Jolanda Grevers
12 september 2019
Je talenten ontdekken? Begin bij je zwakke punten. | Unique-loopbaancoaching

Wat zijn je talenten? Voor velen van ons een lastige vraag om goed te beantwoorden. Voor mij was het in ieder geval een lastige vraag. Want je eigen unieke talenten bij jezelf ontdekken is zo eenvoudig nog niet. Wanneer we onze zoektocht starten, gaan we op zoek naar de dingen waar we echt heel erg goed in zijn.

Maar wist je dat je je zoektocht ook kunt starten door te kijken naar je eigen zwakke punten? Je zwakke punten zijn veel makkelijker te ontdekken. Althans, dat vind ik. Want ik heb de neiging om heel kritisch te kijken na mijn zwakke punten. En volgens mij ben ik niet de enige.

Wat zijn jouw zwakke punten?

Ik ga je in deze blog vragen om eens goed naar jouw zwakke punten te kijken. Waarom? Omdat in jouw zwakke punten namelijk ook jouw unieke talenten verborgen liggen.  

In je zwakke punten, waar je al jarenlang heel hard aan werkt om ze te verbeteren en wat maar niet echt wilt lukken, daar liggen onder een laag stof jouw unieke talenten verstopt. In jouw zwakke punten vind je jouw pareltjes: jouw unieke talenten en unieke eigenschappen. Dat wat echt bij jou hoort, of je het nu wel of niet wilt.

Voorbeeld

Ik ben impulsief. Ik spring vaak van de hak op de tak. Maar ook ben ik ongeduldig en chaotisch. Vaak ben ik met 10 dingen tegelijk bezig en ik maak makkelijk slordigheidsfoutjes.

Zo vaak heb ik vanuit mijn omgeving flinke kritiek had. Doe toch eens rustig. Denk eerst goed na voordat je handelt. Waarom heb je zoveel bestanden open staan op je computer? Ruim die chaos op je bureau op.  Maak eerst een ding af voordat je met het volgende begint. Ik kan nog wel eventjes doorgaan.

Zwakke punten wegwerken lukt meestal niet

Heel lang heb ik gedacht dat het fout was om zo te zijn. Baalde ik van mijzelf. Ik heb geprobeerd om mijzelf te veranderen, door onder andere heel hard mijn best te doen om mijn impulsieve neigingen en gedachten af te remmen, onder controle te krijgen. Maar dat ging mij niet zo goed af. Steeds weer ging ik de fout in en dat frustreerde me behoorlijk. Maar ook mijn zelfvertrouwen leed eronder.

Sinds een aantal jaren weet ik dat dit alles geen enkele zin heeft. Het boek The freak factor van David Rendall was voor mij echt een eyeopener. Het kwartje viel en ik ben anders tegen mijn zwakke punten gaan aankijken.

Pogingen om je zwaktes weg te werken mislukken meestal. Het kost heel veel energie en het levert je weinig op. Bovendien beleef je er waarschijnlijk weinig plezier aan en raak je er alleen maar gefrustreerd door. Want het zijn niet voor niks je zwakke punten: ze passen simpelweg niet bij jou, omdat wat niet bij je past nooit een sterk punt zal worden.

Word je op je werk vaak met je zwakke punten geconfronteerd? Dan betekent dit dat je baan niet echt goed bij je past.

Daarom wil ik je uitdagen om op een nieuwe manier naar je zwakke punten te gaan kijken. Omarm je zwakke punten. Ze mogen er gewoon zijn.

Door op zoek te gaan naar je zwakke punten ontdek je jouw talenten

In jouw zwakheden liggen aanknopingspunten voor jouw talenten verborgen die laten zien waar jij echt in kunt uitblinken.

Voorbeeld

Doordat ik impulsief ben en vaak handel voordat ik alles eerst goed heb overdacht, handel ik vaak spontaan en instinctief op zaken. Voordat ik kan gaan twijfelen ben ik al gestart met doen.  Ik ben snel enthousiast en actiegericht. En als zelfstandig onderneemster is dat zeker een pre. Maar ook voor mijn klanten is het fijn, omdat ik vaak snel allerlei kansen en mogelijkheden voor ze zie. Enthousiast ben ik dan al snel allerlei ideeën voor ze aan het uitwerken. Ideeën waar zij nog nooit aan hadden gedacht en waar ze vaak heel blij mee zijn.

Sterke punten

 • Creatief/innovatief
 • Geordend/georganiseerd
 • Toegewijd/volhardend
 • Flexibel/aanpassend
 • Enthousiast/hartstochtelijk
 • Positief/opgewekt/aanmoedigend
 • Realistisch/pragmatisch
 • Rustig/relaxed
 • Bedachtzaam/beschouwend
 • Avontuurlijk/moedig/onbevreesd
 • Verantwoordelijk/behoedzaam
 • Bescheiden/nederig
 • Zelfvertrouwen/zelfverzekerd
 • Geduldig/voorzichtig/behoedzaam
 • Spontaan/instinctief
 • Gevoelig/zorgzaam

Zwakke punten

 • Chaotisch/ongeorganiseerd
 • Star/inflexibel
 • Koppig/hardnekkig
 • Flexibel/met alle winden meewaaien
 • Ongeduldig/opvliegerig/irritant
 • Onrealistisch/naïef
 • Negatief/zwartkijker
 • Emotieloos/gelaten
 • Stil/verlegen
 • Onberekenbaar/roekeloos
 • Saai/oninteressant
 • Verlegen/bedeesd
 • Arrogant/eigendunk/zelfvoldaan
 • Traag/besluiteloos/onzeker
 • Ongeduldig/impulsief
 • Kwetsbaar/emotioneel

Vind je eigen unieke kracht

Wat is van jouw zwakte de positieve tegenhanger? Welk sterk punt, unieke kracht hoort hierbij? Hoe en waar kun jij de positieve tegenhanger van je zwaktes optimaal benutten? In welke baan, in welke werkcontext is jouw zwakke punt juist een kracht?

Als jij je unieke kracht op de juiste manier laat zien en inzet, komen jouw zwaktes en uniekheid goed tot hun recht. Waardoor je dan gewoon jezelf kunt zijn en kunt doen wat echt bij je past.

Omarm jouw zwaktes

Dus: accepteer “je zwaktes” en stop met het verbeteren van jouw zwakheden en met het wegmoffelen ervan. Wees er trots op, schaam je er niet meer voor. En laat ze optimaal tot hun recht komen door je op je eigen unieke kracht te focussen.

Wat is jouw zogenaamde zwakke punt? Welke unieke talenten en unieke eigenschappen verschuilen zich erachter?

Wil jij graag ontdekken waar jij echt goed in bent? Deze maand in de Held in je loopbaan community staat het thema ‘Talent’ centraal. In de community staat onder andere het online programma Ontdek je talenten voor je klaar. Kijk voor meer informatie op: https://www.unique-loopbaancoaching.nl/held-in-je-loopbaan-community-3/

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}