Jolanda Grevers
21 september 2016

Wat doe je als je je werk niet meer zo leuk vindt, maar een andere baan zoeken geen optie is? Het antwoord is: job crafting! Want met  job crafting kun je je werk een stuk leuker maken zonder dat je van baan hoeft te veranderen.

Job crafting is een goed alternatief als een nieuwe baan zoeken geen optie is.

maar wat is job crafting?

Op een pro-actieve manier zelf sleutelen aan je baan met als doel je eigen baan leuker, uitdagender en mooier maken. Waardoor je werk beter past bij wie jij bent en wat jij echt wilt zodat je meer plezier in je werk ervaart. 

belangrijke voorwaarden voor job crafting: 

 • Je moet zelf in beweging komen en de kar trekken. 
 • Je moet voldoende tijd vrijmaken voor zelfreflectie. 
 • Je moet weten waar je goed in bent, wat je erg leuk vindt om te doen, wat je drijft en in welke werkomgeving jij het best tot je recht komt. Kortom: je moet over een flinke dosis zelfkennis beschikken.
 • Je moet weten wat je niet meer wilt?
 • Je moet weten aan welke onderdelen van je werk je graag wilt gaan sleutelen
 • Je moet de organisatie waarvoor je werkt goed kennen.
 • Er moet ruimte zijn om buiten de kaders van de functiebeschrijving en taakverdeling te treden.
 • Je moet weten waar je kansen en mogelijkheden liggen om je werk leuker te maken.
 • Je moet de steun en medewerking van je collega’s en je omgeving hebben, want je kunt het niet alleen.
 • Je leidinggevende moet achter je plan staan. 

4 manieren waarop jij je werk weer leuk kunt maken 

1. Sleutelen aan je takenpakket

Dit de meest concrete vorm van job crafting.  Je kunt bijvoorbeeld gaan sleutelen aan de inhoud van je takenpakket, waardoor je takenpakket beter bij jouw talenten en wensen gaat passen. Maar ook kun je taken die niet bij jou passen ruilen tegen beter passende taken van een collega. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om  je takenpakket uit te breiden door het verrichten van extra taken die je werk leuker of betekenisvoller maken. 

2. Sleutelen aan je relaties

Je werkplezier heeft ook vaak te maken met je relaties op je werk. Waardoor sleutelen aan je relaties met je collega’s, leidinggevende en externe contacten kan een oplossing zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder samen te gaan werken met collega’s waar je niet goed mee kunt samenwerken, en meer samen te gaan werken met collega’s waar je wel goed mee kunt samenwerken.  Maar ook kun je je werk anders gaan organiseren waardoor je meer tijd hebt voor je klanten. Of je kunt er ook voor kiezen om minder solo te gaan werken en meer samen te gaan werken met collega's. 

3. Sleutelen aan je werkomgeving

Je werkplek en/ of werkomgeving aanpassen behoort ook tot de mogelijkheden. Dat kun je doen door je fysieke werkomgeving eens grondig op te ruimen of anders in te richten. Maar je kunt er ook voor kiezen om van werkplek te veranderen, door bijvoorbeeld naar een andere kamer te verhuizen. Misschien is sleutelen aan je werktijden waardoor de balans werk – privé beter wordt  de oplossing voor jou. Of een dag in de week thuiswerken i.p.v. op kantoor.

4. Sleutelen aan ‘de bril waardoor je naar je werk kijkt’

Hierbij gaat het vooral om bewustwording. Klopt het beeld dat je van je werk en de organisatie hebt nog wel?  Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met het 'waarom' van je taken. Door anders te gaan kijken naar de betekenis van je werk, of door meer de nadruk te leggen op het doel van je werk en wat het resultaat daarvan betekent voor anderen en voor de organisatie. Want een veranderende kijk op dingen kan zorgen voor meer plezier in je werk.

job crafting stappenplan

 1. 1
  Waar ben je de hele dag mee bezig? Welke taken nemen de meeste tijd in beslag? Welke taken geven je veel energie en welke kosten je veel energie? Schrijf alle taken op, groot en klein.
 2. 2
  Ga na wat je erg leuk vindt in je werk en wat je niet zo leuk vindt. Vervolgens ga je per taak voor jezelf na of je deze wel of niet met plezier doet. Maar geef ook aan of je wel of niet jouw talenten benut als je met deze taak bezig bent.
 3. 3
  Wat wil je graag veranderen? Waaraan wil je gaan sleutelen?
 4. 4
  Onderzoek hoe je wilt gaan sleutelen aan je werk.
 5. 5
  Ga in gesprek met je leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller en leuker kunt maken. Onderzoek samen wat er wel en niet mogelijk is.
 6. 6
  Maak duidelijk afspraken met je leidinggeven en betrokken collega’s.
 7. 7
  Maak een realistisch plan van aanpak.

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}