Jolanda Grevers
8 maart 2018
loopbaankeuze maken | Hoe maak je een goede keuze | Unique-loopbaancoaching

Loopbaantool #5 hoe maak je een goede keuze

Hoe maak je een goede keuze? Hoe doe je dat: een goede loopbaankeuze maken? Een beslissing over je loopbaan nemen wordt vaak als lastig en stressvol ervaren. Herkenbaar?  Bij deze tool ontdek je hoe je op een goede manier een loopbaankeuze maakt.

More...

Angst om een verkeerde keuze te maken weerhoudt veel vrouwen ervan om verder te komen in hun loopbaan? Zonde toch en echt niet nodig!

Waarom is het maken van een goede keuze vaak zo moeilijk?

  • 1
    Er valt zoveel te kiezen en dat maakt het erg onoverzichtelijk. Bovendien, zodra je een keuze gemaakt hebt, kun je denken: "Er zijn zoveel mogelijkheden, ik heb ze niet allemaal goed bekeken. Er zit vast nog iets bij wat nog leuker, interessanter of beter is". Dus het risico bestaat dat je meteen nadat je gekozen hebt gaat twijfelen of spijt krijgt.
  • 2
    Het is vaak zo moeilijk om je vooraf voor te stellen hoe je keuze uit gaat pakken. Hoe zal het er in de praktijk werkelijk uitzien? Ga ik deze keuze over 3 jaar ook nog oké vinden? Je kunt geen 3 jaar vooruitkijken. Je kunt onmogelijk overzien wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren.
  • 3
    Je kunt alleen een goede loopbaankeuze maken wanneer je jezelf goed kent. Maar is zo ontzettend lastig om jezelf goed te leren kennen. Vaak besteden wij daar veel te weinig aandacht aan omdat we teveel bezig zijn met alles wat er buiten om ons heen gebeurd. Het blijkt dat velen van ons niet goed weten waar ze echt goed in zijn en wat ze echt heel erg leuk vinden om te doen. Maar ook vaak onderschatten of overschatten wij onszelf.
  • 4
    Vaak wordt er gedacht dat een loopbaankeuze voor het leven is. Deze gedachte is niet juist, maar kan wel voor heel veel stress zorgen. Mensen maar ook omgevingen veranderen continu, zijn in ontwikkeling. Je kunt altijd op je besluit terugkomen. Over 10 jaar ben jij niet meer dezelfde persoon als nu. Ja, dit geldt ook voor jou! Het werk waarvoor je op je achttiende nog in de wieg gelegd leek, hoeft dat op je achtentwintigste al lang niet meer te zijn. Heel veel loopbaankeuzes hebben namelijk een houdbaarheidsdatum. Meer dan 40 jaar werken in dezelfde functie voor dezelfde werkgever is nu een uitzondering in plaats van regel.
  • 5
    Je krijgt allemaal goed bedoelde adviezen en tips uit je omgeving. Soms zijn ze nogal tegenstrijdig. Je ouders raden je aan om je verstand te gebruiken en “veilige” keuze te maken. Je beste vriendin raad je aan je passie te volgen. Een andere vriendin vindt dat je iets moet gaan doen met je talenten.  Wat is het beste? Het is helemaal niet verkeerd dat ze met je meedenken, maar vergeet niet dat zij vanuit een heel ander referentiekader naar jouw situatie kijken. Alleen jijzelf weet wat het best is voor jezelf. Luister goed naar wat ze zeggen, maar vorm je eigen mening en vertrouw hierop.

Hoe goed je je ook voorbereidt, je weet nooit voor 100% zeker hoe je keuze uit zal pakken. Wees je hiervan bewust en accepteer het.

Belangrijk: een goede keuze maken is ingewikkeld en de juiste loopbaankeuze bestaat niet.



Hoe maak je een goede keuze stappenplan

stap 1

Er valt zoveel te kiezen

Ga gericht op zoek naar informatie over je keuzealternatieven. Wees nieuwsgierig. Maar zorg ervoor dat je er niet in verdrinkt. Alleen doorspitten van informatie is waarschijnlijk niet genoeg.  Bezoek mensen die werkzaam zijn in het werkveld van jouw keuzealternatief. Vaak vinden ze het leuk om met je over hun werk te praten. Probeer een helder en realistisch beeld van alle keuzemogelijkheden te krijgen.

stap 2

Hoe goed passen je keuzealternatieven bij jouw talenten, passie, werkwaarden en persoonlijkheid?

Onderzoek welke keuzemogelijkheden het best passen bij jouw talenten, vaardigheden, passie en werkwaarden? Want het belangrijk jouw loopbaankeuze erbij past. Alleen dan is succes verzekerd.

stap 3

Voordelen en nadelen

Welke voor- en nadelen kleven er aan jouw keuzealternatieven? Bijvoorbeeld reistijd verhuizen, balans werk- en privé, hoeveelheid beschikbare vacatures, salaris, aantal uren, et cetera. Maak je balans op. 

stap 4

Heb je last van belemmerende gedachten?

Vaak gaat het maken van een loopbaankeuze gepaard met gevoelens van angst, onzekerheid, et cetera. Negatieve stemmetjes blijven maar door je hoofd spoken. Deze gevoelens en gedachten kunnen verlammend werken en er te leiden dat je geen keuze maakt. Terwijl jij je er  vaak niet van bewust bent. Daarom... onderzoek je belemmerende gedachten.  En ga de strijd aan. Want ze kunnen je loopbaankeuze op een negatieve manier beïnvloeden

stap 5

Slaap er een nachtje over

Laat alle informatie bezinken. Ga niet over een nacht ijs. Welke gedachten en gevoelens roepen de keuzealternatieven bij je op? Neem deze gedachten en gevoelens serieus en sta erbij stil. Welk keuzealternatief voelt het best? Is dat over een jaar ook nog zo? Luister naar je hart en naar je verstand.

Hoogste tijd om een keuze te maken. Welk keuzealternatief past op dit moment het best bij jou en jouw doelen?

PS Bij het maken van een loopbaankeuze moet je afgaan op je verstand én je gevoel. En je keuze moet gericht zijn op de korte of middellange termijn. Want een loopbaankeuze heeft maar een beperkte houdbaarheidsdatum.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}