Jolanda Grevers
22 augustus 2017
Nieuw! Het levenlanglerenkrediet | Unique-loopbaancoaching | Unique-loopbaancoaching

Overweeg je al een tijdje om je te laten bij- of omscholen, maar heb je geen recht meer op studiefinanciering en wil je niet je spaarrekening plunderen, dan is het levenlanglerenkrediet misschien de oplossing voor jou.

More...

Wat is een levenlanglerenkrediet?

Het is een hele mond vol: levenlanglerenkrediet. Het is een regeling waarmee je tot op latere leeftijd kan blijven leren. Want met ingang van studiejaar 2017 – 2018 kan iedereen tot 55 jaar die geen recht meer heeft op studiefinanciering geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. 

Snel veranderende arbeidsmarkt

Juist in deze tijd is door de snel veranderende arbeidsmarkt bij- en omscholing belangrijker dan ooit. De technologie verandert razendsnel. Door automatisering zullen steeds meer taken, maar ook banen, verdwijnen of een andere invulling krijgen. Ook zullen er in de komende jaren nieuwe banen en functies ontstaan.

Het is een daarom een must dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen, dus kan blijven leren. Bijblijven en op tijd anticiperen op veranderingen binnen je eigen baan of om je baan te behouden. Of om makkelijker naar een andere baan over te stappen.

De overheid is het hier mee eens. En door middel van beleid wil de overheid volwassenen stimuleren om te blijven leren. Minister Bussemaker vindt het belangrijk dat deze mogelijkheden niet stoppen na de studietijd.

De spelregels

 • Iedereen die een wettelijk erkende voltijd, deeltijd of duale hbo of universitaire opleiding doet in Nederland kan tot 55 jaar een levenlanglerenkrediet aanvragen. Voor mbo is het alleen mogelijk om een lening te krijgen bij een wettelijk erkende voltijdopleiding in Nederland.
 • Het collegegeld mag niet betaald worden door een instantie , door je werkgever of bijvoorbeeld je ouders.
 • Het is mogelijk om een levenlanglerenkrediet te krijgen voor de duur van de opleiding, meestal vier jaar. Wie in deeltijd studeert, krijgt een jaar extra.
 • Het bedrag dat is verschuldigd voor collegegeld of lesgeld kan geleend worden. Hieraan is een maximum gesteld van € 10.030,20 (hbo en universiteit) en € 5685,- (mbo). Wil je per jaar meer lenen dan € 2006,- (hbo en universiteit) of € 1137,- (mbo) dan moet je een verklaring van de onderwijsinstelling meesturen waaruit blijkt dat het college- of lesgeld hoger is.
 • Na het beëindigen van je studie moet de lening binnen vijftien jaar worden afbetaald, inclusief rente. Het maandbedrag is afhankelijk van je inkomen. Op dit moment is de rente van DUO nul procent. De hoogte van deze rente wordt eens in de vijf jaar aangepast.
 • Naast je studie mag je onbeperkt bijverdienen. En het inkomen van je partner is niet van invloed.
 • Het levenlanglerenkrediet kan vanaf juni 2017 worden aangevraagd. De regeling gaat in op 1 augustus 2017 (voor MBO) en op 1 september 2017 voor (hbo en universiteit).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het levenlanglerenkrediet op  de website van DUO.


Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Voor iedereen mogelijk, waarom niet voor BBL opleiding, waarbij je geen arbeidscontact heb met je leerbedrijf. Onbetaalde stage.

  1. Hallo Coby,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik heb geen antwoord op je vraag omdat ik deze regels niet bedacht heb. Ik ken de beweegredenen niet.

   Vriendelijke groeten,

   Jolanda Grevers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}