Jolanda Grevers
2 maart 2015
comfortzone

Wil je graag een volgende stap in je loopbaan zetten maar vind je het eng om het bekende en vertrouwde te verlaten? Hoe overwin je je angst om uit je comfortzone te stappen? Ontdek hoe je in 7 stappen uit je comfortzone kunt stappen op weg naar een baan die echt bij jou past.

More...

het 7 stappenplan - stap uit je comfortzone

Wil jij het liefst een andere baan gaan zoeken, maar durf je niet? Is je angst om uit je comfortzone te stappen te groot? Het 7 stappenplan helpt je om uit de behaaglijke comfortzone te komen, en een volgende stap te zetten naar een baan die echt bij je past.

wat houdt jou tegen?

Wat houdt je tegen om een volgende stap in je loopbaan te zetten? Vaak hoor ik potentiële klanten zeggen: “Wat als het niet lukt om een nieuwe leuke baan te vinden?” Allerlei belemmerende gedachten spoken door hun hoofd. 

Maar wat zal het met je doen als je niets onderneemt? Als alles blijft zoals het nu is? Hoe ziet je leven er dan over één jaar of vijf jaar uit? Het kan zijn dat je overspannen raakt, of dat je een burn-out krijgt of een depressie.

Er is geen verandering mogelijk zonder uit je comfortzone te stappen. Enig ongemak, zoals onzekerheid, spanning in je lijf of angstige gevoelens horen erbij. Wees gerust iedereen heeft er las van.

comfortzone

Het is er vertrouwd, bekend, voorspelbaar en daardoor veilig. Daarom is het ook zo lastig om eruit te stappen.

kom in beweging, verlaat je comfortzone

​stap 1: Zie onder ogen dat je comfortzone een vervelende, onbevredigende, benauwde of frustrerende plek is geworden.

Het is nooit leuk om dit onder ogen te zien. Maar zolang dit niet gebeurt, kun je ook niet veranderen.

​stap 2: Weten wat je wilt. Hoe ziet jouw ideale baan eruit?

Voordat je uit je comfortzone kunt stappen, moet je eerst weten wat je wilt. Hoe ziet je ideale baan eruit?

​stap 3: Beslis wat je gaat doen.

Als je echt geen plezier meer hebt in je werk, is het tijd om verder te gaan en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. De eerste stap zal eng zijn, maar: kan het nog slechter worden? Accepteer je angst, maar laat je er niet door tegenhouden. Soms is de tijd nog niet rijp om een volgende stap te zetten. Deze keuze kan alleen jij zelf maken.

​stap 4: Heb je al eens eerder in een soortgelijke situatie gezeten? 

Welk patroon en overeenkomst herken je? Je patroon wordt grotendeels gevormd door belangrijke thema’s in je leven. Het herkennen van jouw patroon kan je helpen niet weer dezelfde fouten te maken.

​stap 5: Je zult moeten loslaten wat je nu hebt. 

Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Maak een plan van aanpak. Wacht niet te lang, want van uitstel komt afstel.

stap 6: Tussen je comfortzone en je volgende loopbaanstap staat het prikkeldraad van angst. 

Angst verdwijnt alleen als je in beweging komt en doet waar je bang voor bent. Nadat je de eerste stap hebt gezet zal je zelfvertrouwen groeien. In het begin zal het heel eng zijn, maar daarna zal je alleen nog maar heel trots op jezelf zijn.

stap 7: Kom in beweging. 

Het is nu tijd om er echt voor te gaan. Veranderen gaat niet vanzelf. Zet kleine stapjes richting je doel, want grote stappen laten je veel sneller struikelen.

Ja, ook ik vind het eng om mijn comfortzone te verlaten. Ik was al heel lang van plan om te starten met mijn eigen blog. Steeds maar weer verzon ik allerlei redenen om het nog even uit te stellen. “Ik ben slecht in het schrijven van teksten.” “Anderen kunnen het veel beter. ” “Wie zit er op mijn blog te wachten?” Ik heb mijzelf in het afgelopen jaar regelmatig op deze gedachten betrapt. Afgelopen week ben ik gewoon begonnen met schrijven.

Vind je jouw baan steeds minder leuk en wil je heel graag een andere baan gaan zoeken? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Maak gerust een afspraak met mij voor een gratis vrijblijvend droombaangesprek.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben al gestopt in een niet meer gelukkig makende baan.
    Nu de volgende stappen nog. Dank voor je positieve tips.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}