Dromen over mijn droombaan, dat deed ik regelmatig. Toch durfde ik lange tijd niet de knoop door te hakken en te gaan doen wat ik wilde doen. Ik droomde ervan om een eigen praktijk voor loopbaancoaching voor vrouwen op te zetten. Deze droom kon ik op een gegeven ogenblik niet langer negeren. Nu, 5 jaar later, weet ik dat ik het juiste pad heb gekozen.
Ik ben mijn droom achternagegaan en ik ben er daarom ook van overtuigd dat iedereen haar droombaan kan krijgen. Ja, jij dus ook!
Een droombaan dat is toch niet voor mij weggelegd
Wist je dat slechts 12% van de werknemers met plezier naar het werk gaat? Afgelopen weekend las ik een magazine van Managementboek.nl en daarin stond dit vermeld. 88% van de werkende mensen hebben dus geen plezier in hun werk. Ondanks dat de cijfers mij bekend waren, schrok ik er toch van toen ik ze zo hard op papier zag staan. Dat betekent dat maar 12% het pad heeft gevolgd dat ik koos, de weg naar een droombaan. Toegegeven, het beoefenen van je droombaan is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt wel, net zoals ik, proberen jouw droombaan te creëren.
Ik heb leuke collega’s, goede arbeidsvoorwaarden en een goed salaris
Werk jij nu ook van vakantie tot vakantie? Vind je het werk dat je nu doet wel aardig, maar word je er niet (meer) echt enthousiast van? Doodzonde! Je doet jezelf nu echt tekort. Want je besteedt een groot deel van je tijd aan werk. Je ziet je collega’s vaker dan dat je je partner en eventueel kind(eren) en dan is het wel belangrijk dat je iets doet waar je ook echt plezier in hebt en energie van krijgt. Zodat je ’s avonds ook volop kunt genieten van je gezin en tijd thuis. En hoe fijn is het als je ’s ochtends je bed uit springt vol energie om aan je werkdag te beginnen? Inderdaad. Dat is waar je naar zoekt.
Maar hoe ontdek je hoe jouw droombaan eruitziet?
Hoe je dit bereikt? Zoek eerst uit wat je superleuk vindt om te doen. Droom groots, maak contact met je dromen, verlangens en wensen en ontdek wat je echt leuk vindt om te doen. Wanneer jij je dromen de ruimte geeft en denkt met je hart in plaats van je hoofd en denkt vanuit mogelijkheden in plaats vanuit beperkingen ontdek je wat je echt graag wil.
Als je eenmaal weet wat je wil, is het tijd om te onderzoeken waar je echt heel erg goed in bent. Wat zijn jouw talenten? Kijk nog eens kritisch naar je dromen, als het goed is zie je daarin je talenten terugkomen. Want passie voel je voor iets waarin jij je uitgedaagd voelt en vaak betekent dat vanzelfsprekend dat je er goed in bent.
Een droombaan is dan ook een baan waarin jij doet waar je van droomt en waarin jij je talenten benut en verder ontwikkelt.
Weet je wat je droom is en waar je talenten liggen, besef je dan dat je deze dromen, talenten en verlangens niet voor niets hebt. Doe er iets mee. Het is eeuwig zonde niet alles uit jezelf en je (werkende) leven te halen. Start meteen. Want alleen dan kun je plezier en voldoening in je werk ervaren. Ga aan de slag en voor je het weet hoor jij ook bij de 12% die blij is met het werk.
Hoe vind je je droombaan?
De lastigste stap is het daadwerkelijk uitvoeren van je droom. Hoe verwezenlijk je je droom? Welke vacatures passen bijvoorbeeld bij je droombaan?
Stel om te beginnen een zoekprofiel op. Beschrijf een werksituatie waarin jij echt tot je recht komt en waarin jij het beste uit jezelf kunt halen. Dit zoekprofiel gebruik je als kompas naar je droombaan. Steeds wanneer je een leuke vacature ziet, check of deze past bij het profiel van je droombaan. Poets dus je cv en LinkedIn-account op en zoek passende vacatures.
Om te kunnen beslissen of een vacature wel echt bij je past, moet je eerst uitzoeken wat de vacature en dus de functie inhoudt. Dit kun je achterhalen door een vacature-analyse te doen. Zo vorm je een goed beeld van de vacature en de organisatie.
Kijk naar je kansen en mogelijkheden. Dood de beren die je op de weg ziet en bewandel de weg naar je einddoel. Wanneer je te veel denkt in beperkingen, vind je je droombaan nooit.
Dus, kom in actie en stap overal op af. Reageer niet alleen op vacatures, maar benader ook bedrijven waar je graag zou willen werken en stuur een open sollicitatie. Leg contact met mensen in de branche waarin jij wilt werken. Creëer een netwerk via LinkedIn. Haal alles uit de kast wat mogelijk is.
Maar vooral: geloof in jezelf. Want als jij er niet in gelooft, zal een werkgever dat zeker niet doen.