
Danielle volgt een loopbaantraject bij mij en staat op het punt om een loopbaankeuze te maken. Ze heeft een drietal keuzealternatieven. Maar ze vindt keuzes maken zo lastig. Keuzes maken is vaak een worsteling voor haar. ‘Ik kan niet kiezen. De worsteling begin al ’s ochtends aan de ontbijttafel. Wat doe ik op mijn brood?’ Ze blijft maar wikken en wegen. Knopen doorhakken vindt ze eng.
De invloed van anderen op je loopbaankeuze
Daarom heeft ze met een aantal vriendinnen gesproken over haar keuzealternatieven. Haar vriendinnen zijn van mening dat haar keuzealternatieven niet de juiste zijn. Ze zijn van mening dat ze veel meer kan dan een baan op mbo-niveau.
De reacties van haar vriendinnen op haar keuzealternatieven brengen haar aan het twijfelen. Zijn mijn keuzealternatieven inderdaad niet de juiste voor mij? Ga ik hier spijt van krijgen? Deze vragen blijven maar door haar hoofd spoken. Haar gedachten draaien in cirkeltjes rond. Waardoor ze het maken van een keuze het liefst nog eventjes voor zich uit blijft schuiven.
Bewust wikken en wegen
Maar ze heeft heel bewust voor deze drie keuzealternatieven gekozen. Ze heeft ME en een kind met beperkingen waarvan de ernst nog niet duidelijk is. Veel extra zorgen, aandacht en ziekenhuisbezoeken liggen in het verschiet. Tevens is ze zwanger van een tweede kind. Ze kan en wil daarom niet te veel hooi op haar vork nemen. Ze is zich ervan bewust dat ze meer in haar mars heeft, maar haar huidige omstandigheden laten deze keuzeoptie op dit moment niet toe. Hier staan haar vriendinnen niet bij stil.
De keuze van anderen is vaak niet de beste keuze voor jou
Danielle kent zichzelf het best en weet wat het beste voor haar is. Haar vriendinnen kijken vanuit een ander, hun eigen, referentiekader naar haar situatie. Zij gaan uit van hun eigen voorkeuren, niet die van haar. Wanneer ze dit inziet, weet ze dat ze het juiste heeft gedaan en niet te veel waarde aan de meningen van haar vriendinnen moet hechten. Hoe goed ook bedoelt.
Ze gaat haar keuzealternatieven nog aan een kritisch onderzoek onderwerpen. Daarna maakt ze een definitieve keuze.
Volg je eigen pad
Laat je bij het maken van een loopbaankeuze niet te veel beïnvloeden door goedbedoelde adviezen van je partner, familieleden en vriendinnen, want deze kunnen ervoor zorgen dat je afwijkt van je eigen plan. Hierdoor loop je het gevaar dat je een loopbaankeuze maakt waar je niet gelukkig van wordt.
Leer jezelf echt goed kennen. Ontdek wat je echt leuk vindt om te doen. Zoek uit welke talenten jij bezit. Maar denk ook goed na over wat jij belangrijk vindt in je werk en in welke type werkomgeving jij je thuis voelt. Ontdek welke banen bij jou passen door de arbeidsmarkt te verkennen. Zet alles goed overzichtelijk in bijvoorbeeld een mindmap. Maak daarna keuze, een keuze die voor jou als de juiste keuze voelt.
Volg je eigen pad en vertrouw op jezelf en je innerlijke wijsheid. Doe het op jouw manier. Dan is de kans het grootst dat je de juiste keuze maakt.