Jolanda Grevers
17 oktober 2017

Mijn 5 grootste fouten in mijn loopbaan. Van mijn fouten heb ik veel geleerd en mijn wijze lessen wil ik met je delen om te voorkomen dat jij ze ook maakt.

More...

Ik draai al heel wat jaartjes mee op de arbeidsmarkt. Mijn loopbaan was er één vol hobbels en diepe kuilen. Ook ik heb de nodige tegenslagen te verwerken gehad. Soms zag ik het echt niet meer zitten. Ja, en… ik heb fouten in mijn loopbaan gemaakt, hele stomme fouten. Maar daar heb ik veel van geleerd. Mijn persoonlijke loopbaanlessen wil ik heel graag met je delen.

mijn 5 grootste loopbaanfouten

1. Niet luisteren naar je innerlijke stem

Op mijn eerste werkdag in een nieuwe baan stond ik in mijn kantoor toen een stemmetje tegen mij zei: “Wat doe je hier? Ren zo hard weg als je kunt.” Ik wist dat ik een verkeerde keuze had gemaakt. De visie van de directie en de bedrijfscultuur pasten helemaal niet bij mij. Het voelde niet goed. Maar snel drukte ik het stemmetje naar de achtergrond en somde allerlei rationele argumenten op waarom het wel een goede keuze was. Goed salaris, een interessante functie en vijf minuten fietsen van huis. Maar het stemmetje kreeg wel gelijk. Ik was niet gelukkig in die baan en uiteindelijk kreeg ik flink bonje met de directie van het bedrijf. Onze visies botsten hevig. Er was een werksituatie ontstaan die onhoudbaar werd.

2. Werk gaan doen waar je niet goed in bent

Ik heb een baan aangenomen waarbij een groot deel van de werkzaamheden niet bij mijn talenten paste. Erger nog... Ik was er echt niet goed in en dat wist ik. Maar ik dacht dat wanneer ik heel hard mijn best zou gaan doen, ik het wel onder de knie zou krijgen. Onder het mom van: alles wat je graag wilt, kun je als je maar hard genoeg je best doet. Het kostte zo ontzettend veel energie en ik kreeg het niet goed onder de knie. Ik had geen plezier in mijn werk en mijn frustraties werden steeds groter. 

3. Te lang blijven hangen in een baan waar je doodongelukkig van wordt

Ik bleef te lang hangen in een baan waar ik doodongelukkig van werd. Te lang heb ik een slopende ongezonde werksituatie geaccepteerd. Ik was alleen maar bezig met overleven in mijn baan. Mijn angsten hadden mij in de houtgreep. Ik durfde geen volgende stap mijn loopbaan te zetten. Het was crisis en ik was bang om zonder werk en geld te komen zitten. Ik ervoer mijn situatie als uitzichtloos. Ik kreeg door alle stress ernstige fysieke stressklachten.

4. Een ondoordachte loopbaankeuze maken en vluchten in de eerste de beste baan

Ik had het niet naar mijn zin in een baan en ik wist dat er een reorganisatie aan kwam, waardoor ik mijn baan zou kwijtraken. Ik wilde er zo snel mogelijk weg. Dus ging ik op zoek naar een andere baan. Enkele dagen later werd ik gevraagd voor een baan. Impulsief nam ik de baan direct aan, zonder eerst goed na te denken over wat ik wilde gaan doen en of de baan wel bij mij paste. Het bedrijf wilde mij erg graag hebben en mijn ego voelde zich vereerd omdat ik werd gevraagd voor een baan.

5. Langdurig dingen op je werk doen die botsen met je geweten

Ik heb in opdracht van een werkgever dingen gedaan die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Ik heb klanten gouden bergen beloofd om ze binnen te halen, zodat de werkgever een flinke bonus kreeg. Nadat deze klanten binnen waren, deed ik niks meer voor hen, omdat zij financieel gezien niet interessant waren voor de werkgever. Deze klanten raakten diep teleurgesteld in mij en waren soms ook heel erg boos op mij. Ze voelden zich genaaid. Ik vond het vreselijk en kwam in conflict met mijn geweten. En toch ging ik ermee door, omdat ik bang was om mijn vaste baan kwijt te raken. Ik wilde een huis kopen en daarvoor heb je toch een vaste baan nodig?

mijn wijze loopbaanlessen

  1. Luister altijd naar je innerlijke stem, ook wanneer de boodschap in strijd is met je ratio.
  2. Je werkzaamheden moet passen bij je talenten. Want wanneer je op je werk vaak met je zwakke punten wordt geconfronteerd, dan betekent dit dat je baan niet goed bij je past.
  3. De organisatie en bedrijfscultuur moeten passen bij jou, bij jouw belangrijkste werkwaarden en bij wie jij bent. 
  4. Maak geen impulsieve ondoordachte loopbaankeuzes. Wegvluchten uit een baan waarin je het niet naar je zin hebt en de eerste de beste baan aannemen, is heel dom. Vraag jezelf eerst goed af wat je in een nieuwe baan wilt en ga daarna gericht solliciteren.
  5. Het is belangrijk dat je meer dan 50% van je werkzaamheden leuk vindt om te doen.
  6. Blijf niet te lang hangen in een baan waar je ongelukkig van wordt. Geef jezelf een schop onder je kont en kom in beweging. Ga uitzoeken wat je graag wilt gaan doen en hoe je de baan “van je dromen” kunt krijgen.
  7. Plan evaluatiemomenten met jezelf in. Minimaal twee keer per jaar. Kijk kritisch naar je loopbaan en naar je eigen functioneren. Ga voor jezelf na of je nog wel blij wordt van je werk en of de organisatie nog wel bij je past. Schrijf je bevindingen op in een notitieboekje, speciaal hiervoor aangeschaft. Wees eerlijk, houd jezelf niet voor de gek.
  8. Leer van je fouten en maak ze geen tweede keer in je loopbaan.
  9. Doe geen dingen waardoor jij jezelf niet meer in de spiegel durft aan te kijken, omdat je je schaamt voor wat je gedaan hebt, enkel omdat de werkgever het van je verlangde.
  10. Geef de regie over je loopbaan nooit uit handen. Word geen slachtoffer van de grillen van de werkgever en de arbeidsmarkt.

Zo zie je maar weer, ook een loopbaancoach maakt fouten in haar loopbaan en krijgt te maken met tegenslagen. Ik weet waar jij mee worstelt en ik wil je graag behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. Tip: leer van mijn loopbaanlessen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}