Jolanda Grevers
11 november 2016
Negen tips die je helpen bij het stellen van heldere doelen

Door het stellen van doelen krijg je meer controle over je loopbaan. Het zorgt ervoor dat je groeit in de richting van je droomloopbaan. Je neemt het heft in eigen hand. Doelen stellen geeft  je sneller het resultaat dat je wenst.

Het stellen van heldere loopbaandoelen is een krachtig proces om goed na te denken over jouw loopbaan.

Quote Unique-loopbaancoaching

Vind jij het lastig om doelen te stellen die bij jou passen, die realistisch zijn en haalbaar zijn?  Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen weten wat je wel en wat je niet moet doen. Wees gerust, ook jij kunt het leren. Hieronder vind je negen tips die je op weg helpen bij het formuleren van concrete haalbare doelen. 

Doelen stellen - mijn 9 tips

1. Waar wil ik over 1 jaar staan?

Begin met de vraag: “Waar wil ik over 1 jaar staan in mijn loopbaan?” Laat deze vraag even bezinken voordat je gaat schrijven. Het kan lastig zijn om uit te vinden wat je echt wilt. Schrijf alles op wat je te binnen schiet.

2. Doelen stellen

Bepaal aan de hand van je antwoorden je doelen. Schrijf je doelen op. Het maakt niet uit of je pen en papier, een computer, of zelfs je smartphone hiervoor gebruikt. Maar schrijf ze op in je loopbaanplan, omdat ze anders te makkelijk worden vergeten door de waan van de dag. Zo heb je een krachtige reminder voor jezelf en 45% meer kans dat jij je doelen bereikt.

3. Maximaal 5 doelen

Hou het aantal doelen dat je stelt op maximaal 5 doelen. Want meer doelen geeft verlies van focus en onrust, waardoor de kans dat jij je doelen bereikt kleiner wordt. Dus... niet doen.

4. Breek je doelen op in kleine stapjes

Het geheim van vooruit komen en je doelen bereiken is het opbreken van je doel in kleine hapklare subdoelen. Want grote doelen zijn vaak overweldigend en laten je onderweg makkelijk struikelen.

5. Formuleer doelen waarmee je direct aan de slag kunt

Het is natuurlijk heerlijk om weg te dromen en fantastische doelen voor de lange termijn te stellen. Maar het is beter om met beide benen op de grond te blijven en doelen te formuleren waarmee je direct nu vandaag nog mee aan de slag kunt.

6. Maak je doel(en) en subdoelen SMART

Doelen worden vaak te vaag en te vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties, of goede voornemens. Maar door je doelen SMART te stellen, voorkom je dat je in deze valkuil stapt.

SMART staat voor:

S pecifiek

Wat wil je bereiken? Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans dat je het zal bereiken.

M eetbaar

Hoe weet je dat jij je doel bereikt hebt? Wat is er af als het af is? Je doelstelling moet meetbaar zijn.

A cceptabel

Weet je waarom je dit doel wilt bereiken? Het resultaat moet relevant zijn.

R ealistisch

Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Je doel moet haalbaar en realistisch zijn. 

T ijdgebonden Wanneer heb jij je doel bereikt? Wanneer ga je welke stappen zetten?

7. Leg de laat niet te hoog, waardoor je doel onbereikbaar wordt

Je doelen moeten je uit je comfortzone halen, maar ze mogen niet te groot en te overweldigend zijn. Want wanneer je te ver uit je comfortzone moet stappen om je doelen te bereiken is de kans groot dat je angsten het van je gaan winnen. Dan voelt het waarschijnlijk veel te eng  en ben je weer heel snel terug in je veilige comfortzone en word je doel dus niet bereikt. 

8. Controleer of je doel echt bij je huidige situatie past

Passen je doelen echt bij je wensen en verlangens? Ben je voldoende gemotiveerd om er voor 100% voor te gaan? Wees eerlijk en houd jezelf niet voor de gek. Want als je niet voldoende gemotiveerd bent is het misschien beter om nu te stoppen. Zo bespaar jij jezelf een hoop frustratie.

9. Deel je plannen en doel(en) met anderen

 Praat erover me je partner, vriend(in)en of collega’s. En gebruik daarbij de exacte formulering zoals je die hebt opgeschreven. Betrokkenheid van anderen helpt je bij het stellen van heldere doelen. Zij maken jouw blinde vlekken zichtbaar. 

Als jij deze tips toepast bij het stellen van je doelen komt het helemaal goed.

Vergeet niet: doelen bereik je niet vanzelf, je moet er hard voor werken. Waak ervoor dat je niet teveel te snel wilt. Wees geduldig! Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geniet van je reis.

Quote Unique-loopbaancoaching

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}