Jolanda Grevers
27 oktober 2019
loopbaan keuze -Wat zou je kiezen als elke keuze succesvol zou zijn? Unique-loopbaancoaching

‘Ik weet niet wat ik wil’, vertelt Jeannette mij met een onrustige blik in haar ogen. Jeannette zit met een kop dampende thee tegenover mij aan tafel. Ze is druk aan het vertellen over haar huidige baan, haar levenssituatie en haar loopbaandroom. Maar ze twijfelt over haar loopbaan. Want ze wil graag een volgende stap in haar loopbaan zetten, maar het lukt haar maar niet om een keuze te maken, om knopen door te hakken, want ze is bang om een verkeerde loopbaankeuze te maken. ‘Ik wil de juiste loopbaankeuze maken.’

Al maanden draaien haar gedachten in kringetjes. Enerzijds wil ze heel graag voor haar loopbaandroom kiezen: een studie marketing volgen en gaan werken bij een marketing- en/of communicatiebureau. Anderzijds is ze bang dat haar droom niet haalbaar is, te hoog gegrepen is en dat ze beter alles kan laten zoals het is. Want ze heeft een goede baan, een fijne werkgever en hele goede arbeidsvoorwaarden. Het is niet zo dat ze echt een hekel aan haar baan heeft. Eigenlijk ervaart ze haar probleem een beetje als een luxeprobleem. Waarom kan ze niet tevreden zijn met wat ze heeft?

Wat zou je kiezen als elke keuze succesvol zou zijn?

Nadat ze na ongeveer 20 minuten uitgepraat is en er een stilte valt, vraag ik haar welke keuze ze zou maken wanneer elke keuze succesvol zou zijn?  Nou… dat is niet zo moeilijk. ‘Een studie marketing gaan volgen en gaan werken bij een marketing- en/of communicatiebureau.’ Ze lijkt een beetje te schrikken van haar eigen antwoord. Van de snelheid waarmee het antwoord uit haar mond komt. Haar ogen beginnen helemaal te stralen en er verschijnt een glimlach op haar gezicht.  Ze lijkt opgelucht nu ze eindelijk hardop heeft gezegd wat haar loopbaandroom is.

Terwijl ze druk aan het vertellen was, wist ik na 10 minuten al wat ze echt het allerliefst wilde gaan doen. Angsten en onzekerheden blokkeren het pad naar deze keuze. Dat is heel normaal, want het maken van een keuze brengt altijd gevoelens van onzekerheid en onbehagen met zich mee.

Door haar deze vraag te stellen bracht ik haar echt in contact met haar loopbaandroom en omzeilde ik haar angsten en haar twijfels.

Hoe kun je je loopbaandroom realiseren zonder grote risico’s te hoeven nemen?

Samen praten we verder over hoe ze haar loopbaandroom zou kunnen realiseren. Wat wil ze gaan doen in ‘de marketing?’ Hoe ziet ze haar droombaan voor zich? Waarom is dit haar droombaan? Welke routes kan ze gaan bewandelen? Welke stappen moet ze zetten om haar loopbaandroom waar te kunnen maken? Hoe kan ze voorkomen dat het uitloopt op een fiasco?

Ook bespreken we diverse scholingsalternatieven. Welke alternatieven sluiten het beste aan bij haar wensen en haar situatie?

kennismaken met je droombaan

Voordat ze een eerste stap richting haar droombaan zet, gaat ze eerst nader kennismaken met haar loopbaandroom.

Een dagje meelopen bij een marketing- en/of communicatiebureau. Een bedrijf waar ze in de toekomst graag zou willen werken, zo kan ze kijken of de praktijk aansluit bij haar ideeën over een baan in de marketing.

Maar ook zodat ze van de mensen in de branche kan horen welke opleiding/cursus ze het best kan volgen gezien haar opleidings- en arbeidsverleden en haar loopbaandroom. Zij kunnen als geen ander haar adviseren over de beste vervolgstap, want tijd en geld investeren in opleidingen/cursussen waar men in de branche niet over te spreken is, is doodzonde. 

Een loopbaanroute uitstippelen, passend bij jou

Ze is blij dat ze een afspraak met mij heeft gemaakt, want haar gedachten bleven maar ronddraaien in hetzelfde cirkeltje. Door er met mij over te praten, door mijn vragen en adviezen is haar gedachtecirkel doorbroken en is ze tot nieuwe inzichten gekomen. Ze is zich bewust geworden van wat ze echt het allerliefst wil gaan doen en ze weet ook welke stappen ze moet zetten om haar loopbaandroom te realiseren. Ze weet nu dat ze een pad kan uitstippelen passend bij haar. Want zoveel wegen leiden naar Rome.

Ze weet dat kiezen voor je droombaan niet betekent dat ze in het diepe moet springen en alle schepen achter je moet verbranden. Dat lucht op.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}