Jolanda Grevers
15 augustus 2019
Ja ik wil wel, maar ik durf niet | Uniqie-loopbaancoaching-2

“Ik wil heel graag een andere baan gaan zoeken, maar ik durf niet,” hoor ik vrouwen in mijn omgeving regelmatig zeggen. Ze hebben een baan waar ze niet meer echt blij van worden. Ze willen heel graag iets gaan doen wat echt ze echt leuk vinden. Ze zijn toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Maar… ze durven niet. Ze zijn bang voor… En daarom komen ze niet in actie. Ze dreigen vast te roesten in een baan waar ze niet gelukkig van worden. En de ontevredenheid begint steeds harder aan ze te knagen. Herkenbaar? 

Hoe zorg je ervoor dat je wel durft?

Die vervelende angst

Het zetten van een volgende stap in je loopbaan is eng en spannend. Dit geldt voor iedereen. “Wat als het niet goed afloopt?” De angst is aanwezig omdat elke verandering altijd een zekere mate van spanning met zich meebrengt. Want je weet nooit 100% zeker hoe het uit gaat pakken. Je loopt altijd het risico dat het niet zo uitpakt als je vooraf had verwacht. Dat maakt je angstig. 

Elke keer wanneer je iets nieuws onderneemt, je uit je comfortzone stapt, zal die vervelende angst tevoorschijn komen. Daar is geen ontkomen aan. Het hoort erbij. Daarom heeft het geen zin om te wachten totdat je je niet meer angstig voelt. 

Maar hoe overwin je deze angst? Hoe zorg je ervoor dat je wel durft? Hoe doe je dat? In dit blogartikel deel ik mijn ja ik wil wel, maar ik durf niet -stappenplan met jou. Met dit stappenplan kom je een stap dichter bij je droombaan. 

Je kunt wel wachten tot de dag dat je niet meer angstig bent, maar die dag gaat nooit komen.


Ja ik wil wel, maar ik durf niet – stappenplan

1. Weten wat je wilt

Durven begint altijd met duidelijk weten wat jouw verlangens en loopbaandromen zijn. Voordat je een eerste voorzichtige stap richting een “nieuwe baan” gaat zetten, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat je wilt. Kortom: het is belangrijk dat je weet hoe je volgende baan eruit moet zien. 

  • Wat wil je echt het allerliefst gaan doen?

2. Waarom durf je dit niet te doen?

In deze tweede stap neem je je angsten onder de loep. Je gaat op zoek naar de echte redenen waarom je geen volgende stap in je loopbaan durft te zetten. Welke angsten houden je in de houdgreep en zorgen ervoor dat je vast dreigt te roesten in een baan die niet meer bij jou past? 

  • Ik durf niet omdat...
  • Welke angsten houden je in de houdgreep?

3. Waarom wel?

In stap 2 heb je aangegeven waarom je geen volgende stap in je loopbaan durft te zetten. Als het goed is heb je een aantal redenen opgeschreven. Tijdens het uitvoeren van deze stap ga je de confrontatie met je angsten aan. 

 Probeer nu voor elke reden een tegenargument te bedenken.

Voorbeeld

Ik ben bang dat ik geen leuke nieuwe baan kan vinden.  > Waarschijnlijk zal ik een aantal afwijzingen ontvangen, maar wanneer ik vol goede moed en vertrouwen doorzet zal het vast en zeker lukken. Anderen lukt het ook, waarom zal het mij niet lukken.

De enige manier om de angst om iets te doen kwijt te raken is door eropuit te gaan en het te doen.

4. Wat gebeurt er als je niks doet?

Vraag jezelf af hoe je toekomst eruitziet wanneer je geen volgende stap in je loopbaan zet. Wat doet het met je wanneer je niet durft te kiezen voor wat je echt heel erg graag wilt gaan doen? Als je niks doet, verandert er niks. Hoe ziet je leven er dan over drie jaar uit? Hoe gaat het dan met jou? Ervaar je plezier en voldoening in je werk? Of zit je met een burn-out thuis?

5. Maak een plan van aanpak – een loopbaanplan

Durven wordt een stukje makkelijker als je de route naar je eindbestemming in kleine overzichtelijke haalbare stappen verdeelt. Onvoorbereid zonder een plan in het diepe springen is onverstandig. Maak daarom voordat je een eerste stap gaat zetten een loopbaanplan

Durf je een volgende stap in je loopbaan te zetten? 

Neem nu een besluit: ja, ik ga het doen! Soms moet je gewoon beginnen met het zetten van een eerste stap, ondanks je twijfels. Sta niet teveel stil bij waarom het niet gaat lukken. Daar word je onzeker van. Ik weet zeker dat wanneer jij stap voor stap jouw plan van aanpak volgt, je zelfvertrouwen gaat toenemen en jij je droombaan gaat vinden. Vergeet niet, de aanhouder wint. 

En wist je dat actie het beste tegengif is voor je angst? Alleen door in actie te komen krijg jij je angst onder controle.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}