Jolanda Grevers
18 november 2020
loopbaanplan | Ik wil heel graag, maar ik heb geen tijd om...

‘Ik wil heel erg graag fytotherapeut worden. Daarom ben ik vorig jaar gestart met de 4-jarige opleiding tot fytotherapeut.  Maar inmiddels ben ik ook alweer gestopt met de opleiding. Ik heb een drukke baan, een gezin met kleine kinderen en ik ben zwanger van de derde, waardoor het mij niet lukt om voldoende tijd vrij te maken voor de studie.’

Ik heb het simpelweg te druk om…  

Met deze openingszinnen startte mijn droombaangesprek met Merle. 

Merle wil dolgraag fythotherapeut worden. Het is haar droombaan. Ze wil deze droom heel graag verwezenlijken. Echter ze heeft geen idee hoe. Ze heeft daarom haar droom voor nu in de ijskast gezet. Ik vind het echt doodzonde en niet nodig. 

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets echt heel erg graag wilt, er altijd wel een gaatje te vinden is om met je droom aan de slag te gaan. Ook al is het maar 20 minuten per dag. Want ook door het zetten van hele kleine babystapjes kun je je doel bereiken. Je bent wat langer onderweg, maar uiteindelijk kom je er wel. Als je stopt en niks doet, weet je zeker dat je er nooit komt. Dan blijft je droom voor altijd een droom en wordt het nooit realiteit.

Ik wil heel graag maar ik heb de tijd niet om...

We hebben allemaal weleens het gevoel dat we tijd tekortkomen. We hebben het te druk, voelen ons gestrest en het emmertje dreigt over te lopen. Ons leven is volgepropt met van alles en nog wat. Herkenbaar toch? Voor mij wel. 

Elke dag heeft 24 uur en dat geldt voor ons allemaal. Maar jij kunt zelf bepalen hoe jij deze 24 uur spendeert. Wat vind jij echt belangrijk? Welke prioriteiten stel je? 

Laat je niet verleiden om mee te gaan met de trend ‘ik heb er geen tijd voor’, want is dat echt wel het geval? En vergeet niet, je hebt altijd een keuze. Neem je verantwoordelijkheid en sta stil bij hoe jij je tijd spendeert.

Het draait niet om geen tijd hebben, het draait om geen tijd maken. 

De juiste keuzes maken 

Bij alles wat je doet maak je keuzes. Bewust of onbewust. Want niet keuze is ook een keuze. Maar wanneer je je loopbaandroom wilt verwezenlijken is het belangrijk om bewust de voor jou juiste keuzes te maken. Bewust voor jezelf vaststellen wat voor jou echt belangrijk is en daar tijd voor vrij maken. Dus je tijd spenderen aan de juiste dingen. 

Vaak besteden we onze kostbare tijd aan zaken die eigenlijk helemaal niet echt belangrijk voor ons zijn. Zoals urenlang rondhangen op social media, met je mobieltje bezig zijn, eindeloos internetten of hangend op de bank doelloos tv kijken. Ik weet het, de huidige moderne tijd brengt je continu in de verleiding om je tijd te verkwisten aan al deze dingen die helemaal niet belangrijk zijn. 

Inzicht in hoe jij je tijd besteedt geeft duidelijkheid

Vorig jaar heb ik  een week lang bijgehouden waar ik mijn tijd aan besteed. Ik voelde mij heel onrustig omdat ik keer op keer tot de conclusie kwam dat er te weinig uren in een dag zaten. Conclusie? Er zitten wel genoeg uren in de dag, maar ik besteedde mijn kostbare tijd niet aan de juiste dingen. Te vaak kon ik de verleiding niet weerstaan om rond te hangen op het internet en social media

Het werd mij duidelijk dat er iets moest veranderen. Ik heb korte metten gemaakt met deze tijd slurpende activiteiten, dingen waar ik overigens helemaal niet zoveel tijd aan wil spenderen. Natuurlijk ben ik niet perfect en verval ik nog weleens in oude gewoontes. Maar doordat ik mij er nu bewust van ben, kan ik altijd snel weer de knop omzetten. 

Tip: Schrijf de komende zeven dagen op wat je de hele dag doet. Vanaf het moment dat je wakker wordt, totdat je naar bed gaat. Laat geen minuut onbeschreven. Ik weet, het is een hele klus, maar het levert je erg veel waardevolle nieuwe inzichten op. 

Ik weet zeker dat je tot de conclusie komt dat de dag wel genoeg uren heeft. Dat je best wel meer tijd kunt vrijmaken voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Maar je moet het wel doen.

Voorbeeld to-do lijst 

  • Minder tv kijken of Netflixen. 
  • Minder rondhangen op social media.
  • Minder internetten.
  • Efficiënter je boodschappen doen.
  •  Minder doelloos winkelen
  • Minder vaak per dag je mail checken.

Hoeveel uren per week kun jij vrijmaken voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn? 

Het cumulatieve effect van alle kleine beetjes helpen

Vergeet niet, alle kleine beetjes helpen. Misschien lukt het je niet om elke dag een uur vrij te maken voor het verwezenlijken van je loopbaandroom. Maar dat is geen reden om je droom op te geven. Kijk hoeveel tijd je wel vrij kunt maken. Elke dag 20 minuten bezig zijn met het verwezenlijken van je droom is toch 100 minuten per week. Bovendien zal je leven, je energie, ten positieve veranderen doordat je met je droom bezig bent. Je droom begraven levert je waarschijnlijk een hoop spijt en frustratie op. 

Merle pakt de draad weer op, omdat ze het graag wil en tot de conclusie is gekomen dat het haar moet lukken om elke dag 20 minuten vrij te maken voor haar studie. Ze doet er dan wel wat langer over, maar uiteindelijk zal het haar lukken. Want ze weet dat ze het kan. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}