Jolanda Grevers
8 januari 2020
Lekker doen wat je leuk vindt | Uniqie-loopbaancoaching

Doen wat je leuk vindt, daar verlangen mijn klanten naar. Maar hoe ontdek je wat je echt leuk vindt om te doen, je loopbaandroom? Deze vraag kreeg ik van mijn klanten de afgelopen jaren heel vaak te horen. En weet je, ik heb zelf ook heel lang met deze vraag geworsteld.

Met tegenzin naar je werk gaan of doen wat je leuk vindt en je loopbaandroom verwezenlijken

De kerstvakantie was weer voorbij. Met lood in mijn schoenen op weg naar mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar. Ik had niet zo goed geslapen en ik zag er behoorlijk tegenop om de hele dag dingen te doen die ik niet echt leuk vond om te doen. Een hele dag lang facturen en bankboekstukken inboeken, alleen in een groot kantoor zonder collega’s en afleiding. Doodsaai, zo eentonig. 

In de middagpauze zat ik in mijn uppie aan mijn bureau mijn boterhammen op te eten. Ondertussen was ik aan het mijmeren over mijn toekomst. ‘Wat gaat 2014 mij brengen?’ Plotseling besefte ik dat er iets moest veranderen in mijn leven. Het leven is te kort om dingen te doen die je echt niet leuk vindt om te doen. Als ik gelukkig wil zijn, moet ik mijn tijd besteden aan dingen die ik leuk vind om te doen.

Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen werkgeluk en niemand anders. Ik besefte dat ik alleen iets aan mijn werksituatie kon veranderen door uit de slachtofferrol te stappen en zelf de regie terug te pakken. Het was de hoogste tijd om op zoek te gaan naar mijn passie. ‘Wat vind ik echt heel erg leuk om te doen?’ ‘Waar word ik echt heel erg blij van?’

Wat vind ik echt leuk om te doen?

Maar ja, WAT? Doordat ik jarenlang vastzat in een baan waar ik vreselijk van baalde, wist ik ondertussen heel goed wat ik niet leuk vond. Maar wat vond ik wel leuk? Geen idee! Want daar had ik al zo lang niet meer over nagedacht.

Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Groots te gaan dromen. Droommomenten inplannen met mijzelf. Heerlijk eindeloos fantaseren en plannen maken. Een moment voor mezelf pakken, met een kop thee, een notitieboek en mijn favoriete pen op de bank zitten.

Groots dromen

Zo lang ik mij kon herinneren deed ik dit al. Als klein meisje kon ik ‘s avonds in bed eindeloos fantaseren en plannen maken. Wat ga ik later doen als ik groot ben? Ik kon er helemaal in opgaan, ten koste van mijn nachtrust. Maar hier was ik een aantal jaren geleden mee gestopt na de zoveelste teleurstelling in mijn loopbaan. Mijn loopbaandromen waren naar de achtergrond verdwenen.

Ik koos een moment uit waarop ik zeker wist dat ik niet zou worden gestoord. Genietend van de stilte om mij heen, stapte ik uit de realiteit van alledag en liet ik mijn gedachten de vrije loop. Gelukkig was ik het nog niet verleerd. Al snel kwam ik in contact met mijn dromen en verlangens. Allerlei gedachten kwamen naar boven. Ik schreef ze allemaal op. Ik durfde weer te dromen en dat voelde ontzettend goed.

In de maanden hiervoor lag ik ’s nachts vaak urenlang wakker en te piekeren over mijn werk. Maar nu lag ik ’s avonds in mijn bed steeds vaker te fantaseren over mijn loopbaandromen, in plaats van te piekeren over mijn baan en over alles waar ik zo ontevreden over was.

Uiteindelijk heb ik gedurende drie weken diverse droommomenten ingelast. Mijn notitieboek volgeschreven met mijn bevindingen en ideeën. Al schrijvend werd ik steeds enthousiaster over de gedachten die mijn leven zouden kunnen veranderen. Waarom had ik hier zo lang mee gewacht?

Na drie weken wist ik hoe mijn droombaan eruit zou moeten zien: ’een eigen praktijk voor loopbaancoaching voor vrouwen beginnen.’ Deze droom was geen onbekende droom van mij, want sinds mijn afstuderen was deze loopbaandroom regelmatig mijn bewustzijn binnengetreden. Steeds weer had ik deze droom terzijde geschoven: onrealistisch en onhaalbaar. Maar nu kon ik deze droom niet langer negeren. Ik wist dat ik deze droom moest gaan verwezenlijken.  

Nu, zes jaar later, ben ik heel blij dat ik gekozen heb voor mijn loopbaandroom, ondanks dat mijn omgeving heel sceptisch was over mijn loopbaanplannen. Maar gelukkig leven we in een tijdperk waarin ontzettend veel mogelijk is. Nu ga ik wel elke dag met veel plezier naar mijn werk en ik haal veel voldoening uit wat ik doe. Ik doe nu wat ik echt heel erg leuk vind om te doen.

De weg naar mijn droombaan is niet in een rechte weg omhooggegaan. Ik ben onderweg diverse hobbels en kuilen tegengekomen. En ook ben ik meermaals op een doodlopende weg uitgekomen. Ik heb offers moeten brengen. Maar ik weet waarvoor ik het doe en daarom heb ik nog nooit aan opgeven gedacht als alles tegenzat. 

Durf te dromen en te kiezen voor wat je echt leuk vindt om te doen, jouw loopbaandroom

Door groots te dromen ontdek je wat je echt leuk vindt om te doen. Je dromen zijn nooit te mooi om waar te zijn. Het gaat erom dat je loopbaandroom je hart sneller laat kloppen en in vuur en vlam zet en je vervolgens uitzoekt hoe jij je loopbaandroom kunt verwezenlijken.

Spreek met jezelf af dat je de komende vier weken aan de slag gaat met jouw loopbaandromen. Download mijn gratis droomdagboek en maak alle schrijfoefeningen. Schrijf al je dromen, wensen en verlangens op in een notitieboek.

Stel vervolgens je eigen dromenlijst samen. Zet al je dromen op je dromenlijst. Lees je lijst nogmaals door en ga voor jezelf na welke gevoelens en gedachten er bij elke droom op je droomlijst naar boven komen. Haal de dromen die niet echt goed voelen, of echt onrealistisch of  op dit moment onhaalbaar zijn van de lijst af.

Uiteindelijk weet ik zeker dat je zult ontdekken welke loopbaandroom jij wilt verwezenlijken. Geloof in je dromen en laat je door niks en niemand tegenhouden. 

Ik wens je heel veel plezier met dromen de komende vier weken.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}