopbaandroom nodig. Wat is je grootste loopbaandroom? Een droom die je ergens diep in jezelf gevonden hebt. Een echte loopbaandroom is positief geformuleerd en geeft je veel positieve energie. Energie die je hard nodig hebt, want er volgen nog elf stappen! Maak je nog niet druk hoe jij je droom gaat realiseren, dat komt later.

Stap 2: Verbeelden

De volgende stap is je je wens te verbeelden. Hoe ziet het eindresultaat van jouw loopbaandroom eruit? Geef je fantasie de vrije loop. Maak het beeld zo helder en aantrekkelijk mogelijk. Gebruik al je zintuigen. Wat zie je, wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Visualiseer je eindresultaat. Maak gebruik van je verbeeldingskracht. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe (met wie, in welke volgorde) doet er nog niet toe. Komt later. 

Stap 3: Geloven

Geloof dat jouw droom werkelijkheid kan worden. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel? Wie denkt dat hij iets niet kan of dat het niet kan, blijkt uiteindelijk meestal gelijk te krijgen. Als je gelooft in je droom heb je meer kans op succes. Geloven in je droom is geen garantie, maar het vergroot wel je kansen. Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je droom of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte mooie droom vind je vanzelf mensen om je heen die je helpen.

Stap 4: Uiten

Het is nu tijd om je loopbaandroom te uiten. Dit kun je doen door anderen over je droom te vertellen. Zet al je verbeeldingskracht in, geloof in je eigen droom en uit je verlangen. Hoe meer enthousiasme je hierbij gebruikt, hoe sterker je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef dat het een reactie op jouw loopbaandroom is, en niet op jouw persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden. Heel belangrijk, blijf geloven in jouw droom.

Stap 5: Onderzoeken

De kunst in het leven is niet alles zelf te kunnen. Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Iemand die alles zelf kan en doet, wordt doodmoe. Ga op zoek naar ideeën, mensen, informatie en zaken die jou kunnen helpen. Onderzoek wat jij nodig hebt om verder te kunnen. Omring jezelf met mensen die jou kunnen helpen.

Stap 6: Plannen

We hebben nu een techniek nodig die ons brengt van droom naar werkelijkheid. Deze techniek heet plannen. Plannen speelt zich af op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren!

Stap 7: Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap maak je keuzes: ga ik dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je de voorgaande stappen (verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen) overslaat. Als je de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd, dan groei je naar je beslissing (en keuzes) toe.

Stap 8: Handelen

Het echte werk is begonnen. Op basis van je plannen ben je aan de slag gegaan. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt je eigen talenten en vaardigheden. Op basis van je plannen maak je stap voor stap je loopbaandroom tot werkelijkheid.

Stap 9: Volharden

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch komen er in de praktijk onverwachte problemen op je pad. Je mist bepaalde praktische vaardigheden of diploma’s. Laat je er niet door uit het veld slaan. Blijf geloven in jezelf. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

Stap 10: Ontvangen

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele creatieproces. Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult echter je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving! Ontvang de complimenten met een glimlach. Neem de tijd om te ontvangen en te oogsten.

Stap 11: Waarderen

Na het openlijke succes is het de tijd te genieten van de indirecte gevolgen van je wens. Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je geleerd, hoe ben je gegroeid? Het is nu tijd om dat te waarderen. In deze stap kijk je ook naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties? Waar ben je bang voor geweest? Het is nu de tijd hier iets aan te doen.

Stap 12: Ontspannen

Wie geoogst heeft en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Een tijd van bezinning. En dan komen de nieuwe wensen en dromen. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan. De cyclus is rond.

Leave a Comment:

3 comments
Renate van der Ree says 23 april 2017

Goed model maar zoals met vele modellen haal je het beste en het meeste eruit onder begeleiding.

Vroeg me ook of het een relatie heeft met Marinus Knoop.

Reply
    Jolanda Grevers says 23 april 2017

    Ja, het klopt inderdaad dat je het beste uit dit model haalt wanneer je onder begeleiding van een deskundige hiermee werkt. Dit model is, zoals je in dit blogartikel kunt lezen, gebaseerd op het boek van Marinus Knoope, de Creatiespiraal.

    Reply
Droombaan says 13 februari 2017

Handige tips voor het zoeken naar een baan. Je moet er zelf in geloven, anders kom je nergens!

Reply
Add Your Reply