Jolanda Grevers
14 december 2016
Waarom is het hebben van een duidelijk loopbaandoel zo ontzettend belangrijk? Unique-loopbaancoaching

Mijn loopbaandoel leek onbereikbaar?

Na mijn studie heb ik heel lang getwijfeld over mijn loopbaandoel. Getwijfeld tussen loopbaanadviseur of HRM-manager worden. Daarom heb ik binnen beide werkvelden heb ik diverse banen gehad. Telkens weer kwam ik tot de conclusie: hier ga ik niet gelukkig worden omdat deze baan past niet bij mij. Steeds weer opnieuw stippelde ik een nieuwe loopbaanroute uit. En weer ging ik op zoek naar mijn ‘droombaan’. Na de zoveelste teleurstelling ging ik erg twijfelen aan mijn loopbaandoel. Anderen om mij heen hadden mooie carrières. Waarom ik niet? Was het bereiken van mijn loopbaandoel niet voor mij weggelegd? 

Mijn loopbaandoel liet ik los

Natuurlijk kan ook ik mijn loopbaandoelen bereiken. Maar ik zette mijn loopbaanplannen en -doel in de ijskast. En ik ging iets heel anders doen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik een ‘verkeerde’ keuze had gemaakt. Ik was doodongelukkig en ik ging elke dag met tegenzin naar mijn werk. Doelloos, zonder plezier en zonder voldoening leefde ik van de ene dag naar de andere dag. Ik dreigde vast te roesten in een baan die niet bij mij paste. Maar ik deed niets, want het was crisis. Ik beruste erin.

Het verlangen om mijn loopbaandroom te leven werd steeds groter 

Steeds vaker moest ik aan mijn ‘loopbaandoel’ denken. ’s Avonds in bed lag ik er urenlang over te fantaseren. Ik wist heel goed wat ik wilde, maar ik kwam maar niet in beweging. Op een dag raakte ik aan de praat met een mevrouw in een winkel. Ik had haar nog nooit eerder gezien of gesproken. We spraken over mijn loopbaandoel. Ik begon enthousiast te praten over mijn loopbaandroom en ik bleef maar praten. Nadat ik eindelijk was uitgepraat, zei ze tegen mij dat mijn ogen straalden toen ik over mijn loopbaandroom aan het vertellen was. Op dat moment dacht ik: ik moet nu kiezen voor mijn loopbaandoel en ervoor zorgen dat deze droom werkelijkheid wordt. Ik was wakker geschud. 

Ik ga mijn doel bereiken

Er kwam een rust over mij heen en ik wist wat mij te doen stond. De energie stroomde weer door mijn lichaam en ik had kriebels in mijn buik. Ik voelde mij sinds lange tijd weer gelukkig en gefocust. Vervolgens ging ik vastberaden en vol goede moed aan de slag met het opzetten van mijn coachingspraktijk voor loopbaancoaching voor vrouwen. Ik heb een duidelijk doel en ik weet wat ik moet doen om dit doel te bereiken. Ook weet ik dat het niet makkelijk zal worden en dat ik er hard voor moet werken, maar dat is geen probleem. Want ik voel weer die drang in mij om een doel te bereiken. Een heerlijk gevoel dat ik lang heb gemist.

Waarom is het stellen van doelen zo belangrijk?

Het geeft je rust, duidelijkheid en focus. Wanneer je een realistisch loopbaandoel hebt, geeft dit richting aan jouw loopbaan. Want een helder doel prikkelt je motivatie, dit gaat omhoog. Het is als brandstof voor een auto om vooruit te komen. Het wordt makkelijker om de juiste prioriteiten te stellen en om door te gaan als het even tegenzit. Je weet waarvoor je het doet.

Zonder loopbaandoel ben je doelloos

Als je niet weet waar je naar toe wilt, blijf je doelloos ronddwalen en maak je geen bewuste keuzes. Je bent overgeleverd aan de omstandigheden en toeval. Waardoor de kans is groot dat je op een plek terecht komt die niet bij jou past, of erger nog, dat je blijft hangen op een plek die niet meer bij jou past.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}