Jolanda Grevers
8 juli 2019
Je hoeft niet om hulp te vragen | Uniqie-loopbaancoaching

Je hebt steeds minder plezier in je werk. Steeds vaker kom je chagrijnig thuis van je werk omdat je een baaldag gehad hebt. Regelmatig betrap je jezelf erop dat je twijfelt over je baan. Misschien is het tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken? Maar ja WAT? Je hebt geen idee wat je wilt gaan doen. Je weet alleen dat je niet meer blij wordt van je baan. Maar om hulp vragen? Nee ik kan het wel alleen. Herkenbaar? Voor mij wel.

Ik een loopbaancoach? ben je gek

Lange tijd had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Ik had absoluut geen flauw benul. Ik verslond het ene zelfhulpboek na het andere zelfhulpboek. Op internet bezocht ik diverse sites met gratis loopbaantesten. Maar ik schoot er niet veel mee op. Integendeel! Hoe meer ik las, hoe meer ik ging twijfelen en hoe onzekerder ik werd over wat ik echt het allerliefst wilde gaan doen. Ik bleef maar in cirkeltjes ronddraaien en ik kwam geen stap verder. Maar het idee om hulp te vragen en naar een loopbaancoach te gaan kwam niet bij mij op. Tenslotte was ik er zelf één.

Toch maar wel hulp vragen aan een loopbaancoach

Uiteindelijk is het goed gekomen met mij. Ik realiseerde mij dat ik het niet alleen kon en om hulp moest gaan vragen. Gelukkig kwam ik in contact met een hele deskundige loopbaancoach. Tijdens ons eerste gesprek wist ik al na 5 minuten dat dit was wat ik nodig had. Dat gaf mij rust; ik wist dat het allemaal goed zou komen. De gesprekken met haar waren soms confronterend en heel leerzaam. Ik leerde mijzelf door haar vragen en oefeningen echt goed kennen en ik kreeg belangrijke nieuwe inzichten over mezelf, mijn loopbaandromen en verlangens. Mijn zelfvertrouwen groeide en mijn twijfels verdwenen. Ik ontdekte wat ik echt het allerliefste wilde gaan doen. Er viel een last van mijn schouders. Dankzij haar durfde ik een volgende stap in mijn loopbaan te zetten. Ik durfde een nieuwe uitdaging aan te gaan. Alleen, zonder hulp van een loopbaancoach, was mij dit nooit gelukt.

Als je eenmaal weet wat je wilt, dan kan je loopbaandroom uitkomen. Ik geloof dat dit voor iedereen is weggelegd.

Wat is loopbaancoaching?

Een loopbaancoach is iemand die jou op een professionele manier ondersteunt bij het zetten van een volgende stap in je loopbaan. Hoofdzaak is dat het draait om jou als persoon, jouw talenten, jouw dromen en jouw persoonlijke ontwikkeling. Een loopbaancoach helpt je ontdekken welke baan het best bij je past. Maar helpt je ook bij het realiseren van je loopbaandoel door samen met jou een loopbaanplan op te stellen.

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kom ik daar?

Wat heb ik aan een loopbaancoach?

Een loopbaancoach luistert naar je, houd je een spiegel voor, confronteert je en stelt vragen. Samen zet je alles op een rijtje. Maar een loopbaancoach denkt ook met je mee. Ook helpt loopbaancoaching je om knopen door te hakken, krachtige keuzes te maken en stappen te zetten.

Je leert jezelf heel goed kennen omdat je met jezelf aan de slag moet. Er is geen ontkomen aan. Je ontdekt wat je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent, wat je belangrijk vindt in je werk en wat jij nodig hebt om je thuis te voelen op je werk.

Het volgen van een loopbaantraject geeft je rust en zelfvertrouwen, omdat je doelgericht en gestructureerd werkt aan het oplossen van je loopbaandilemma. Dat is de kracht van loopbaancoaching.

Je leert jezelf echt goed kennen, je ontdekt welke baan echt bij je past en welke stappen je moet zetten om deze ‘baan’ te bemachtigen.

Werkt het echt?

Uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk werkt. En ikzelf weet uit ervaring dat een loopbaancoach een belangrijke toegevoegde waarde kan zijn wanneer je vastloopt in je baan en je niet weet wat je echt wilt.

En wees niet bang een loopbaancoach vertelt je niet wat je moet doen. Jijzelf maakt je eigen loopbaankeuzes. Een loopbaancoach ondersteunt je, maar neemt niet de leiding. Want de enige die weet wat goed voor jou is, dat ben je zelf.

Het is fijn om met een loopbaancoach te praten over de problemen waar je tegenaan loopt en stapsgewijs naar een oplossing toe te werken.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}