Jolanda Grevers
15 februari 2017
Ben je klaar voor een volgende stap in je loopbaan?| Unique-loopbaancoaching

Ben jij klaar voor een volgende stap in jouw loopbaan? Kun jij het oude loslaten en ruimte scheppen voor het nieuwe? Afscheid nemen en loslaten? 

More...

Wil jij heel graag een volgende stap in je loopbaan zetten, maar blijven je gedachten in kringetjes ronddraaien waardoor je geen stap verder komt? ’s Avonds in bed is het een drukte van jewelste in je hoofd, waardoor je soms een tijd wakker ligt voordat je in slaap valt. Kortom: blijf je maar over je baan piekeren? Herkenbaar?

Voordat je een volgende stap in je loopbaan kunt zetten moet je eerst ‘afscheid’ nemen van je huidige baan. Of als je op dit moment zonder werk zit: moet je eerst ‘afscheid’ nemen van je oude baan, voordat je verder kunt. Je moet je baan, collega’s, klanten, et cetera echt loslaten. Wanneer je blijft vasthouden aan…, kun je niet loslaten en kun je geen volgende stap in je loopbaan zetten.

Loslaten en ruimte maken

Het is heel belangrijk dat je afscheid neemt van je baan, voordat je een volgende stap in je loopbaan gaat zetten. Geef alles een plaatsje. Laat je boze of vervelende gedachten en frustraties los. Denk niet steeds aan je werk, aan wat je allemaal niet (meer) bevalt. Het heeft geen zin om je erin vast te blijven bijten. Kost alleen maar heel veel energie en levert een slecht humeur op. Sluit het af. Alleen dan kun je adequaat een volgende stap zetten. Anders blijf je in het verleden hangen en kun je je niet voor 100% richten op het nu en je toekomst. Dan zie je ook niet de kansen en mogelijkheden die op je pad komen.

Ik weet dat loslaten niet altijd even makkelijk is. Voor de meesten van ons is het een moeilijke stap. Zeker als je er nog werkt, er heel veel is gebeurd en je emoties nog steeds heel heftig zijn.

Bovendien vinden wij mensen het eng om het bekende, het vertrouwde, los te laten, ook wanneer dit niet meer goed voelt. Ook ik ben in het verleden weleens veel te lang blijven hangen in een baan omdat ik het bekende niet los durfde te laten. Pas toen ik last kreeg van allerlei fysieke klachten durfde ik de knoop door te haken en het bekende los te laten.

Loslaten van het oude biedt ruimte voor het nieuwe.

Heb je echt alles geprobeerd?

Voordat je afscheid gaat nemen van je baan, is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: “Heb ik er echt alles aan gedaan om alles uit mijn huidige baan te halen?”

Maak een lijstje voor jezelf met alle redenen waarom je weg wilt bij je huidige baan. Wat vind je niet meer leuk aan je werk? Wees eerlijk tegen jezelf. Vervolgens ga je bij elke reden bedenken wat je er aan zou kunnen doen om de situatie te verbeteren. Heb je echt alles geprobeerd? Welke inzichten leveren de antwoorden je op? Wil je het nog een kans geven of wil je nog steeds op zoek naar een nieuwe baan en afscheid nemen van je huidige baan?

Als je van jezelf weet dat je echt hebt geprobeerd de huidige werksituatie te veranderen, heb je een beter gevoel bij het afscheid nemen. Dan heb je het punt bereikt waarop je open staat om de volgende stappen in je loopbaan te zetten.

Wat wil je meenemen naar je volgende baan?

Wees eerlijk over je huidige baan. Het is vast niet alleen maar kommer en kwel. Er zullen vast wel ‘dingen’ zijn die je gaat missen als je weg bent. Welke werkzaamheden vind je nog steeds heel erg leuk? Wat vind je leuk en wil je graag meenemen naar een volgende baan?

Goed afscheid nemen is belangrijk

Het is erg belangrijk om op een fijne manier weg te gaan bij je oude baan en niet weg te rennen uit ellende en alle schepen achter je te verbranden. De wereld is klein en je weet nooit wat de toekomst zal brengen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}