Regelmatig hoor ik klanten zeggen: “Ik heb een goede baan, maar mijn werk geeft mij geen voldoening en het kost mij heel veel (negatieve) energie.” Herkenbaar?
Haal je geen voldoening meer uit je werk en is het einde van de werkdag je favoriete moment van je werkdag? Wil je niets liever dan ’s ochtends fluitend naar je werk gaan en voldaan en met energie weer thuis komen? Maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Lees dan verder, want hieronder staan een aantal waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kunt.
gevolgen van gebrek aan voldoening in je werk
Als je geen voldoening in je werk ervaart heeft dat consequenties voor je werkplezier en ligt werkstress op de loer. Je gaat je werk steeds minder leuk vinden waardoor je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat. Ook kost je werk je steeds meer energie, met als gevolg dat alles veel moeizamer gaat en je functioneren er onder gaat lijden. Je hebt steeds minder energie over voor de dingen die je wel interesseren. Je moet dan oppassen dat je niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt en uiteindelijk in de gevarenzone.
Je hoeft niet direct het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een andere baan. Je kunt vandaag al beginnen met het zetten van een eerste stap, door te sleutelen aan je werkzaamheden en/of werksituatie.
mijn 5 tips voor jou
1. Werkzaamheden passen bij je talenten/kwaliteiten
Voor voldoening in je werk is het belangrijk dat jij je talenten/kwaliteiten waar je veel plezier aan beleeft, voldoende kunt inzetten en verder kunt ontwikkelen. Hoe kun jij op je werk deze talenten/kwaliteiten beter benutten en verder ontwikkelen? Misschien kun je werkzaamheden met collega’s ruilen. Taken overdragen aan een collega? Een opleiding of cursus volgen? Onderzoek je kansen en mogelijkheden en bespreek ze met je leidinggevende. De negatieve aspecten van je baan zullen dan minder zwaar gaan wegen.
2. Waardevolle bijdrage leveren
Voor voldoening in je werk is het belangrijk dat jij het gevoel hebt dat je een waardevolle bijdrage levert. We willen zinvol werk doen, iets betekenen. Heb jij op dit moment het gevoel dat je een waardevolle bijdrage levert? Nee? Ga eens voor jezelf na of dit echt wel zo is. Kijk eens met een kritische, open en positieve blik naar je werkzaamheden. Creëer kansen en mogelijkheden waardoor je wel het gevoel krijgt een waardevolle bijdrage te leveren.
3. Waardering krijgen voor je werk
Voor voldoening in je werk is het belangrijk dat jij voldoende waardering krijgt van je omgeving. Dat je af en toe een schouderklopje krijgt, hoort dat je goed werk hebt afgeleverd, et cetera. Voor velen van ons is dit heel erg belangrijk. We willen ons gewaardeerd voelen. Ervaar je een gebrek aan waardering? Van je collega’s of je leidinggevende? Maak het bespreekbaar! Vraag om feedback van je collega’s en leidinggevende. Misschien doet het je goed om regelmatig een evaluatiemoment in te lassen. Hoe wil jij gewaardeerd worden in je werk?
4. Betrokkenheid voelen bij de organisatie waar je voor werkt
Voor voldoening in je werk is het belangrijk dat jij je betrokken voelt bij de organisatie waar je werkt. Weet jij wat er allemaal speelt? Nee? Verander dat dan. Wees meer betrokken bij wat er allemaal speelt binnen de organisatie. Welke bijdrage kun jij leveren? Wat zijn de veranderingen die je bijvoorbeeld vanuit jouw functie kunt realiseren? Ook deelnemen aan projecten, lid worden van een werkgroep of je aanmelden voor de ondernemingsraad zijn allemaal dingen die je betrokkenheid bij de organisatie verhogen.
5. Voldoende worden uitgedaagd
Voor voldoening in je werk is het belangrijk dat jij voldoende wordt uitgedaagd. Wanneer werk een sleur wordt en geen uitdaging meer biedt, ligt verveling op de loer. Daag jezelf uit door met nieuwe ideeën te komen en kansen te creëren. Doorbreek je routine. Leg de lat wat hoger. Kijk of je nieuwe werkzaamheden aan je takenpakket kunt toevoegen. Bespreek met je leidinggevende welke mogelijkheden er zijn. Met een positieve en proactieve houding bereik je meer dan wanneer je negatief over je werk denkt en/of passief afwacht.
blijf niet hangen in een baan die jouw te weinig voldoening geeft
Heb je er echt alles aan gedaan om meer voldoening uit je werk te halen, maar is het niet gelukt. Wees dan eerlijk tegen jezelf. Misschien is het tijd om een andere baan te zoeken. Hoe goed je salaris ook is en hoe goed de band met je collega’s ook is. Verandering van baan kan ervoor zorgen dat jij weer meer voldoening in je werk ervaart. Blijf niet hangen in een baan die jou te weinig voldoening geeft. Daar word je ongelukkig van.