Jolanda Grevers
25 februari 2020
Mijn doel voor 2020 mijn droombaan vinden | Unique-loopbaancoaching

Ik wil in 2020 mijn droombaan vinden

Nancy meldde zich twee weken geleden aan voor een droombaangesprek bij mij.  Wanneer ik haar de vraag stel waarom ze zich heeft aangemeld, wordt het eventjes stil en zie ik haar denken. Deze stilte wordt snel verbroken door een waterval aan woorden. Ze vertelt dat ze een belangrijk doel voor 2020 heeft: haar droombaan vinden. Ze wil in 2020 krachtige loopbaankeuzes maken. Want na twee jaar in haar huidige baan gewerkt te hebben, is ze tot de conclusie gekomen dat dit niet is wat ze wil. Ze heeft geen plezier in haar werk en ze ervaart haar werk vaak als stressvol. Ze vindt het doodzonde om haar tijd nog langer te verdoen in een baan die niet bij haar past. Want het draaait om meer dan alleen geld verdienen. Ze wil iets doen wat ze echt leuk vindt en waar ze goed in is. 

Ik wil níet blijven hangen in een baan waar ik niet gelukkig van wordt. Dat vind ik echt doodzonde, want ik vind mijn tijd veel te waardevol om te verdoen.

Quote Unique-loopbaancoaching

‘Maar hoe maak ik de juiste loopbaankeuze en hoe vind ik mijn droombaan?’ vraagt ze zich al een paar weken af en ze is nog geen stap dichter bij een antwoord gekomen. Ze merkt bij zichzelf dat dit haar onrustig maakt omdat haar gedachten alle kanten op schieten. Ze wil juist heel erg graag de juiste keuze maken en een baan vinden die echt bij haar past. 

Maar hoe maak ik de juiste loopbaankeuze en hoe vind ik mijn droombaan? Ik vind zoveel leuk!

Quote Unique-loopbaancoaching

 In dit artikel deel ik 4 tips waardevolle tips die je helpen om je droombaan te vinden. 

4 tips die je helpen je droombaan te vinden

01. Vertaal je loopbaandoel in concrete acties

02 Start vandaag nog en blijf in beweging

03 Lig je nog op koers? 

04 Stuur bij indien nodig

1. Vertaal je loopbaandoel in concrete acties

Als je je loopbaandoel wit bereiken, is het essentieel om in actie gekomen en je doel te vertalen naar concrete en realistische acties. Wat kun je doen om je doel te bereiken? Maar daarbij blijft het niet. Het is ook belangrijk dat je vaststelt wanneer je wat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt. 

Nancy wil in 2020 haar droombaan vinden. Maar ze heeft nog geen idee hoe haar droombaan eruitziet, want ze weet niet wat ze echt het allerliefst wil gaan doen. Daarom heeft ze een afspraak met mij gemaakt. Ze wil met behulp van een loopbaantraject bij mij, ontdekken hoe haar droombaan eruitziet en hoe ze haar droombaan kan vinden. Nadat het traject over 4 maanden is afgerond heeft ze een stappenplan waarmee ze aan de slag kan om haar droombaan te vinden. Ze weet dan wanneer ze welke stappen moet zetten.

2. Start vandaag nog en blijf in beweging

Wanneer je jezelf een duidelijk doel hebt gesteld en weet welke stappen je moet zetten om dit doel te bereiken, is het alleen nog een kwestie van starten. Kom in beweging en start vandaag met het zetten van een eerste stap. Verschuil jezelf niet langer achter je smoezen, maar ga aan de slag. Welke stap kun je vandaag zetten om een stapje dichter bij jouw loopbaandoel te komen?

Nancy weet dat ze in beweging moest komen, wil ze haar droombaan in 2020 vinden. Ze wist dat het geen enkele zin had om nog langer in haar uppie te worstelen met haar vraag: “Hoe maak ik de juiste loopbaankeuze en hoe vind ik mijn droombaan?” Daarom trok ze de stoute schoenen aan en startte ze met een loopbaantraject bij mij. Elke twee weken heeft ze een coachingsgesprek met mij en op haar vrije dag gaat ze aan de slag met ‘haar huiswerk’. 

Om te voorkomen dat je goede voornemens slechts voornemens blijven, is het verstandig om elke week voor jouw loopbaandroom een aantal acties in te plannen in je agenda. 

3. Lig je nog op koers? 

Als je in beweging bent gekomen en stappen bent gaan zetten op weg naar jouw doel, je droombaan vinden, is het belangrijk om regelmatig te controleren of je nog wel op koers ligt; of je wel de juiste stappen zet. Plan maandelijks een reflectiemoment in om vast te stellen of je acties het gewenste resultaat behalen. Hebben je acties het beoogde resultaat opgeleverd? Lig je nog op koers? Voelt je gemaakte keuze nog steeds goed? 

Over drie maanden heeft Nancy het loopbaantraject afgerond. Ze weet wat dan hoe haar droombaan eruitziet en welke stappen ze moet zetten om haar droombaan te vinden, omdat ze een SMART-stappenplan voor zichzelf heeft gemaakt. Want als het goed is zijn dan alle puzzelstukjes op de juiste plek samengevallen. Maar ook weet ze dat ze maandelijks een reflectiemoment met zichzelf moet inplannen om na te gaan of ze nog op koers ligt.  

4. Stuur bij indien nodig

Wanneer je vaststelt dat je niet op koers ligt, is het essentieel om direct bij te sturen. Het is helemaal niet erg om vast te stellen dat je wijzigingen in je aanpak moet aanbrengen. Wacht hier niet mee, want voordat je het weet dwaal je veel te veel af en wordt je doel onbereikbaar, of erger, je geeft op. 

  Nancy heeft nadat ze het loopbaantraject heeft afgerond voldoende handvatten aangereikt gekregen om tijdig bij te sturen wanneer dit nodig is. 

Wanneer ook jij in 2020 je droombaan wilt vinden is het verstandig om deze 4 tips te onthouden. Ontdekken hoe je droombaan eruitziet, een SMART-stappenplan opstellen, stappen zetten, reflectiemomenten inplannen en op tijd bijsturen als dat nodig is. En geloof me, als je er eenmaal mee aan de slag gaat, zul je zien dat je droombaan vanzelf steeds concreter wordt.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}