Hoe gezond is jouw loopbaan?| Uniqie-loopbaancoaching

Hoeveel aandacht besteed jij aan je loopbaan?

Hoeveel tijd en aandacht besteed jij aan jouw loopbaan? Hoe gezond is jouw loopbaan? Sta jij hier weleens bij stil?

We zijn steeds vaker bewust met onze voeding en gezondheid bezig. Gezonde voeding en superfood zijn erg populaire onderwerpen in onze samenleving. Elke week verschijnt hierover wel een nieuw kookboek. Ook vinden we het hebben van een gezond en fit lichaam steeds belangrijker. En daarom sporten we regelmatig. Leven en eten we bewust. 

Maar we verwaarlozen onze loopbaan. Vaak staan wij pas stil bij onze loopbaan wanneer het bijna te laat is en er een burn-out, overspannenheid of een ontslag op de loer ligt.

Zo jammer en zelf echt onverstandig. Want we moeten steeds langer werken en ons werk neemt een steeds belangrijkere plek in ons leven in. We willen een leuke baan met uitdaging en voldoening. Tegelijkertijd is de markt volop in beweging en verdwijnen de vaste banen. Daarom is het heel verstandig om ook goed voor jouw loopbaan te zorgen. Wees voorbereid op je toekomst.

Maar wat is een gezonde loopbaan?

Je loopbaan is gezond wanneer:

 1. Je tevreden bent met je baan en ’s avond moe maar voldaan naar huis gaat.
 2. Je baan je voldoening geeft.
 3. Je goed functioneert en op je werk het beste uit jezelf kunt halen.
 4. Je weet wat je echt wilt.
 5. Je weet waar je echt goed in bent.
 6. Je weet waar jij het best tot je recht komt.
 7. Jij je loopbaan serieus neemt en de regie over je loopbaan in eigen hand hebt.
 8. Je een realistisch loopbaanplan hebt, dat ook ten uitvoer wordt gebracht.
 9. Je regelmatig aandacht besteedt aan je loopbaan.
 10. Je tijdig kunt anticiperen op veranderingen.


Met deze tien stappen kun je stap voor stap werken aan een gezonde loopbaan

1. Regie over je eigen loopbaan

Pak zelf de verantwoording voor je eigen loopbaan, ga aan het roer van jouw loopbaan staan en geef zelf sturing aan jouw loopbaan. Jijzelf bent verantwoordelijk voor je eigen loopbaan, niet je werkgever

2. Nadenken over wat je wilt

Alleen wanneer je weet wat je echt wilt, kun je goed sturing geven aan je loopbaan. Het is belangrijk om te weten wat je ambities zijn en wat jou voldoening geeft. Je ambities zijn de stuwende kracht die je vooruit duwen om het beste uit jezelf en je loopbaan te halen.

Tevens is het ook noodzakelijk dat je weet wat jij belangrijk vindt in je werk. Voor een gezonde loopbaan is het essentieel om je werkwaarden goed te kennen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om prettig te werken, zodat je kunt floreren in een omgeving die helemaal bij jou past.

3. Nadenken over je talenten

Voor een gezonde loopbaan is het heel belangrijk dat je weet welke eigenschappen, talenten en vaardigheden jij in huis hebt om je ambities waar te maken. Het is belangrijk om te weten hoe jij je talenten en vaardigheden kunt gebruiken in je loopbaan. Ken je eigen talenten en vaardigheden en weet hoe je ze verder kunt ontwikkelen. Schroom niet om hier feedback over te vragen aan je omgeving.

Daarnaast is het ook heel erg belangrijk om je zwakke punten goed te kennen en te weten hoe je met deze zwaktes om wilt gaan.

4. Nadenken over waar je aan de slag kunt

Het is belangrijk om de loopbaanmogelijkheden die passen bij jouw ambities, werkervaring, talenten en opleiding te kennen. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat je de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor het werk dat jij doet en ambieert kent en bijhoudt.

Ook is het belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om aan de eisen en wensen van je werkgever te voldoen.

5. Je eigen loopbaankoers uitstippelen

Hoe wil jij je ambities vorm gaan geven? Hoe wil jij je verder gaan ontwikkelen? Waar wil jij over x jaar staan? De antwoorden op deze vragen zijn de wegwijzers voor jouw loopbaankoers.

Tijd om krachtige keuzes te maken ten aanzien van jouw toekomstige loopbaan. Zonder een duidelijke koers bereik je nooit je eindbestemming.

Je loopbaankoers vormt de basis van jouw loopbaanplan.

6. Een realistisch loopbaanplan schrijven

Een loopbaanplan is een document waarin staat wat jij als professional wilt bereiken in jouw loopbaan: in welke richting jij jezelf verder wilt ontwikkelen. Je geeft aan welke doelen je in de toekomst wilt bereiken. Je beschrijft welke stappen/opleidingen/ leerpunten et cetera daar voor nodig zijn. En je geeft aan wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Denk eraan dat je niet te veel te snel wilt. Zet babystapjes, want grote stappen laten je struikelen.

Maar een loopbaanplan opstellen, doe je niet zo maar even. Dat kost tijd en het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Raffel het niet af, want het gaat wel over jouw toekomst.

Je loopbaanplan moet haalbaar en realistisch zijn. Jijzelf en voor jou belangrijke mensen in jouw omgeving mogen er niet onder lijden.

Een loopbaanplan geeft je houvast en helpt je de juiste stappen te zetten richting je doel.

7. Je loopbaanplan uitvoeren

Je weet waar je naar toe wilt en wat je moet doen om daar te komen. Ik weet dat de waan van de dag je je loopbaanplannen makkelijk doet vergeten. Maar het is niet de bedoeling dat je loopbaanplan op het schap komt te liggen, onder een dikke laag stof.

Ik weet uit ervaring dat het heel makkelijk is om in deze valkuil te trappen. Schrijf aan het begin van elke maand in je agenda welke stappen je de komende maand wilt gaan zetten. Wat ga je deze maand doen om je subdoel te realiseren? Als het goed is, staan deze stappen in je loopbaanplan. Maak vervolgens voor elke week en to-do list.

Loopbaanplanner

Je kunt hier de gratis loopbaanplanner downloaden

8. Zelfreflectie

Gun jezelf regelmatig een moment voor zelfreflectie. Dit is erg belangrijk. Want je hebt momenten voor zelfreflectie nodig om te weten of je nog op koers ligt. Spreek met jezelf af wanneer je tijd neemt voor zelfreflectie en schrijf het op in je agenda. De ideale frequentie is twee keer per jaar. Doe het, want zonder zelfreflectie wordt en blijft je loopbaan niet gezond.

Tijdens deze momenten ga je voor jezelf na waar je nu staat, hoe tevreden je bent en waar je naartoe wilt. Maar ook ga je na welke hobbels je op pad kunt verwachten in de nabije toekomst en hoe je daar mee om wilt gaan, zodat je voorbereid bent en tijdig kunt anticiperen.

9. Tijdig anticiperen op veranderingen

Het is belangrijk om veranderingen binnen de organisatie waar je werkt goed bij te houden. Maar ook de veranderingen op de arbeidsmarkt zijn van belang voor jou. Alles is continu in ontwikkeling en verandert enorm snel. Steek je kop niet in het zand. Zorg dat jij tijdig kunt bijsturen wanneer het nodig is en geen slachtoffer wordt van de omstandigheden.

10. Wie helpt je?

Contacten opbouwen en onderhouden gericht op jouw loopbaanontwikkeling is belangrijk. Word lid van LinkedIn. Ook kun je dit netwerk gebruiken om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen en werkmogelijkheden.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet wie in je netwerk je kan helpen met jouw loopbaanontwikkeling.

Waarom is het hebben van een gezonde loopbaan zo belangrijk?

De arbeidsmarkt is fors aan het veranderen. Banen verdwijnen, tegelijkertijd ontstaan er nieuwe functies in opkomende sectoren. Lifelong employment is verleden tijd. En de flexibilisering van de arbeidsmarkt zal alleen nog maar verder toenemen.

Maar ook organisaties zijn zich er steeds meer van bewust dat ze continu in beweging moeten blijven om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit heeft consequenties voor de personeelsopbouw en de personeelsontwikkeling binnen bedrijven. Voor medewerkers is het belangrijk om zich van tijd tot tijd te herbezinnen op hun loopbaan, zodat ze in staat zijn om mee te bewegen met de organisatieontwikkeling of een ander pad kunnen kiezen.

Kortom: loopbanen worden steeds minder voorspelbaar ‘Gewoon goed je werk doen’ is niet meer voldoende in de arbeidsmarkt van vandaag. Investeren in je loopbaan en op tijd op veranderingen, anticiperen wordt steeds belangrijker. We worden zelf verantwoordelijk voor onze loopbaan in plaats van de werkgever.

Voordeel van een gezonde loopbaan

 • Je ervaart meer rust en minder loopbaanstress.
 • Je bezit de juiste handvatten om zelf je eigen loopbaan te regisseren.
 • Je zelfvertrouwen groeit omdat je alles onder controle hebt.
 • Je bent geen slachtoffer meer van de omstandigheden.
 • Je kunt beter omgaan met veranderingen en onzekerheden op je werk en de arbeidsmarkt.
 • Je kunt op tijd inspelen op veranderingen.
 • Je doet wat je echt wilt doen en je gaat fluitend naar je werk en voldaan naar huis.
 • De kans dat je vastroest in een baan die niet meer bij jou past wordt klein.
 • Je blijft interessant voor de werkgever en de arbeidsmarkt.
 • Je kunt goed omgaan met de grote mate van keuzevrijheid.

Wil jij  een leuk baan en succesvol zijn op de arbeidsmarkt van nu en in de toekomst? Kom dan in beweging en word je eigen loopbaanmanager.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}