Jolanda Grevers
1 maart 2016

Haal de bezem door je loopbaan. Het is eindelijk lente, hoogste tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Begint het bij jou al te kriebelen, nu het zonnetje buiten zo lekker schijnt? De deuren open, een frisse wind door het huis, het beddengoed aan de waslijn, ramen lappen, de troep opruimen en alle overbodige rommel de deur uit doen.

Steek dit jaar je energie niet alleen in het schoonmaken van je huis, maar haal de bezem ook eens grondig door je loopbaan.

haal de bezem door je loopbaanplan

Hieronder vind je een schoonmaakplan, waarmee je in 5 stappen de bezem door je loopbaan haalt.

1. de balans opmaken

stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Ga je nog met plezier naar je werk?
  2. Doe je vooral dingen op je werk die je heel erg leuk vindt, waar je enthousiast van wordt en die je heel erg goed kunt.
  3. Krijg je nog steeds energie van je werk?
  4. Geeft je werk je nog voldoende voldoening?
  5. Zijn er mogelijkheden om je verder te ontwikkelen?
  6. Past de organisatie waar je werkt nog bij jou?
  7. Voel jij je nog prettig binnen het team waarin je werkt?
  8. Vindt je dat je genoeg verdient voor wat je allemaal doet?
  9. Is de balans tussen werk-privé goed?

Neem hiervoor de tijd omdat het echt belangrijke vragen zijn die jij jezelf minimaal 1 maal per jaar moet stellen. Zo voorkom je dat je loopbaan in de slop raakt en je minder plezier en voldoening in je werk ervaart. 

2. laat je talenten glimmen

Wanneer heb jij voor het laatst bewust aandacht besteed aan jouw talenten? Hoe goed ken jij jouw talenten? Liggen er talenten onder een dikke laat stof verborgen? Zo ja, hoe kun jij dit talent meer inzetten en verder ontwikkelen. Kun jij in je werk je talenten voldoende inzetten en verder ontwikkelen? Onderneem je voldoende actie om je talenten verder te ontwikkelen en te laten bloeien? Hoe zichtbaar zijn jouw talenten?

Wist je dat mensen die hun talenten benutten:
1. Gelukkiger zijn en meer zelfvertrouwen hebben.
3. Een hoger niveau van eigenwaarde hebben.
4. Energieker en vitaler zijn.
5. Minder stress ervaren.
6. Veerkrachtiger zijn.
7. Meer kans hebben op het bereiken van hun doelen.
8. Beter presteren op hun werk.
9. Zich meer betrokken voelen bij hun werk.
10. Beter in staat zijn zichzelf verder te ontwikkelen en te groeien als persoon.

3. stof je droomloopbaanplan af

Hoe staat het met je loopbaandroom? Leef jij je droombaan? Of ligt je loopbaandroom ver weggestopt achter in de kast? Dan is het de hoogste tijd om je loopbaandroom tevoorschijn te halen, af te stoffen en nieuw leven in te blazen. Is deze droom nog steeds actueel? Wat moet je doen om deze droom te leven? Start met informatie verzamelen, uitzoeken en knopen doorhakken. Welke concrete stappen moet je zetten om je doel te bereiken? Maak een degelijk plan van aanpak. Deel de stappen op in kleine stapjes. Plan evaluatiemomenten in, zodat je op tijd kunt bijsturen. Roep de hulp in van je hulptroepen voor feedback en steun. Ga de strijd aan met je belemmerende overtuigingen

4. laat je cv weer blinken

Wanneer heb jij voor het laatst je CV met een kritische blik doorgelezen? Misschien wel een hele tijd geleden. Dan wordt het hoog tijd om deze weer af te stoffen en tevoorschijn te halen. Ook als je niet op zoek bent naar een andere baan, is het goed om je CV up-to-date te houden. Voeg nieuwe taken toe. Controleer of alles nog wel klopt. Ga na of er geen taalfouten in staan. Heb je een opleiding of cursus gevolgd? Voeg deze dan toe aan je CV. Staat er een foto op? Nee, zoek een recente foto van jezelf en voeg deze erbij. Het moet wel een professionele foto zijn Heb je deze niet, laat er dan een maken. Want een CV zonder foto is niet af.

5. laat je linkedin profiel stralen

Wanneer je klaar bent met het afstoffen van je CV, kun je verder met het afstoffen van je LinkedIN profiel. Zorg dat ook daar alles up-to-date is. Hoe ziet je foto eruit? Het moet een professionele foto zijn, – dit is de eerste indruk die bezoekers van je profiel zullen krijgen. Investeer in een professionele profielfoto. Kijk met een kritische blik naar je profiel. Klopt je profiel nog wel met wie jij op dit moment bent en waar jij op dit moment mee bezig bent? Staan alle relevante werkervaring, opleidingen en cursussen erin? Zorg ervoor dat je samenvatting goed is en alle woorden waarop je gevonden wilt worden erin vermeld staan? Schrijf voor een krachtige kopregel. De kopregel bepaalt namelijk vaak of iemand wel of niet verder leest. Vraag aan (ex)collega´s om aanbevelingen te schrijven.

Ik wens je veel succes bij jouw voorjaarsschoonmaak. Haal de bezem door je loopbaan en stel het niet uit tot later. Want van uitstel komt afstel. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}