Een loopbaancoach? Voor iedereen maar niet voor mij! Wil je aan het roer van je eigen loopbaan blijven staan en op tijd kunnen bijsturen, dan kan een loopbaancoach erg waardevol voor je zijn. Ontdek waarom.
More...
Tegenwoordig is het om meerdere redenen belangrijk om stevig aan het roer van je eigen loopbaan te staan. Denk aan de veranderende arbeidsmarkt, de globalisering en de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Al deze zaken maken het niet altijd even gemakkelijk om op koers te blijven.
Waarom een loopbaancoach?
1. Het is nooit genoeg
Geef maar toe, je wilt een leuke en interessante baan met voldoende uitdaging. Je zoekt financiële zekerheid, wilt voldoende tijd met je gezin en vrienden door kunnen brengen, en je wilt ook tijd overhouden om te sporten. Twee keer per jaar op vakantie staat ook op het lijstje en ga zo maar door. Je bent veeleisend en de vele eisen die je aan je leven en ook je loopbaan stelt, vergen veel van je. Soms vergt het zelfs zo veel van je dat alles in het honderd dreigt te lopen.
Een luisterend oor, een klankboard, een coach met wie je je eigen twijfels, verlangens en vragen kunt bespreken, is dan goud waard. Ook voor jou!
2. Keuzestress
Elke dag in je leven sta je voor keuzes. Het lijkt nooit op te houden. Soms zie je dan ook door de bomen het bos niet meer. Het is sowieso moeilijk om keuzes te maken, laat staan als je er continu door overvallen wordt. De angst om een verkeerde keuze te maken, wordt hierdoor alleen maar groter.
Denk eens even diep na: weet je eigenlijk nog wel wat je echt wilt? Wat jou echt gelukkig maakt? Sta je hier weleens bij stil?
Coaching maakt je bewuster van jezelf en de dingen die jij echt belangrijk vindt. Wat wil jij nu echt? Een loopbaancoach leert jou hoe je weldoordachte keuzes kunt maken. Keuzes waar je niet bang voor hoeft te zijn. Keuzes waar jij echt gelukkig van wordt.
3. Voldoening en plezier in je werk ervaren
Natuurlijk zijn je salaris en de secondaire arbeidsvoorwaarden niet het belangrijkste in je baan. Het is net zozeer belangrijk om voldoening te voelen en plezier in je werk te ervaren. Je wilt daarnaast ook het beste uit jezelf halen. Want geld alleen maakt je namelijk niet gelukkig, ook al denk je soms misschien van wel. Denk eens goed na: wat maakt jou nu echt gelukkig? Wat wil jij? Welke talenten wil jij verder ontwikkelen? En waar wil je over drie jaar staan in je loopbaan?
Het antwoord op deze vragen is niet gemakkelijk te geven en vergt een diepgaande zoektocht. Niet alleen voor jou, maar voor iedereen. Een loopbaancoach is dan geen overbodige luxe. Hij of zij begeleidt je bij je zoektocht naar antwoorden en helpt je bij een goede zelfreflectie. Je leert jezelf beter kennen en ontdekt tijdens de sessies wat jij echt wilt. Zo blijf je niet in kringetjes ronddraaien op zoek naar antwoorden.
Vooroordelen over loopbaancoaching
1. loopbaancoaching is voor incompetente mensen met grote problemen. Ik heb geen groot probleem. Dus ik heb geen loopbaancoach nodig.
Je hoort vaak dat mensen een loopbaancoach onzin vinden. Je hebt het niet nodig.
Vaak worden gevoelens van onvrede en negatieve gedachten over het werk genegeerd en snel weggestopt wanneer ze de kop opsteken. ‘Het gaat toch prima? Wat loop ik te klagen? Het komt allemaal wel weer goed. Ik heb geen loopbaancoach nodig.’ Toegeven dat er een probleem is, is eng omdat je er dan mee aan de slag moet.
Pas wanneer de situatie onhoudbaar dreigt te worden, wordt er reactief actie ondernomen. De drang om (te) snel een knoop door te willen hakken, is dan groot omdat het probleem zo snel mogelijk opgelost moet worden. Er wordt dan vooral gekeken naar het probleem en de negatieve gedachten en gevoelens die dat probleem oproept. Eigenlijk iets wat heel onverstandig is.
Veel verstandiger is het om proactief met je loopbaan aan de slag te gaan. Het is heel belangrijk om te kijken naar wat jij wilt en wat jouw kansen en mogelijkheden zijn op zo’n moment. Juist wanneer de situatie onhoudbaar dreigt te worden, is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen voor bezinning, zelfreflectie, het stellen van veel vragen en het ontdekken van wat je nu echt wilt. Alleen... Juist als je er zo doorheen zit, is dit een enorme opgave.
Wanneer je niet wacht tot het laatste moment en al eerder naar een loopbaancoach gaat, bespaar je jezelf een hoop stress en slapeloze nachten. Want wanneer je samen met een loopbaancoach in een vroeg stadium naar jouw loopbaan en loopbaanvragen kunt kijken, voorkom je dat je reactief met je probleem aan de slag moet.
Maar ga je samen loopbaancoach proactief aan de slag met je loopbaan. Je analyseert samen de huidige situatie, brengt jouw wensen in kaart en denkt na over welke wensen in je baan je hebt. Daarnaast kijk je iets verder en verdiep je je in jouw kansen en mogelijkheden. Dit brengt je ontzettend veel positieve energie. En als kers op de taart voorkom je ook nog eens dat je de regie over je eigen loopbaan verliest.
2. Een vakantie en een babbel met vrienden lossen mijn probleem wel op.
Rust, dat is wat je nodig hebt. Dat hou je jezelf in ieder geval voor. Je gaat op vakantie en dan zal alles wel weer goed komen. Vakantie is de perfecte manier om te ontspannen en alle problemen even te vergeten. Maar... Vaak is dat maar slechts een pleister op de wond – uhh, probleem. Eenmaal terug op je werk is het effect van je fijne ontspannen vakantie binnen enkele dagen weer verdwenen. Er is namelijk niks veranderd. Vakantie was slechts een vlucht voor je problemen.
Een goed gesprek met je vriendinnen over je frustraties en problemen kan helpen en het praten met een bekende is goedkoper dan een loopbaancoach. Een echt goede vriendin luistert naar je en zij probeert je te helpen.
Een loopbaancoach is eigenlijk ook een goede vriendin, alleen gaat zij een stapje verder. Een loopbaancoach is een professional en zij stelt de juiste vragen, houdt je de spiegel voor, dringt door tot de kern van je probleem, heeft veel kennis van de arbeidsmarkt, weet hoe je goed doordachte keuzes maakt en dringt aan op het maken van actieplannen.
3. Ik koop wel een aantal goede zelfhulpboeken en dan weet ik evenveel.
‘Waarom heb je iemand nodig? Ik los mijn eigen problemen zelf wel op. Desnoods koop ik zelfhulpboeken die mij kunnen helpen.’
Het lezen van zelfhulpboeken kan zinvol zijn. Je komt tot nieuwe inzichten en leert jezelf een stukje beter kennen. Maar kennis uit een boek werkt alleen wanneer je er ook mee aan de slag gaat. Vaak blijft het bij het lezen van boeken en het maken van goede voornemens. Een loopbaancoach dwingt je met zachte hand om aan de slag te gaan. Je krijgt oefeningen en adviezen aangereikt waar je wel mee aan de slag moet.
Loopbaancoaching: Durf jij het aan?
Veel vrouwen kost het moeite om naar een loopbaancoach te gaan. Ze moeten voor hun gevoel over een hoge drempel heenstappen. Om over die drempel te kunnen stappen is moed en lef nodig. Het is eng en confronterend om jezelf open te stellen, vragen te stellen en je blinde vlekken onder ogen te zien. Buiten je comfortzone stappen is enorm lastig. Ook het nemen van verantwoordelijkheid is moeilijk en laat staan het maken van keuzes en het veranderen van je gedrag.
Kiezen voor coaching is niet zwak. Want kiezen voor coaching is kiezen voor jezelf, jouw toekomst en jouw ambities.