Jolanda Grevers
7 december 2016
keuzestress | Loopbaankeuze | unique-loopbaancoaching

Sta je voor een keuzemoment in je loopbaan en vraag je je af welke keuze het verstandigst is? Herkenbaar?

Je wilt een volgende stap in je loopbaan zetten, maar je kunt maar geen keuze maken omdat je zoveel leuk vindt. Je bent bang om een verkeerde keuze te maken. Want wat is de juiste keuze? Je hebt last van keuzestress. Maar een keuze maken lijkt onvermijdelijk. Hoe te kiezen als je zoveel leuk vindt? Hoe pak je dat dan aan? In dit blogartikel help ik je op weg. 

Keuzestress is een fenomeen waar veel vrouwen vandaag de dag last van hebben. In onze moderne maatschappij van vandaag zijn de keuzemogelijkheden eindeloos. Er valt zoveel te kiezen. 

Bewuste en weldoordachte keuzes maken

Wanneer je bewuste en weldoordachte keuzes maakt, vergroot je je gevoel van autonomie en groeit je zelfvertrouwen, een belangrijk fundament voor een succesvolle loopbaan. En alleen dan houd je de regie over je eigen loopbaan in eigen hand.

Hoe ga je om met keuzestress?

1. Wees je ervan bewust dat je een keuze moet maken.

Besef dat je een keuze moet maken en dat het niet verstandig is om het keuzemoment voor je uit te schuiven. Want anders kom je niet in beweging. Stilstand is achteruitgang. 

2. Accepteer je onzekerheid en vertrouw op jezelf.

Het kan heel vervelend voor je zijn, als je nog niet weet welke keuze je wilt maken. Maar het accepteren van deze onzekerheid hoort bij het maken van loopbaankeuzes. Keuzes maken gaat altijd gepaard met gevoelens van onzekerheid, omdat je bang bent een verkeerde keuze te maken.

3. Hoe ziet jouw droombaan eruit?

Wat is jouw ultieme loopbaandoel? Enig idee? Voordat je verder gaat is het verstandig om daar eens goed over na te denken. Iedereen heeft een ultiem loopbaandoel. Je ultieme doel is je kompas dat richting en betekenis geeft aan al je loopbaankeuzes.

Wat is jouw loopbaandoel? Waarom? Stel jezelf zolang de waarom-vraag, totdat je antwoord simpelweg ‘daarom’ is. Dan weet je dat je je ultieme doel hebt bereikt.

4. Ga vrijuit, met een open blik je keuzemogelijkheden grondig onderzoeken.

Verzamel zo veel mogelijk informatie over alle mogelijkheden. Probeer een helder en realistisch beeld van alle keuzemogelijkheden te krijgen. Praat erover met vriend(in)en en vraag om feedback.

5. Welke keuzemogelijkheden passen bij jouw ultieme loopbaandoel?

Zijn de keuzemogelijkheden in overeenstemming met je ultieme doel. En brengt het je een stapje dichterbij dit doel? Streep alle keuzemogelijkheden door die niet in overeenstemming zijn met je ultieme doel.

6. Overgebleven keuzemogelijkheden verder onderzoeken

Welke keuzemogelijkheden passen het best bij jouw talenten, vaardigheden, passie en werkwaarden?  Maak hier een lijst van en onderzoek welke keuzemogelijkheden het best erbij passen. Welke keuzemogelijkheden blijven er over?  

7. Tijd om een keuze te maken.

Hoera! Het is nu tijd om een definitieve keuze te maken. Doe het nu en stel het niet langer uit. Maak een verstandige weloverwogen keuze. Luister niet alleen naar je ratio maar ook naar je gevoel. Welke keuzemogelijkheid voelt goed en word je echt blij van? Ga niet over één nacht ijs.

Kiezen voor zomaar een baan is niet verstandig

Heb je nu geen werk? Of wil je echt heel graag weg bij je huidige werkgever? Dan is de verleiding groot om concessies te doen met betrekking tot je loopbaan en lukraak te solliciteren op alle vacatures die enigszins passen bij je CV. En alles aan te pakken wat op je pad komt. Dit is geen succesformule. Het is heel begrijpelijk, maar leidt meestal tot een grote teleurstelling. Het hoeft niet zo te zijn, maar ondoordachte keuzes zijn slecht voor je eigen welbevinden, zelfvertrouwen en carrière.

De juiste keuze bestaat niet

Wees gerust de juiste keuze bestaat niet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je kiest voor het één, laat je het ander inderdaad wel liggen, maar keuzes kunnen worden bijgesteld en je zit er dus niet de rest van je leven aan vast. Maak jezelf geen verwijten als blijkt dat je keuze toch niet de juiste is. Daar help jij jezelf niet mee. 

Kiezen voor wat je echt wilt is het allerbeste wat je met je leven kunt doen.

-Jolanda Grevers

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}