Jolanda Grevers
2 juli 2019
loopbaandoelen | Hoe blijf je gemotiveerd | Unique-loopbaancoaching

Loopbaantool #16 hoe blijf je gemotiveerd?

Wanneer je een volgende stap in je loopbaan wilt zetten, je loopbaandoelen wilt bereiken, gaat zelfmotivatie een belangrijke rol spelen. Op dergelijke momenten is het belangrijk dat jij jezelf kunt motiveren om de stappen te zetten die je moet zetten om je loopbaandoel te bereiken. Want  tenslotte ben jij diegene die al het werk moet verrichten. 

Maar hoe motiveer je jezelf dan? In deze oefening vertel ik je hoe jij jezelf kunt motiveren. Ik deel 10 waardevolle tips met je. Tips die je zelf kunt toepassen wanneer je met jouw loopbaandroom aan de slag gaat. 

Wat is zelfmotivatie dan?

Zelfmotivatie is de mate waarin jij jezelf kunt motiveren ervoor te gaan. In hoeverre kun jij je eigen intrinsieke motivatiebronnen aanspreken, zonder dat prikkels of stimulans van buitenaf je daartoe moeten aanzetten. Zelfmotivatie is allesbehalve eenvoudig. Want het kost de nodige inspanning. Maar de beloning is groot wanneer jij jezelf kunt motiveren en je loopbaandoel bereikt. Een leuke baan waarin je plezier en voldoening ervaart. Vergeet niet dat je het daarvoor allemaal doet. 

Hoe motiveer jij jezelf?

  • Het is belangrijk dat het  doel voor jou de moeite waard is om voor te gaan.  Zonder een doel waarvan jij echt blij wordt, is het moeilijk om onderweg gemotiveerd te blijven. Dus zorg ervoor dat het doel je hart sneller laat kloppen en je inspireert om door te blijven gaan. 
  • Zorg ervoor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Te grote doelen laten je heel gemakkelijk struikelen omdat ze vaak te overweldigend en beangstigend zijn. Zet kleine behapbare babystapjes. 
  • Richt je aandacht op dat wat goed gaat. Richt je blik vooral op wat er goed gaat en niet teveel op wat er niet goed gaat. Sta dus niet te lang stil bij wat er minder goed gaat. De beste vraag in elke situatie is dan ook: “Wat is hier goed aan?” 
  • Vraag om feedback wanneer je vast dreigt te lopen. Een ander kijkt vaak met een hele andere blik naar de situatie waardoor je vaak tot nieuwe inzichten en oplossingen komt. Twee weten er per slot van rekening meer dan een. 
  • Vier je successen. Wees blij met elk resultaat in de juiste richting, hoe klein ook. Sta er een momentje bij stil, wees trots op jezelf en geef jezelf een schouderklopje. 
  • Beloon jezelf. Beloon jezelf regelmatig voor je inspanningen. Het zal waarschijnlijk even duren voordat jij je einddoel hebt bereikt. Door jezelf tussentijds te belonen voor je inspanningen wordt het een stukje makkelijker om gemotiveerd te blijven en stappen te blijven zetten. Doe dit ook wanneer het eventjes tegenzit. 
  • Zoek steun bij iemand in je omgeving in de vorm van een buddy. Zoek iemand die je vertrouwt en het leuk vindt om je buddy te zijn. Zeg tegen je buddy: “Ik ben niet echt gemotiveerd vandaag. Kun je me even een schop onder mijn kont geven?"
  • Voorkom dat negatieve gedachten de overhand krijgen. Het is belangrijk dat jij je onderweg steeds bewust bent van je eigen gemoedstoestand. Als je merkt dat je somber wordt en negatieve gedachten de overhand krijgen, dan is het tijd om ‘stop’ te roepen. Breng je gedachten tot rust door bijvoorbeeld een meditatie- of een ontspanningsoefening. Of schrijf je gedachten op  bijvoorbeeld in een dagboek en probeer je gedachten positief om te draaien. Dit kan heel verhelderend werken. 
  • Wees niet te streng voor jezelf. Straf jezelf niet wanneer je een keer een afspraak met jezelf niet nakomt, of een fout maakt. Want een ding is zeker: je zal onderweg fouten maken. Maar zorg ervoor dat je van je fouten of vergissingen leert. 
  • Sta stil bij de gevolgen wanneer je niet doet wat je moet doen om je loopbaandoel te bereiken? Wat gebeurt er wanneer je niet in actie komt en alles zo blijft als het nu is? Welke gevolgen heeft het voor jou nu en op de lange termijn. 
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}