Jolanda Grevers
17 mei 2019
Fuck it, ik ga het gewoon doen | Unique-loopbaancoaching

Gezellig zat ik samen met mijn moeder achter mijn ouderlijk huis op de bank. Het was half oktober en de zon scheen heerlijk op mijn gezicht. We waren aan het praten over de toekomst en het verleden. Plotseling verdween de glimlach van haar gezicht. Verdrietig staarde ze voor zich uit. Eventjes was het stil en toen begon ze te praten. Wat ze toen vertelde maakte mij heel verdrietig. Ze vertelde dat ze spijt had dat ze nooit iets met haar dromen en verlangens is gaan doen. Ze had zo graag een eigen winkeltje in het dorp willen hebben. Dat was haar grote droom. Maar helaas waren haar angsten te groot en haar vertrouwen in zichzelf te klein. Heimelijk had ze er vaak over gefantaseerd. Schriften vol geschreven met ideeën. Diverse plannen tot in detail uitgewerkt. Maar ze is nooit gestart met het zetten van de eerste stap. 

Het verdriet van mijn moeder schudde mij wakker

Onderweg naar huis dacht ik: dat gaat mij niet gebeuren. Ik laat mij niet langer belemmeren door mijn angsten en onzekerheden. Ik ga mijn loopbaandromen waarmaken. Althans ik ga met 200% inzet er alles voor doen om ze waar te maken. Ik wil later als ik oud ben geen spijt krijgen omdat ik het niet geprobeerd heb. Haar verdriet had mij wakker geschud.

In dit artikel vertel ik je over de angsten die je kunt tegenkomen onderweg naar je droombaan. Maar ook hoe je met je angsten kunt omgaan.

“Angst is altijd een hele slechte raadgever.”

Quote Unique-loopbaancoaching

fuck it, ik ga mijn angsten overwinnen

Eerlijk is eerlijk. Ik ben regelmatig de confrontatie met mijn angsten niet aangegaan. En heb ik ervoor gekozen om veilig in mijn comfortzone te blijven, te blijven zitten in een situatie waar ik niet gelukkig van werd. Tot die bewuste dag.

Nu ruim 18 maanden later heb ik een aantal van mijn angsten overwonnen, waardoor mijn bedrijf een groeisprong heeft gemaakt. Maar nog steeds zijn er momenten waarop ik in de verleiding kom om naar mijn angsten te luisteren.

Ook heb ik geleerd dat steeds wanneer je uit je comfortzone wilt stappen, je geconfronteerd wordt met je angsten. Blijkbaar ontkom je daar niet aan wanneer je iets nieuws gaat doen.

Je angsten overwinnen klinkt eenvoudig, maar vergt veel moed en doorzettingsvermogen, daar ben ik nu wel achter.

Met een knoop in mijn maag aan de slag

Voor de groei van mijn praktijk is het belangrijk dat ik met video’s ga werken. Maar voor de camera staan vind ik echt doodeng. Daarom heb ik het steeds weer voor mij uit geschoven. Maar je kunt je angsten alleen maar overwinnen door te gaan doen. Op dit moment ben ik druk bezig met het maken van mijn eerste vlog. Met een flinke knoop in mijn maag en met rode vlekken in mijn hals heb ik de eerste opnames gemaakt. Deze opnames waren echt verschrikkelijk. Ik ben duidelijk geen natuurtalent. Maar door veel te oefenen heb ik vooruitgang geboekt. Echt leuk om te doen vind ik het nog steeds niet, maar mijn angst is wel verminderd. Volgende week ga ik mijn eerste vlog online zetten.

Waar ben jij bang voor?

Angsten kunnen heel verlammend werken en je tegenhouden om te kiezen voor wat je echt heel erg graag wilt doen. Je angsten kunnen je weerhouden om te kiezen voor je loopbaandroom. Angsten maken je wereld kleiner.

Maar als ik mijn angsten kan overwinnen, dan kun jij dat ook. Zeker het zal lang niet altijd gemakkelijk zijn. Maar hoe vaker jij je angsten overwint door te doen, hoe meer jouw zelfvertrouwen gaat groeien.

1.

Waar ben je bang voor?

2.

Wat houdt jou tegen om te doen wat je echt het allerliefst wilt doen?

Wat zou je doen als je alles zou durven, en als je ook de garantie had dat het zou lukken?

Quote Unique-loopbaancoaching

Angsten die op je pad komen wanneer je kiest voor je loopbaandromen

Affirmatie-oefening

1. keuze maken

 Keuzes maken en angst gaan hand in hand. Angst om een verkeerde keuze te maken. Angst voor het onbekende. Want je weet nooit zeker hoe je keuze zal uitpakken. Ook niet wanneer je weldoordachte keuzes maakt.

2. Bang dat je niet goed genoeg bent

Diep van binnen weet je dat je de juiste keuze maakt. En toch blijf je twijfelen. Dat irritante stemmetje dat blijft roepen: dat kun je helemaal niet.

3. bang dat het niet lukt

Nu weet je waar je aan toe bent. Je beweegt je veilig binnen de vertrouwde comfortzone. Maar stel dat het lukt? Hoe gaat je leven er dan uitzien? Wie ben je zonder je angsten? Vaak zijn we bang voor ons eigen succes.

Ik ga het gewoon doen!

De enige manier om je angst te overwinnen is door het gewoon te gaan doen. Doen, doen, doen. Want je kunt wachten op de dag dat je niet meer bang bent om het te doen, maar deze dag gaat waarschijnlijk nooit komen. Zolang je het niet gaat doen, blijft je angst je in je houdgreep houden. De drempel wordt steeds hoger en je angst steeds groter.

“Actie is het beste tegengif voor je angsten”

Quote Unique-loopbaancoaching

Stapje voor stapje

Je hoeft niet direct in het diepe te springen. Elke actie is goed. Begin met het zetten van kleine babystapjes, om zo je angst te doseren. Ik heb mijn eerste video-opnamen alleen gedeeld met mijn coach en een co-collega. Feedback gevraagd en doorgegaan met oefenen.

“Je bent geen mislukkeling omdat iets niet lukt, je bent 'n succes omdat je het geprobeerd hebt”

Quote Unique-loopbaancoaching

Ik geloof hartstochtelijk in het maken van plannen

Nooit zal ik je adviseren om zonder een plan aan de slag te gaan. Een goed uitgewerkt plan geeft je houvast en dwingt je om vooraf over alles goed na te denken. Zo voorkom je veel problemen.

Bovendien geeft het maken van plannen mij veel energie. Mijn enthousiasme groeit en meestal kan ik niet wachten om te beginnen. Ik weet precies wat ik wil bereiken en wat ik moet doen en daardoor neemt mijn angst af.

Als je iets wilt gaan doen, maak dan vooraf een realistisch plan van aanpak. Wat ga je doen? Hoe pak je het aan? Stippel een route uit richting je eindbestemming. Of heb in ieder geval die eerste stap helder.

Blijf niet eindeloos aan je plan schaven totdat het perfect is. Maak een plan en start.

Tot slot. Houd jezelf niet klein, uit angst te mislukken! Kom uit je comfortzone en doe datgene wat je heel erg graag wilt doen. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}