Jolanda Grevers
1 september 2016
Help! Hoe vind ik mijn droombaan? | Unique-loopbaancoaching

Help? Hoe vind ik mijn droombaan? Je weet wat je echt wilt. Maar hoe bereik je wat je echt wilt? Hoe vind je je droombaan? Waar begin je? Het is eigenlijk heel simpel. Blijf niet op de bank zitten, kom in beweging en ga op pad. Met deze 9 tools vind je vast en zeker je droombaan. 

More...

Deze 9 tools helpen je bij het vinden van je droombaan

1. Een duidelijk plan

Pak pen en papier en maak en loopbaanplanWant zonder een plan blijft het altijd een droom. Zoek uit welke stappen je moet zetten om je droombaan te vinden. Wat moet je allemaal doen? Maak een realistische en haalbare planning met kleine babystapjes, tussenstops en deadlines. Grote stappen laten je sneller struikelen. Want teveel en te snel willen werkt contraproductief. Vervolgens print je je loopbaanplan uit en prik het op je prikbord. Dit helpt je om gefocust te blijven.

Ga vervolgens met je loopbaanplan aan de slag. Zet elke dag een stap. Vergeet nooit: je planning is niet heilig. Pas je route indien nodig onderweg aan.

Belangrijk: ga wel verstandig te werk en vergeet niet “korte termijn plezier is vaak lange termijn pijn”.

2. Zelfsturing

Stippel zelf je route uit. Laat je niet door kritiek of onbegrip van je loopbaanplannen afbrengen. Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die jouw keuze niet begrijpen en je willen behoeden voor… Ze bedoelen het goed, maar alleen jij weet wat het best bij jou past. Dus...jij kiest en jij bepaald wat je gaat doen. 

Maar sta wel open voor ideeën en meningen van anderen. Luister ernaar, laat het door je heengaan en besluit wat je met de informatie gaat doen. Want soms is het verstandig om mee te buigen met de invloeden vanuit je omgeving.

3. Focus op je droombaan

Blijf je met 100% aandacht focussen op je doel. Ken je prioriteiten en verlies ze niet uit het oog. Laat je niet teveel afleiden door zaken die niet relevant zijn voor je loopbaandoel. Maar pas op voor oogkleppen. Want teveel focus doet je ogen sluiten voor andere belangrijke zaken. Dus... verwaarloos je familie, vrienden, hobby’s et cetera niet.

4. Geloof in jezelf

Geloof in jezelf,  in jouw eigen toekomst en in wat je echt wilt. Je kunt alleen je eindbestemming bereiken als je er zelf voor 100% in geloofd. Alleen dan kun je sprongen maken. Want als jij gelooft dat je dromen bedrog zijn en je wensen te hoog gegrepen zijn, ga je er vanuit dat je je eindbestemming nooit gaat bereiken. En dan zul je niet de stappen zetten die nodig zijn om je doel te bereiken. Want als jij niet in jezelf gelooft, hoe kan een ander dan in jou geloven?

5. Positieve mindset

Wees je bewust van je eigen gedachten. Want positieve gedachten helpen je verder en negatieve gedachten laten je gemakkelijk struikelen. Dus probeer bewust je gedachten te kiezen, bij voorkeur positieve gedachten. En stop met mopperen en klagen. Laat je niet ontmoedigen als het even tegenzit. Want als je iets echt heel graag wilt, dan gebeurt het ook. Blijf optimistisch en positief. Je kunt het ik weet het zeker. 

6. Heb geduld

Er zullen momenten zijn dat je het gevoel hebt dat je niet verder komt, dat je je eindbestemming nooit gaat bereiken. Maar heb geduld, ontspan je en kijk hoe je verder kunt komen. Want geen enkel loopbaandoel is onrealistisch. Maar de weg er naartoe kan wel zwaar zijn. Soms duurt het gewoon wat langer voordat je je eindbestemming hebt gereikt. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

7. Doorzettingsvermogen

Begin vol goede moed en met 100% inzet. Ongetwijfeld word je onderweg geconfronteerd met teleurstelling en tegenslagen . Problemen die je plezier danig kunnen vergallen. Misschien ga je jezelf wel afvragen of het allemaal wel de moeite waard is. Maar laat je er niet door uit het veld slaan en ga door stapje voor stapje. Zelfmedelijden en pessimisme helpt je echt niet verder integendeel.

Laat de teleurstelling en tegenslagen toe en duw ze niet weg. Want je kunt er veel van leren. Dus, trek er lering uit en ga dan weer verder. Tegenslagen maken je sterker. Wees bereid om alles te doen wat nodig is om je doel te bereiken. En blijf geloven in je loopbaandroom. Blijf gestructureerd en volhardend werken aan je droom. Hou vol!!! Stop pas wanneer je je doel hebt bereikt.

8. Hulptroepen

Je kunt het niet alleen. Zoek daarom steun bij iemand die jou begrijpt en je weer vlot kan trekken wanneer je vastloopt. Vraag altijd direct om hulp als je vastloopt, of worstelt met een probleem. Schaam je er niet voor. Blijf niet alleen aanmodderen. Want dat is zonde van je tijd en slecht voor je motivatie en zelfvertrouwen. Met hulp van anderen wordt het realiseren van je loopbaandroom een stuk leuker en makkelijker.

9. Zelfreflectie

Zelfreflectie is nodig om te weten of je nog op koers ligt. Waar sta je nu en wat moet je nog doen om je eindbestemming te bereiken? Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Wat heb je nodig? Heb je hulp nodig? Wat heb je geleerd? Wat moet er veranderen? Geef jezelf een compliment voor wat je allemaal al hebt geleerd en bereikt.

Maak hierover duidelijke afspraken met jezelf. Plan minimaal één maal per maand een moment voor zelfreflectie. Want zonder zelfreflectie haal jij je eindbestemming waarschijnlijk niet, wordt je ingehaald door de dagelijkse hectiek. 

Tip: pas het toe op een manier die bij jou past. Vergeet niet: meerdere wegen leiden naar Rome. Ga ervoor!!! Maar soms moet je de conclusie trekken dat de ingeslagen weg niet de juiste is. Soms is stoppen en een andere weg inslaan dan de juiste keuze. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}