Jolanda Grevers
27 juni 2018
Passie |Hoe ontdek ik wat ik echt leuk vind om te doen? | Unique-loopbaancoaching-2

Loopbaantool #10 hoe ontdek ik wat ik echt leuk vind om te doen?

Is het tijd voor iets nieuws? Maar wat dan? Wat vind ik nu echt leuk om te doen? Toen de vraag bij mij op kwam, heb ik een hele tijd geworsteld met het vinden van het antwoord. Het was dan ook een hele opluchting voor me toen opeens het kwartje viel en ik antwoord kreeg op de vraag: wat is mijn passie? Worstel jij ook met deze vraag? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij een antwoord kunt vinden op de vraag: hoe ontdek ik wat ik echt leuk vind om te doen?

wat is passie? 

Passie is een woord dat vaak gebruikt wordt, maar wat is het nu eigenlijk? Voor mij betekent passie dat ik mijn hart volg en dat ik doe wat ik heel erg leuk vind om te doen en het is iets waar ik heel gelukkig van word.

“In het woordenboek wordt de volgende definitie gegeven: zn v passie (-s mv) [ˈpɑsi] sterk gevoel van liefde;= hartstocht, bv: een passie voor waterskiën.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Wat passie voor iemand is, is heel persoonlijk. Het is een deel van jezelf. Passie is een innerlijk verlangen dat als het ware ‘schreeuwt’ om bevredigd te worden. Met andere woorden kun je zeggen dat passie iets is dat je zielsgraag doet. Wanneer je bezig bent met je passie, vergeet je de tijd. De uren vliegen voorbij. Je vergeet alles om je heen als je met je passie bezig bent. En je bent bezig in het hier en nu; denkt niet aan gisteren of aan morgen. Als je klaar bent, geeft het je veel voldoening en plezier. Maar het levert je ook nog eens extra energie op.

Iedereen heeft een passie

Dat het niet altijd meteen duidelijk is wat iemand passie is, hoor ik vaak aan het begin van een loopbaantraject. “Ik weet niet wat mijn passie is”, is een opmerking die ik regelmatig hoor. Iedereen heeft passies. Alleen, misschien sta je nog niet in contact met je passie of ben je het contact met je passie in de loop der jaren verloren. Dan liggen je passies onder een dikke laag stof. Maar je passie kan ook recht voor je neus staan. Op zo’n manier dat je je er niet eens bewust van bent.

Hoe kom ik erachter wat ik echt leuk vind om te doen?

Het kan best lastig zijn om te ontdekken wat je passie is. De worsteling is voor veel vrouwen herkenbaar, ook voor mij. Het kan namelijk heel veel innerlijke onrust geven als je de volgende stap in je loopbaan wilt zetten, maar je niet weet wat je echt leuk vindt om te doen. Daarom sta ik voor je klaar bij het beantwoorden van deze vraag. Want één ding weet ik zeker: ook jij kunt ontdekken wat jouw passie is. Het vereist alleen wel een serieuze zoektocht binnen in jezelf. Het is belangrijk om hier alle tijd voor te nemen die nodig is. Want de enige die kan ontdekken wat jij echt leuk vind, ben jij.

Om te ontdekken wat jouw passie is, moet je in beweging komen. Ga op zoek naar het antwoord op onderstaande vragen. Luister goed naar je intuïtie wanneer je aan de slag gaat met de vragen. Wanneer je het op deze manier aanpakt, weet ik zeker dat je zult ontdekken wat jouw passie is.

Als je het gevonden hebt weet je het direct. Dat voel je vanbinnen; je wordt warm en enthousiast. Je ogen gaan stralen en je kunt niet wachten om te beginnen.

Hoe ontdek ik wat ik echt leuk vind om te doen – 7 vragen

1. waar beleef je heel veel plezier aan?

Wat vind je nou echt heel leuk om te doen? Wat doe je graag op je werk en hoe besteed je graag je vrije tijd? Wanneer vliegt de tijd zonder dat je het door hebt? En ben je dus helemaal in je element? Wat leert jou dat over je pa

2. Waar speelde je als kind heel erg graag mee?

Keer terug naar je kindertijd, wat vond je echt heel leuk om te doen? Waar kon je je uren mee vermaken? Waarom vond je juist dit zo leuk? Denk rustig even na over deze vraag. Wat leert jou dat over je eigen passies?

3. ALS JE BINNENKORT ZOU STERVEN, WAT ZOU JE GRAAG NOG WILLEN DOEN VOOR DIE TIJD?

Je wilt er waarschijnlijk niet aan denken, maar stel dat je nog maar een paar maanden te leven hebt, wat zou je dan echt nog willen doen? Wat staat er op je bucket list? Wat leert jou dat over je eigen passies?

4. WAT ALS JE GELD GENOEG HEBT OM TE DOEN WAT JE HET ALLERLIEFST WILT DOEN, WAT ZOU JE DAN GAAN DOEN?

Nu de andere kant op, stel; je hebt genoeg geld en kunt alles waarmaken in je leven, wat zou je dan gaan doen? Wat is de droom die je dan laat uitkomen? Wat leert jou dat over je eigen passies?

5. WAT INSPIREERT JOU; WAAR WORD JE ECHT HEEL ERG BLIJ VAN?

Waar gaan je ogen van stralen als je eraan denkt? En wil je meteen vol enthousiasme aan beginnen als je eraan denkt? Wat leert jou dat over je eigen passies?

6. WAT ZIJN JE HOBBY’S?

Iedereen heeft hobby’s, jij ook. Aan welke hobby’s besteed jij heel erg veel plezier? En heb je er weleens aan gedacht om je boterham te verdienen met je hobby? Klinkt dit aantrekkelijk? Wat leert jou dat over je eigen passies?

7. ALS JE WIST DAT JE NIET ZOU KUNNEN FALEN, WAT ZOU JE DAN GAAN PROBEREN EN DOEN?

Misschien houdt faalangst je tegen om je droom waar te maken. Dus wanneer falen onmogelijk is, wat zou je dan het allerliefst doen? Wat leert jou dat over je eigen passies?

“En... heb je ontdekt wat je echt heel erg leuk vindt om te doen?

Quote Unique-loopbaancoaching

Instructie

Pak een pen, een schrijfblok, een kop koffie of een kop thee en zet je mobiele telefoon uit.

Zorg ervoor dat je het komende uur niet wordt gestoord.

Doe je ogen dicht en haal 5 keer diep adem en adem langzaam uit. Laat de dagelijkse beslommeringen los zodat het rustig wordt in je hoofd en er ruimte ontstaat voor jouw gedachten en intuïtie.

Doorloop de vragenlijst en schrijf alles op wat je te binnen schiet.

Laat alles een paar dagen bezinken en kijk nog eens met een kritische blik naar je antwoorden. Streep door wat niet (meer) relevant is en vul aan indien dit nodig is.

Stel nu je eigen passielijst samen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}