Jolanda Grevers
24 mei 2016

Heb jij al een plan voor je loopbaan? Nee? Dan wordt het hoogtijd om ermee aan de slag te gaan. Stel het niet langer uit! Maak vandaag nog een afspraak met jezelf en noteer deze in je agenda. Want van uitstel komt namelijk bijna altijd afstel. Je doet jezelf tekort als je het nu niet doet. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij jouw eigen loopbaanplan kunt maken. 

Waarom een loopbaanplan opstellen?

Wil je een succesvolle en gezonde carrière dan is het hebben van een goed loopbaanplan heel belangrijk. Want zonder een duidelijk realistisch plan is het lastig om richting te geven aan je loopbaan en je carrière succesvol uit te bouwen.

Zonder een loopbaanplan ben je namelijk overgeleverd aan de omstandigheden en het toeval. Want als je niet weet waar je naartoe wilt, blijf je doelloos ronddwalen en maak je geen bewuste loopbaankeuzes. De kans is dan groot dat je op een plek terecht komt die niet bij jou past, of erger nog, je blijft hangen op een plek die niet meer bij jou past.

“Succesvolle vrouwen hebben hun route uitgestippeld en zij denken voortdurend na over de consequenties van hun huidige loopbaankeuzes voor hun toekomst.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Een loopbaanplan maken betekent dat je bewust zelf invulling geeft aan jouw eigen loopbaan

Eigenlijk heel simpel. In een loopbaanplan zet je voor je zelf op papier wat je wilt bereiken in je loopbaan; in welke richting jij jezelf de komende jaren verder wilt ontwikkelen. Maar een loopbaanplan opstellen doe je niet zo maar even. Dat kost tijd en het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Raffel het niet af, want het gaat wel over jouw toekomst en jouw werkgeluk. 

Stappenplan

Pak een pen en papier. Zorg dat je niet gestoord kunt worden en zet je telefoon uit. Ga lekker zitten en ontspan je door je ademhaling te volgen. Doe dit een paar minuten. Als het goed is, voel je je nu wat ontspannender en is het wat rustiger geworden in je hoofd?

1. Hoe ziet je huidige situatie eruit?

Het beginpunt is je huidige situatie. Als je die in kaart hebt gebracht, kun je van daaruit de stap maken om naar je toekomst te kijken.

De volgende vragen helpen je stapsgewijs je huidige situatie helder te krijgen:

  • Beschrijf je werkzaamheden
  • Hoe ziet je werkomgeving eruit?
  • Wat zijn je vaardigheden en unieke talenten? Gebruik je ze op dit moment voldoende?
  • Waarom heb je ooit voor je deze baan gekozen? Wat betekent deze baan voor jou?
  • Wie ben jij?
  • Waar word jij heel gelukkig van?

Loopbaanwiel

Je kunt hiervoor het loopbaanwiel gebruiken.

2. Wat wil je?

Beantwoord nogmaals alle vragen van stap 2, maar dan op je toekomst gericht.

  1. Wat voor werk wil je graag gaan doen?
  2. Hoe ziet je gewenste werkomgeving eruit?
  3. Welke talenten en vaardigheden wil je gebruiken?
  4. Waarom wil je deze loopbaanstap graag zetten?

12 VRAGEN OM JE WAAROM TE ONTDEKKEN

Je kunt hiervoor de 12 vragen om jouw Waarom te ontdekken gebruiken.

De brief uit de toekomst

Je kunt hiervoor de  De brief uit de toekomst gebruiken.

3. Zet je plannen om in haalbare doelen.

Maak duidelijke afspraken met jezelf over wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen.

Maak je doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, AcceptabelRealistisch, Tijdgebonden. Maar maak ook een plan waarin opschrijft wat je allemaal moet doen om op je eindbestemming aan te komen. Wanneer moet je welke stappen zetten om je doel te bereiken?

Hoe voelt het om dit allemaal op te schrijven? Ik vind het altijd heel spannend om mijn plannen uit te werken en te plannen. 

Een loopbaanplan biedt geen garantie dat jij je doel bereikt.

Ook al heb je een mooi loopbaanplan, je kunt nooit met 100% zekerheid zeggen waar je uiteindelijk over vijf jaar bent. De kans bestaat namelijk dat je op een hele andere plek terecht komt. Want dit komt doordat loopbanen steeds moeilijker te plannen zijn, omdat de arbeidsmarkt dynamisch is en snel veranderd.

Waarom dan toch een loopbaanplan maken? Een loopbaanplan zal je zeker helpen om je doelen te realiseren. Wanneer je je loopbaan aan het toeval overlaat weet je zeker dat je je doel niet bereikt.

Vind je het lastig om een loopbaanplan op te stellen en kun je welk wat hulp gebruiken?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}