De toekomst: gratis online cursussen van ’s werelds beste universiteiten

Wil jij jezelf graag blijven ontwikkelen? Je verder verdiepen in je vakgebied, of in een nieuw vakgebied omdat je het roer wilt omgooien? Je bent niet alleen. Het concept van een ‘leven lang leren’ is actueler dan ooit. Maar opleidingen zijn meestal duur, tijdrovend en vaak moeilijk te combineren met je toch al drukke leven. MOOCs zijn dan voor jou de oplossing. Ze kunnen je helpen om daar te komen waar je graag wilt zijn.

Maar wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Het zijn online cursussen waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Je hoeft niet te voldoen aan bepaalde toelatingseisen. Zo kun je op een goedkope manier kennis maken met een nieuw vakgebied waar jouw interesse naar uit gaat, of je talenten verder ontwikkelen.

Bovendien hoef jij je portemonnee niet te trekken en torenhoge cursusgelden te betalen, want de meeste cursussen zijn zelfs helemaal gratis, of spotgoedkoop.

Onderwijs op topniveau, thuis op de bank en vaak helemaal gratis.

MOOCs worden aangeboden door gerenommeerde universiteiten als Harvard, Yale en – dichter bij huis – TU Delft, Erasmus universiteit Rotterdam, de Universiteit Leiden,  et cetera. 

Meestal zijn het complete op zichzelf staande cursussen die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn.

Hoe werkt het?

Je kunt thuis op de bank, wanneer jou het uitkomt, een cursus volgen. De cursussen worden online gegeven. Alle lesstof wordt dus via internet aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van videocolleges, artikelen, filmpjes en blogs. Via diverse forums kunnen de deelnemers contact met elkaar onderhouden en kennis, vragen, informatie et cetera met elkaar uitwisselen.

Een cursus duurt meestal 5 tot 10 weken en na afloop ontvang je vaak een certificaat van deelname. Meestal zijn deze certificaten zelfs officiële documenten van de universiteit of instelling waar je de MOOC hebt gevolgd. Voor het verkrijgen van een certificaat wordt soms wel een kleine vergoeding gevraagd.

De lesstof is meestal in het Engels. Dus ook alle oefeningen en opdrachten zijn in het Engels. Daarom is het belangrijk dat je de Engelse taal beheerst. Anders wordt het erg lastig om een cursus succesvol te voltooien en een certificaat te bemachtigen.

Het aanbod

In Nederland bevindt MOOC zich nog in de experimentele fase. Maar het aanbod uit America is groot. De laatste jaren springen MOOCs daar als paddenstoelen uit de grond.

Coursera

Coursera is een geweldig platform waar je heel veel informatie over alle op dit moment online aangeboden MOOCs kunt vinden.

Coursera is een Amerikaans bedrijf dat meer dan 2200 online cursussen aanbiedt volgens het principe van MOOC. Het bedrijf werkt samen met meer dan 140 universiteiten en onderwijsorganisaties uit verschillende landen

Het aanbod is zeer breed. Je kunt kiezen uit cursussen op het gebied van techniek, marketing, communicatie, ict, psychologie, wiskunde, biologie, bedrijfswetenschappen, milieu, rechten, statistiek, biologie, chemie, gezondheidszorg, et cetera.

Het is zeer interessant en inspirerend om er eens een uurtje op deze website rond te snuffelen.

laptop

Coursera

Moocademy

Dit is een Nederlands platform. Hier bieden diverse Nederlandse organisaties en Hogescholen MOOCs aan.

laptop

Moocademy

Emma European MOOCs

EMMA, European Multiple MOOC is een pilot die gefinancierd wordt door de Europese Unie. EMMA heeft als doel om excellentie in innovatieve onderwijsmethoden aan te pakken. Hier bieden diverse Europese universiteiten MOOCs aan.

laptop

Platform Europeanmoocs

MOOC list

Op deze website vind je een volledig overzicht van alle MOOC’s overal ter wereld

laptop

MOOC list

Mijn overzicht hierboven is bij lange na niet compleet. Ongetwijfeld is er in Google nog veel meer informatie over MOOCs te vinden

Waarom doen?

  1. De huidige arbeidsmarkt vraagt van je dat jij jezelf continu blijft ontwikkelen.
  2. Je kunt eenvoudig kennis maken met een nieuw vakgebied en je interesses onderzoeken.
  3. Je kun kunt je talenten via MOOCs verder ontwikkelen.
Succesvol zijn in deze eeuw betekend: blijven leren, initiatief nemen en zelf de regie over je eigen loopbaan pakken.

Op welk gebied zou jij je graag verder willen ontwikkelen?

Leave a Comment: