Jolanda Grevers
7 maart 2019
Hoe vind ik mijn passie | Unique-loopbaancoaching -1

Hoe vind ik mijn passie?

Hanneke vertelt tijdens ons eerste gesprek dat ze haar baan niet meer leuk vindt omdat ze haar werkzaamheden verricht met twee vingers in haar neus in een team waarin ze zich niet thuis voelt. Alles doet ze op routine, zonder plezier en voldoening. Maar ze wil heel erg graag weer gelukkig zijn in haar werk, wat ze op dit moment absoluut niet is. En daarom is ze op zoek naar een nieuwe leuke baan die haar wel plezier, uitdaging en voldoening geeft. Maar… ze heeft geen idee waarnaar ze op zoek is, omdat ze geen idee heeft wat ze echt het allerliefst wil gaan doen. Wat ze niet wil, ja… dat weet ze heel goed. Ze vraagt aan mij: “Hoe vind ik mijn passie?” Want ze wil heel erg graag ontdekken wat ze echt heel erg leuk vindt om te doen. 

Herken jij jezelf in de situatie van Hanneke? Wat doe je wanneer je niet weet waar je hart sneller van gaat kloppen: wanneer je niet weet wat je echt heel erg leuk vindt om te doen? Lees verder en ontdek wat je kunt doen. 

Waarom is passie in je werk zo belangrijk?

Passie is een hele belangrijke drijfveer in ons leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Maar ook laat Passie je ogen stralen en tovert het een glimlach op je gezicht. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt.

“Van Dale omschrijft passie onder andere als ‘hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij’. Werken vanuit passie betekent met heel veel plezier en voldoening je werk doen. Je hart is erbij betrokken, je wordt er echt blij van en je ervaart een voldaan gevoel.”

Quote Unique-loopbaancoaching

Voor geluk en voldoening in je werk is het belangrijk dat je hart sneller gaat kloppen wanneer je aan je werk denkt. Een baan past pas echt bij jou, wanneer je in je werk doet wat je echt superleuk vindt om te doen.  Het is belangrijk dat jij je passie terugvindt in je werk.

Iedereen heeft een passie

Maar heb ik überhaupt wel een passie? Deze vraag wordt vaak gesteld wanneer er over “passie in je werk” wordt gesproken. Ja… iedereen heeft ten minste één passie, ook als je nog geen idee hebt wat jouw passie is. Dus ook jij hebt een passie. 

Maar wat als je die passie in je werk mist?

Natuurlijk is het zo dat je in je werk altijd te maken krijgt met werkzaamheden die je minder leuk vindt om te doen. Want het is een illusie om te denken dat wanneer je de leuke baan hebt die jou gelukkig maakt en voldoening geeft, je nooit meer iets hoeft te doen wat je niet leuk vindt om te doen. 

Maar wanneer je de meerderheid van je werkzaamheden niet leuk vindt om doen en je kunt met geen mogelijkheid iets positiefs ontdekken aan je baan, dan is het de hoogste tijd om in te grijpen. Want voordat je het weet roest je vast in een baan die echt niet bij jou past. En waarschijnlijk word je doodongelukkig in deze baan. 

Bovendien is de kans groot dat je er ook niet echt heel erg goed in bent en dus je eigen talenten onbenut laat, wat ik echt heel erg zonde vind. Want passie en talent gaan nu eenmaal hand in hand. 

Het is belangrijk om te doen wat je echt leuk vindt om te doen en om dus voldoening te kunnen halen uit dat wat je doet. Zo behoud je het plezier in je werk en word je uitgedaagd om steeds weer het beste van jezelf te laten zien.

Quote Unique-loopbaancoaching

Ontdek je passie

Stel jezelf de volgende vragen?

 1. 1
  Over welk(e) onderwerp(en) kun je eindeloos veel boeken lezen zonder dat je ooit verveeld raakt?
 2. 2
  Wat zou je het allerliefst gaan doen wanneer je een dikke vette bankrekening had?
 3. 3
  Waar kon jij je als kind uren mee vermaken?
 4. 4
  Wat zou je het liefst de hele dag willen doen?
 5. 5
  Wat zijn je hobby’s?
 6. 6
  Wanneer ga je ergens zo in op dat je helemaal de tijd vergeet en voordat je het weet is het een paar uur verder? Wat ben je op dat moment aan het doen?
 7. 7
  Welke mensen bewonder jij heel erg? Wat doen zij?
 8. 8
  Waar praat jij graag over?
 9. 9
  Welke vakken vond je op school heel leuk?
 10. 10
  Waar ben je echt heel erg goed in?
 11. 11
  Waar krijg je complimenten over? Wat doe je dan?
 12. 12
  Welke problemen in het leven zou jij het allerliefst willen oplossen?
 13. 13
  Welke werkzaamheden zet jij het liefst bovenaan jouw to-do-lijst?

Ga dit voor jezelf eens na. En stel jezelf dan elke keer deze twee vragen:

Twee vragen

 1. 1
  Wat vind ik daar zo leuk aan?
 2. 2
  Waarom?

Probeer in al je antwoorden een duidelijke rode draad te ontdekken. 

Mijn passies zijn...

Mijn belangrijkste passies zijn: mooie dingen ontwerpen, het menselijk brein, persoonlijke ontwikkeling, lezen, vraagstukken oplossen en gesprekken met inspirerende mensen voeren.  

Het is verstandig wat tijd voor jezelf in te plannen in je agenda om bovenstaande vragen te overdenken en te beantwoorden. Een wandeling in het bos of een strandwandeling kan je helpen je gedachten te ordenen en je te verbinden met je innerlijk ik; je authentieke zelf.

Door al deze vragen eerlijk te beantwoorden weet ik zeker dat het vinden van jouw passie een stuk makkelijker wordt. Want deze vragen laten je namelijk kennismaken met wat jij het allerliefst doet. En dan… kom je een stapje dichter bij jouw ware passies. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}