Jolanda Grevers
27 mei 2020
Hoe vind je je droombaan

In november 2019 start Sanne bij mij met het loopbaantraject Ontdek je droombaan. Begin januari 2020 zit Sanne tegenover mij voor ons vierde gesprek. Haar ogen stralen en ze vertelt mij dat ze een spannend nieuwtje heeft. Ik word nieuwsgierig en kijk haar vragend aan. ‘Ik heb ontslag genomen en per 31 maart aanstaande eindigt mijn dienstverband.’ Ik kijk haar met grote ogen aan en ik val van verbazing eventjes stil. Voordat ik iets kan zeggen, praat ze vrolijk verder. ‘Ik wil heel graag weg bij mijn werkgever en starten in een leuke uitdagende nieuwe baan, maar ik weet van mijzelf dat wanneer ik geen stok achter de deur heb, ik uitstelgedrag vertoon. Ik ben op mijn best wanneer ik met strakke deadlines te maken heb. Dan gaat mijn energie stromen en kan ik de hele wereld aan.’ Nadat ik een beetje van de schrik  bekomen ben, vertel ik haar dat ik alle vertrouwen in haar heb dat het haar gaat lukken, alhoewel ik het een gewaagde keuze vind. 

Faith is to believe what you do not see; the reward of this faith is to see what you believe.


-st Augustine

Quote Unique-loopbaancoaching

Een kleine maand later zitten we voor de zesde keer tegenover elkaar. Ik vraag haar hoe het met het solliciteren gaat.  Direct begint ze te lachen en vertelt me dat ze haar droombaan in the pocket heeft en 1 april 2020 gaat starten. Ze is superblij en ze kan niet wachten om te beginnen in haar nieuwe baan, want ze heef er enorm veel zin in. 

Op tijd een volgende loopbaanstap zetten

 Sanne belandde na haar studie bij toeval in de sales. Na 10 jaar en een tweetal promoties verder is ze niet meer gelukkig met haar baan, maar ook niet diepongelukkig. Haar werk doet ze op routine met twee vingers in haar neus. De uitdaging is weg en de sleur heeft zijn intrede gedaan. Door haar leidinggevende voelt ze zich niet gesteund en dat knaagt aan haar. Na de zomervakantie van 2019 komt ze tot het besluit dat ze zo niet langer door wil gaan. Ze wil voorkomen dat het zover komt dat ze echt een hekel aan haar werk krijgt.  Dus er moet iets veranderen. Tijd voor een volgende loopbaanstap. Maar wat wil ze eigenlijk? Ze heeft geen idee welke baan echt bij haar past. Het enige wat ze zeker weet, is dat ze graag bij een kleine onderneming wil werken die een positieve bijdrage levert aan een leefbare maatschappij. Ze wil zich weer fanatiek en energiek voelen op haar werk. 

Serieus en vol goede moed aan de slag

Sanne struint het web af en bezoekt diverse vacaturesites. Al snel stelt ze vast dat ze zonder deskundige hulp niet veel wijzer wordt. De keuze is reuze, waardoor ze door de bomen het bos niet meer ziet. De kans is daardoor groot dat ze niet ontdekt welke baan het best bij haar past en weer in een ‘soortgelijke baan’ terechtkomt. En…. dat wil ze echt niet.

Sanne houdt niet van half werk en pakt resoluut het heft over haar loopbaan in eigen hand. Ze schakelt mij als loopbaancoach in. Want ze heeft bij een vriendin gezien wat het haar heeft opgeleverd: een superleuke toffe baan. Ja… en dat wil zij ook.

Jezelf goed leren kennen en ontdekken wat je wilt

Sanne ervaart dat de oefeningen in het werkboek haar dwingen om goed over zichzelf na te denken. Tijdens onze sessies stel ik haar de nodige vragen en gaan we verder de diepte in. Soms vindt ze dit lastig maar ze stelt vast dat het haar veel nieuwe inzichten oplevert en daar is ze blij mee. Want ze leert zichzelf echt goed kennen. Ze ontdekt onder andere wat ze echt heel erg leuk vindt om te doen en waar ze echt heel erg goed in is. Maar ook ontdekt ze wat ze echt heel erg belangrijk vindt in haar werk en welk ‘soort organisatie’ het best bij haar past. Voor haar zijn dit belangrijke eyeopeners.

 Sanne ontdekt dat ze heel graag bij een startup wil werken als projectleider. Daar liggen haar talenten en dat lijkt haar echt heel erg leuk. Maar ook ontdekt ze dat ze graag wil werken in een enthousiast team met jonge mensen in een omgeving waar ze veel kan leren en de vrijheid krijgt om de dingen op haar manier te doen. Deze inzichten geven haar richting en daardoor rust. Maar deze ontdekking sterkt ook haar vertrouwen dat ze op de goede weg zit. 

Droombaan

Positieve mindset

Sanne is een rasechte optimist. Haar glas is altijd halfvol. Piekeren of zich ergens zorgen over maken doet ze niet snel. Haar vizier is van nature gericht op het vinden van oplossingen. In beperkingen denken doet ze zelden. 

 Nadat ze haar ontslag heeft ingediend schiet ze niet in de stress. Ze is ervan overtuigd dat het haar gaat lukken om haar droombaan te vinden. Al weet ze ook wel dat er geen 100% garantie is dat het haar lukt. Maar dankzij het coachingstraject bij mij weet ze wat ze wil en dat sterkt haar vertrouwen dat ze de juiste keuze heeft gemaakt nog meer. Ze is niet bang dat ze werkeloos thuis komt te zitten.

Stiekem vindt ze het een beetje spannend en eng, maar ze schenkt daar weinig aandacht aan. Ze laat het los en gaat proactief  en vastberaden aan de slag. 

Doelgericht zoeken en haar netwerk inschakelen

Ze heeft door het coachingstraject heel helder voor ogen wat ze het allerliefst wil gaan doen. Doordat ze weet wat ze wil, kan ze heel gericht zoeken. De overvloed aan vacatures maken haar niet langer onrustig. Ook weet ze nu wie in haar netwerk haar eventueel kan helpen. Met deze mensen neemt ze contact op. 

Zo voorkom je dat je vastroest in een baan die niet bij jou past

Het is heel belangrijk om op tijd te herkennen dat je baan niet meer bij je past. Wanneer je merkt dat je steeds minder plezier hebt in je werk en je van weekend naar weekend leeft, is het de hoogste tijd om met je loopbaan aan de slag te gaan. Steek niet je hoofd in het zand en doe niet alsof er niks aan de hand is. Ik vind dat echt doodzonde, want je verdoet je kostbare tijd met iets wat jou niet gelukkig maakt. 

 Onderzoek welke volgende stap je in je loopbaan wilt zetten. Schakel een loopbaancoach in wanneer je zelf er niet uitkomt. Sanne heeft geïnvesteerd in een loopbaantraject bij mij en dankzij de oefeningen en onze gesprekken ontdekt wat ze echt wil en vervolgens haar droombaan gevonden. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}