Jolanda Grevers
6 november 2015

Ik heb een beperking en zoek werk. Mensen met een beperking hebben vaak het idee dat zij niet kunnen kiezen voor hun dromen en verlangens.

Ikzelf worstel al mijn hele leven met een aantal beperkingen. Ik heb fysieke beperkingen aan mijn beide handen, een scoliose boven in mijn rug en een concentratiestoornis. Ik was anders dan alle andere kinderen op mijn school. Als kind wenste ik, voordat ik ’s avonds ging slapen, dat ik de volgende dag als een ‘normaal kind’ wakker zou worden. Maar dat gebeurde natuurlijk niet.

ik heb een beperking en zoek werk

verlangen om ergens goed in te zijn

Ik werd vaak geconfronteerd met wat ik allemaal niet kon en waar ik niet goed in was. Er werd tegen mij gezegd dat ik beter mijn best moest doen. Mij werd verteld dat ik vanwege mijn beperkingen niet teveel eisen aan mijn loopbaan moest stellen. Zeer frustrerend. Het verlangen om ook ergens heel erg goed in te zijn werd steeds groter.

Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor mijn droombaan, terwijl iedereen het mij afraadde. Maar mijn drive was sterk. ‘Waar een wil is, is een weg’. Stapje voor stapje, met vallen en opstaan heb ik mijn droom waargemaakt.

de moeite waard

Soms was het zwaar en moest ik offers brengen. Ook ben ik regelmatig tegen mijn grenzen aangelopen. Heb ik aan opgeven gedacht, maar gelukkig niet gedaan. Het is allemaal dik de moeite waard geweest.

mijn 7 wijze lessen in omgaan met beperkingen

Deze wijze lessen heb ik in de loop der jaren geleerd. Ik heb ze als nuttig en leerzaam ervaren.

les 1: Kijk naar wat je allemaal nog wel kunt

Maak de afspraak met jezelf dat jij je blik alleen nog richt op wat je allemaal wel kunt. Kijk met een realistische blik naar je kwaliteiten, je krachten en je mogelijkheden. Maar kijk ook naar je dromen. Ga daar mee aan de slag. Je hebt beperkingen, DROMEN, KWALITEITEN en KANSEN. Deze wijze les heb ik ooit gekregen van een vrouw met een ernstige spierziekte zittend in een rolstoel en zonder kracht in haar spieren. Voor mij een echte eyeopener.

les 2: Ontdek hoe creatief je bent

Als je iets niet op een normale manier kunt doen, probeer het dan op een andere manier te doen. Op een manier passend bij jou en jouw beperkingen. Kijk onbevangen, met een open blik naar de situatie en stel jezelf de vraag: “Hoe en met welke aanpassingen kan het toch?” Vraag om hulp uit je omgeving als jij daar erg mee geholpen bent. Schaam je er niet voor. De meeste mensen helpen graag.

les 3: Je kunt veel meer dan je denkt

Als je iets echt heel graag wilt, kun je veel tot stand brengen. Veel meer dan je nu denkt. Waarschijnlijk zal je wel een aantal extra stappen moeten zetten, maar als je iets echt graag wil, zal het de moeite waard zijn. Geef niet op en ga ervoor met hart en ziel.

les 4: Accepteer je beperkingen

Omarm je beperkingen. Ze horen bij je en maken deel uit van je dagelijks leven. Leer ze zien als een vriend in plaats van als een vijand die je moet bestrijden. Wees niet langer ontevreden met de situatie zoals die is. Het heeft geen zin energie in zaken te steken die je niet kunt veranderen. Leg je erbij neer dat je beperkingen hebt en dat je anders bent. Doe het met vallen en opstaan. Want het is niet altijd makkelijk. Maar het geeft je heel veel energie en rust in je hoofd als het je lukt.

les 5: Dag ideale IK en leven

De meesten van ons hebben een ideaal beeld van zichzelf en het leven gecreëerd. Maar wanneer je met beperkingen wordt geconfronteerd, valt dat beeld in duigen. Het bestaat niet langer. Je moet het voortaan doen met een andere IK en je leven veranderd. Dat doet veel pijn. Laat het ideale plaatje los en omarm de IK wie je nu bent. Je ben goed zoals je nu bent. Buig je plannen om, rekening houdend met je beperkingen.

les 6: Vergelijk jezelf niet met vrouwen zonder beperkingen

Wij vrouwen zijn geneigd onszelf voortdurend met andere vrouwen te vergelijken. Jezelf vergelijken met vrouwen zonder beperkingen geeft je alleen maar een minderwaardigheidsgevoel en een berg frustraties. Je wordt er ontevreden door. Zij kunnen het wel en jij niet, of niet zo goed en dat is niet fijn om te ervaren. Jij komt bij deze vergelijking altijd als “mindere” uit de bus. Stop er daarom mee.

les 7: Ga niet over je grenzen heen

Respecteer je grenzen: houdt rekening met je beperkingen. Neem regelmatig een korte pauze van een paar minuten en check bij jezelf hoe het met je gaat. Durf néé tegen iemand te zeggen als het moet. Deze wijze les heb ik pas recentelijk geleerd. Ik ben een doorzetter die niet van opgeven weet. Ik ben zo vaak over mijn grenzen heen gegaan. Ik luisterde slecht naar de signalen van mijn lichaam. Het is mij duur komen te staan.

Vooral als je lekker aan het werk bent, is de verleiding groot om toch nog even door te gaan. Verstandelijk weet je dat je het niet moet doen. Maar je hebt er zoveel plezier in. Pijn en moeheid zijn een signaal dat je echt even gas moet terugnemen. Luister naar je lichaam en negeer de signalen niet. Je lichaam is heel wijs en geeft je deze signalen niet voor niks.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}