Jolanda Grevers
15 juli 2015
Brief uit de toekomst | loopbaandroom | Unique-loopbaancoaching

Hoe ziet jouw droomloopbaan eruit? Waar wil jij over 5 jaar staan? Heb jij een duidelijk beeld van jouw wensen, dromen en verlangens voor de toekomst? Nee? Lees dan verder, want wanneer je de regie over je loopbaan in eigen hand wilt hebben, is het essentieel om hierover een duidelijk en realistisch beeld te hebben. 

Everything starts with a dream. 

Zonder dromen geen toekomst

Een beeld van je ideale toekomst schetsen is voor de meesten van ons lastig. Vaak zijn wij er ook niet zo mee bezig. Want we worden te veel opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen en onze vaak veel lange to-do lijsten. Maar toch is het zinvol om dit wel regelmatig te doen. Want het geeft je nieuwe inzichten en deze nieuwe inzichten kunnen uitmonden in nieuwe plannen voor je toekomst. 

Dus als je iets wilt creëren of veranderen in je leven is het eerste wat je moet doen: DROMEN. Je creëert in je dromen een door jou gewenste nieuwe werkelijkheid voor je nabije toekomst.

Creëer je eigen droomloopbaan

In een brief uit de toekomst kijk je vooruit. Want wanneer jij aan jezelf een brief uit de toekomst schrijft, stimuleert dat om je dromen, verlangens en wensen expliciet te maken. Door ze op te schrijven worden ze niet alleen levendiger, maar ze worden ook eerder werkelijkheid.

Als je heel helder voor ogen hebt waar je op de langere termijn naartoe wilt, is het makkelijker om je te blijven focussen. Maar ook kun je dan makkelijker de juiste keuzes maken, want je weet waar jouw stip aan de horizon staat. 

Schrijf een brief aan jezelf waarin je aangeeft waar je over 5 jaar wilt staan

Pak pen en papier. Zoek een rustig plekje waar je niet wordt gestoord. En vergeet niet je mobiele telefoon uit te zetten. Ontspan je, maak je hoofd leeg door een aantal keren diep in en  uit te ademen. Parkeer je dagelijkse beslommeringen. Probeer met een positieve blik naar je toekomst te kijken. En... heel belangrijk, laat je vooroordelen, belemmerende overtuigingen, angsten en twijfels los.

  • Er is een belangrijke voorwaarde: je moet geloven dat je loopbaandroom al werkelijkheid is geworden. Ga ervan uit dat het allemaal goed komt. 

Hoe werkt het?

Stap 1: Creëer je eigen droomloopbaan

Voordat je begint met schrijven stel je je voor dat je in de tijd 3 jaar vooruit bent gereisd en je loopbaandroom al uit is gekomen.

Laat je droom tot leven komen. Denk groot, groter dan jij je nu kunt voorstellen. Maar gebruik ook volop je fantasie. Laat alle wilde ideeën toe. Niks is te gek. Alles kan en mag. 

Laat je dromen een paar dagen sudderen. Geniet van dit creatieproces. Luister niet naar je negatieve, kritische innerlijke stemmetjes. Negeer simpelweg deze stemmetjes! Althans probeer het. Ik weet het is niet makkelijk, maar probeer het. 

Stap 2: Je droomloopbaan onder woorden brengen

Beschrijf op maximaal 2 A4’tjes je droom. Hoe en waar wil jij jezelf het liefst terugzien over 3 jaar?

Geef tot slot jezelf een advies vanuit de toekomst. Wat heb je nodig gehad om daar te komen waar je nu bent? Wat heeft je achteraf het meest geholpen? Dateer je brief.

Als je klaar bent met schrijven, stop je de brief in een enveloppe en leg je de brief weg. Pas over 3 jaar mag je de brief weer lezen. Dan kun je zien of je loopbaandroom is uitgekomen.

Stap 3: Start nu

Welke eerste stap kun je zetten om je droom dichterbij de werkelijkheid te brengen? Begin met het leven van je droom. Heb vertrouwen dat het goed komt. Want wanneer je er zelf niet geloofd, komen je dromen nooit uit. 

You don't have to see the whole staircase, just take the first step.

― Martin Luther King Jr.

Ik ben benieuwd welke inzichten jouw brief uit de toekomst jou heeft gebracht. Deel je reactie hieronder!

Door het schrijven van een brief uit de toekomst krijg je een helder beeld van waar je over 5 jaar wilt staan. Je schrijft onbevangen over je loopbaandroom.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}