Jolanda Grevers
19 februari 2020
Door deze 7 fouten ga jij je loopbaandroom nooit verwezenlijken| Uniqie-loopbaancoaching

Hoe kan ik mijn loopbaandroom verwezenlijken

Waarom lukt het anderen wel om hun loopbaandroom te verwezenlijken, terwijl jouw loopbaandroom slechts een droom blijft?

Wanneer je je loopbaandroom wilt verwezenlijken, moet je deze 7 fouten niet maken. Wees gerust, wanneer je de onderstaande 7 tips toepast, gaat het jou ook lukken om jouw loopbaandroom te verwezenlijken.

1.    Je loopbaandroom vooraf tot in de details helder willen hebben en je daar per se aan willen houden

Je kunt je droom niet vooraf in tweevoud vastleggen in een mooi uitgewerkt document. Want onderweg kom je vast en zeker tot nieuwe inzichten. Je merkt dat sommige ideeën in de praktijk toch anders blijken uit te pakken. Maar ook krijg je nieuwe ideeën waar je heel graag iets mee wilt doen. Voortschrijdend inzicht heet dit fenomeen. Hier is geen ontkomen aan omdat het heel normaal is.

Onderweg je plannen bijstellen is helemaal niet erg. Vaak zelfs noodzakelijk om je loopbaandroom te kunnen verwezenlijken. Als je merkt dat je plannen niet werken, is het heel belangrijk dit tijdig te herkennen, je lessen te leren en je plannen bij te schaven. Plannen mogen veranderen, en je droom mag mee veranderen

Quote Unique-loopbaancoaching

Marieke W. heeft in 2019 een loopbaantraject bij mij gevolgd. Ze wist aan het eind van dit traject voor 100% zeker dat ze pedagoog wilde worden. Nadat ze naar de open dag van de parttime opleiding hbo-pedagogie was geweest, meldde ze zich aan. In september 2019 startte ze met de opleiding. Maar in de maanden die daarop volgden kwam ze tot de conclusie dat de manier waarop er les werd gegeven voor haar veel te ‘zweverig’ was. Ze kon er totaal niet aarden en had continu het gevoel op de verkeerde plek te zitten. Ze kwam tot de conclusie dat ze dit niet 4 jaar lang vol kon houden, hoe graag ze ook pedagoog wilde worden. Vervolgens stopte ze met de opleiding en ging ze op zoek naar een andere oplossing voor haar loopbaanprobleem. Door alles wat ze bij mij had geleerd vond ze snel een oplossing en maakte ze een nieuwe loopbaankeuze. Op dit moment is ze enthousiast bezig met het zetten van de eerste stappen richting een nieuwe baan.


Marieke W.

2.    Luisteren naar je kritische stemmetje

Vaak duurt het enige tijd voordat je loopbaandroom is verwezenlijkt. En dan halverwege de route op weg naar jouw loopbaandroom, slaat de twijfel toe. Vooral als het eventjes tegenzit. Gaat het mij ooit lukken om mijn droombaan te vinden? Je kritische stemmetje begint je vanaf dat moment steeds vaker lastig te vallen. ‘Zie je wel, het gaat je niet lukken.’ ‘Niemand zit op jou te wachten.’

Ga voor jezelf na welke kritische stemmetjes jou regelmatig proberen te stoppen, zodat je ze direct herkent wanneer ze je brein binnen dringen. Luister niet naar deze stemmetjes. Negeer ze en ga verder met het zetten van juiste stappen zodat je droombaan steeds meer in zicht komt.

Quote Unique-loopbaancoaching

Martine wil heel graag een volgende stap in haar loopbaan zetten omdat ze erg ontevreden is met haar baan. Haar kritische stemmetjes vallen haar dagelijks lastig. Ze vindt het lastig om er niet naar te luisteren, waardoor ze maar blijft twijfelen en geen stappen zet. Tijdens een loopbaantraject bij mij heeft ze geleerd hoe ze met haar kritische stemmetjes moet omgaan. Het negeren van de kritische stemmetjes gaat haar steeds beter af. Ze herkent ze nu tijdig en weet wat ze moet doen zodat ze geen grip meer op haar kunnen krijgen.


Martine

3.    Weigeren om naar je eigen gedrag te kijken

Het is zo makkelijk op de schuld bij een ander te leggen wanneer dingen niet lopen zoals je graag wilt. De economie, de overheid of het lot krijgen de schuld. Maar is dat wel eerlijk? Wat is jouw eigen aandeel hierin? Kijk daar ook eens naar. Welke lessen kun je eruit leren zodat je niet nog eens dezelfde fout maakt?

Wanneer je je loopbaandroom wilt verwezenlijken is het essentieel om regelmatig een moment voor zelfreflectie in te lassen. Hoe gaat het? Wat gaat goed? Wanneer gaat iets minder goed? De inzichten die krijgt kunnen je helpen bij het verwezenlijken van je droom.

Quote Unique-loopbaancoaching

Toen ik 6 jaar gelden mijn praktijk voor loopbaancoaching startte, kreeg ik na een vliegende start na een jaar geen nieuwe aanvragen meer binnen. In eerste instantie kregen de economie en mijn omgeving de schuld. Ik hulde mij in zelfmedelijden. Totdat ik in zag dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven en mijn loopbaan. Ik nam een coach in de arm en samen onderzochten wij wat er anders en beter moest. Vervolgens stelden we een plan van aanpak op en ben ik met hervonden energie met 100% inzet aan de slag gegaan. Na een paar maanden kwamen de eerste aanvragen weer binnen stromen.


Jolanda

4.    Het voor je uit schuiven

Zelfs wanneer we iets heel graag willen, wachten we vaak op het juiste moment. Wanneer de kinderen iets ouder zijn, heb ik meer tijd. Ik heb er nu geen energie voor. Op mijn werk is het veel te druk. Je belooft jezelf dat wanneer de omstandigheden idealer zijn je op zoek gaat naar je droombaan.

Maar weet je, het juiste moment komt nooit. Er is altijd wel een reden te bedenken om nog eventjes te wachten. Nu is het moment om in beweging te komen en stappen te zetten. Want meestal komt van uitstel afstel.

Quote Unique-loopbaancoaching

Carlijn zit tegenover mij en vertelt dat ze graag een nieuwe baan wil zoeken omdat ze ‘s ochtends met pijn in de buik naar haar werk gaat, maar niet weet wat. Ik vertel haar over mijn loopbaantraject en wat het haar oplevert. Nadat ik haar alle ins en outs over het traject heb verteld, geeft ze aan dat het moment niet ideaal is. Op haar werk is het heel erg druk en daar heeft ze al haar energie voor nodig. Ze geeft aan dat het beter is om te wachten tot dat het wat rustiger is op haar werk. Vervolgens vraag ik haar wat het voor haar betekent wanneer er niks aan haar huidige situatie verandert. Ze schrikt. Het is eventjes stil en ik zie haar denken. Misschien is het toch niet zo verstandig om nog een jaar te wachten, want ik wil niet met een burn-out thuis komen te zitten.


Carlijn

5.    je comfortzone niet verlaten

Alleen door uit je comfortzone te stappen kun je je loopbaandroom verwezenlijken. Vooraf weet je nooit 100% zeker of het gaat lukken. Je neemt altijd een risico en dat kan je onzeker maken en doen twijfelen.

Is je loopbaandroom het waard om uit je veilige comfortzone te stappen? Een lastige vraag om te beantwoorden. Maar stel je eens voor dat er niks gaat veranderen, je loopbaandroom terug de ijskast in en alles blijft zoals het nu is. Hoe voelt dat voor jou? Is jouw loopbaandroom het waard om te verwezenlijken?

Quote Unique-loopbaancoaching

Laura heeft een leuk appartement midden in Utrecht en een goed betaalde baan, waar ze weinig voor hoeft te doen. Maar toch is ze niet gelukkig. Ze heeft een hekel aan haar baan. Wel heeft ze een loopbaandroom die ze heel graag wil verwezenlijken. Maar daarvoor moet ze heel veel offers brengen, ook financieel, en een groot risico nemen. Maar nadat ze een loopbaantraject bij heeft afgerond weet ze het zeker. Ze kiest voor haar loopbaandroom. En ze geeft haar goedbetaalde baan op en zegt de huur van haar appartement op. Ze gaat weer bij haar ouders wonen en een 4-jarige hbo-opleiding Fysiotherapie volgen. Superblij is ze met haar keuze. Ondanks dat ze haar veilige comfortzone moest verlaten. 


laura

6.    Maar blijven twijfelen en geen knopen doorhakken

Je droombaan kan in de realiteit erg tegenvallen of niet te verwezenlijken zijn. Misschien ben je hier bang voor en durf je daarom geen knopen door te hakken. Accepteer dat deze mogelijkheid aanwezig is wanneer je op zoek gaat naar de baan van jouw dromen. Je hebt het tenminste geprobeerd en je hoeft jezelf later niks te verwijten.

Maar ook al valt je droom in duigen, je wereld stort niet in, want er komt vast en zeker weer een nieuwe droom op jouw pad. Een droom die de moeite waard is om voor te kiezen.

Quote Unique-loopbaancoaching

Marieke twijfelt of het verstandig is om voor haar loopbaandroom te kiezen. Haar keuze is niet echt een voor de hand liggende keuze. Ze vraagt zich af hoe het allemaal gaat uitpakken. Maar ze weet ook dat het niet verstandig is om te blijven twijfelen, want dan gaat er niks veranderen. En dat wil ze niet. Doordat ze zeer ernstig ziek is geweest en de dood in de ogen heeft gekeken, weet ze dat haar tijd kostbaar is. 

 Ze heeft 5 jaar gelezen gekozen voor haar loopbaandroom en sinds een jaar is ze klaar met de opleiding en nu werkt ze als schoonheidsspecialiste in een schoonheidssalon. Ze is superblij met haar baan en gaat ze altijd fluitend naar haar werk. De realiteit is niet tegengevallen.


Marieke

7.    Je zelf vastklampen aan de ‘goede raad’ van je omgeving

Wanneer je in je omgeving aangeeft dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan krijg je allerlei adviezen en tips. Hoe goed ook bedoeld, luister met een kritisch oor naar deze adviezen. Haal eruit wat voor jou zinvol en relevant is en negeer de rest. Wees jezelf ervan bewust dat je omgeving vanuit hun eigen referentiekader naar jouw situatie kijkt. Zij gaan uit van hun eigen voorkeuren, niet die van jou. Ze projecteren hun onzekerheden en angsten op jou. Bovendien willen ze je beschermen voor een verkeerde onverstandige keuze.

Daarom is het beter om gericht hulp te vragen, bijvoorbeeld van een loopbaancoach, wanneer je behoefte hebt aan een goed advies of hulp nodig hebt bij het maken van een loopbaankeuze. 

Quote Unique-loopbaancoaching

Danielle staat op het punt om een loopbaankeuze te maken. Ze heeft voor zichzelf alles goed op een rijtje gezet. Ze weet welke keuze het best bij haar past. Maar dan brengen de reacties van haar vriendinnen op haar voorgenomen loopbaankeuze haar aan het twijfelen. Het liefst wil ze het maken van een definitieve keuze nog eventjes uitstellen. Maar gelukkig weet Danielle ook dat zij zichzelf het best kent en weet wat het beste voor haar is. Wanneer ze dit inziet, weet ze dat ze het juiste heeft gedaan en niet te veel waarde aan de meningen van haar vriendinnen moet hechten. Hoe goed ook bedoeld.


Danielle


Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}