Jolanda Grevers
15 december 2017
Je loopbaanprofiel op een a4tje - ontdek je droombaan Unique-loopbaancoaching-2

loopbaantool #3 je loopbaanprofiel op een a4tje

Vraag je je weleens af of je baan wel echt bij je past? En komt daarbij ook de twijfel op of je op de juiste plek zit? Dan komt waarschijnlijk ook regelmatig de vraag bij je naar boven of je wel goed bezig bent met jouw loopbaan. Je bent niet de enige die met deze vragen worstelt.

Vaak moet er eerst iets drastisch gebeuren – zoals het verliezen van de baan of volledig vastlopen – voordat we gaan nadenken over onze loopbaan. Ik vind dit niet alleen enorm jammer, ik vind het zelfs onverstandig om het zo op z’n beloop te laten.

Daarom is het de hoogste tijd om jou wakker te schudden. Het is namelijk heel belangrijk om regelmatig over je eigen loopbaan na te denken. Nu en in de toekomst. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of de baan wel bij je past. Maar dat niet alleen, strookt de organisatie (nog steeds) met jouw normen en waarden? En kun je hier alles bereiken wat je wil, of betekent in deze baan blijven dat je je ambities in de koelkast moet zetten? Jij bent de baas over jouw loopbaan. En jij bent de enige die het heft in eigen hand kan nemen. Alleen zo voorkom je dat je vastloopt in je baan of nog erger gevangen wordt door een burn-out.

Even wat cijfers: meer dan 40% van ons heeft een baan die niet goed past. Dus de kans is ruimschoots aanwezig dat jij bij die 40% behoort en dus in een baan zit waar jij op de lange duur niet gelukkig in blijft.

een flinke dosis zelfkennis is noodzakelijk

Natuurlijk is het niet appeltje eitje om dit toe te geven en er iets aan te doen. Daar zijn tools voor. Allereerst is het van belang te ontdekken of je baan echt bij jou past. En om dat te kunnen achterhalen, moet je jezelf goed kennen. Je hebt dus flink wat zelfkennis nodig. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over jezelf en je loopbaan. Waar krijg je nu echt energie van? En vind je dit terug in je huidige baan, zijn vragen die je jezelf tijdens deze zoektocht kunt stellen. Want alleen als je zicht hebt op wie je bent, wat je hebt en wat je wil, kun je sturing aan je eigen loopbaan geven.

Hoe pak je dat aan?

gelukkig is er een simpel en praktische model: op 1-A4’tje 

Als je niet wil verzanden in details, is het belangrijk om de informatie die je vind duidelijk en overzichtelijk in kaart te brengen. Maar hoe doe je dat?

Je gebruikt een systematische aanpak om alle belangrijke informatie in kaart te brengen. Maar dat doe je alleen met de informatie die je nodig hebt om te kunnen vaststellen welke baan echt bij je past. Details komen eventueel later aan de orde.


loopbaancanvas

Een loopbaancanvas bestaat uit negen bouwstenen.

Dat betekent dat jouw loopbaancanvas opgedeeld wordt in de onderwerpen: jouw persoonlijkheid, je talenten, je vaardigheden, je passie(s), je werkwaarden, je kansen op de arbeidsmarkt, je wensen en je doelen. Dit zijn acht categorieën die je helpen om zaken helder en concreet op papier te krijgen.

Als je al deze vragen beantwoord hebt, lees ze dan nog eens door. In hoeverre voldoet jouw huidige baan aan deze wensen?

de negen bouwstenen zijn:

 1. Wie ben ik?
  Wie ben jij? Welke karaktereigenschappen zijn typerend voor jou?
 2. Mijn talenten?
  Wat is jouw talent? Waar ben je echt heel erg goed in?
 3. Mijn vaardigheden?
  Welke vaardigheden heb je gedurende je schooltijd en in je werk ontwikkeld?
 4. Mijn passies?
  Wat vind je echt heel erg leuk om te doen?
 5. Mijn loopbaandroom?
  Hoe ziet jouw droombaan eruit?
 6. Mijn werkwaarden zijn?
  Wat vind ik belangrijk in mijn werk?
 7. Mijn ideale werkomgeving?
  Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?
 8. Mijn ideale organisatiecultuur?
  Welk type organisatiecultuur past het best bij jou?
 9. Mijn kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
  Waar liggen op de arbeidsmarkt op dit moment jouw kansen?

instructie

 1. Download hier jouw loopbaancanvas
 2. Print het loopbaancanvas, uit.  
 3. Pak een groot vel papier (A3-formaat) en zorg dat je een pen, kleurpotloden, notitieblok en post-its bij de hand hebt. Zet je mobiele telefoon uit – je wilt immers niet gestoord worden. Zet een heerlijke kop koffie of thee en een versnapering binnen handbereik en go!
 4. Teken het loopbaancanvas uit op het grote vel papier.
 5. Vul het loopbaancanvas in.
  Doe dit door middel van post-its, die je op het canvas plakt, en schrijf op elke post-it minimaal één woord of een korte zin.
 6. Wanneer je het hele model hebt ingevuld, kun je snel en gemakkelijk zien of jouw huidige baan matcht met hetgeen dat je net in je loopbaancanvas hebt verwerkt. En dan stel je de vraag? Blijf ik, omdat ik toch wel erg tevreden ben, of is het tijd om het heft in eigen hand te nemen?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}