Jolanda Grevers
17 maart 2018
Talenten | Ontwikkel je talent | Unique-loopbaancoaching-2

loopbaantool #6 ontwikkel je talent stappenplan

Hoe kun jij je talenten een grotere rol laten spelen in je werk en leven? Simpel. Door bewust met je talenten aan de slag te gaan en ze verder te ontwikkelen. Want je kunt je talenten alleen verder ontwikkelen door ze zoveel mogelijk te gebruiken. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Het onderstaand stappenplan helpt je hierbij.


Ontwikkel je talent stappenplan

Stap 1: je talenten benoemen

Benoem je talenten. Heb je geen idee wat jouw talenten zijn, start dan eerst met het ontdekken jouw jouw talenten. Je kunt hierbij gebruik maken van:

Ontwikkel je talent 7 stappenplan Taltenten Unique-loopbaancoaching

blogartikel: Wat is mijn talent? 

7 tips die je op weg helpen

Talententest Via

Online loopbaantest

Je kunt ook gebruik maken van diverse andere online zelf-assessmentinstrumenten. Op het web is genoeg te vinden. 

Stel uiteindelijk een lijst met jouw top 5 talenten samen. Beschrijf je talenten in eigen woorden. Bepaal vervolgens welke 2 of 3 talenten je verder wilt gaan ontwikkelen.

Stap 2: je talenten beter leren

Vaak heb je helemaal geen duidelijk beeld van hoe een bepaald talent bij jou tot uitdrukking komt. Voor jou zijn je talenten heel vanzelfsprekend. Het valt je niet op.

Hoe gebruik jij je talenten? Hoe komen ze bij jou tot uitdrukking?

Mensen die jou goed kennen hebben meestal een goed beeld van jou en jouw talenten. Bespreek je bevindingen uit stap één met drie goede bekenden die een betrouwbaar beeld van jouw talenten kunnen geven. Vraag of ze de talenten bij jou herkennen en, als dat het geval is, of ze concrete voorbeelden kunnen geven van situaties waarin een bepaald talent naar voren kwam. Probeer te ontdekken hoe jij je talenten gebruikt.

“Je talent verdient het om zich verder te kunnen ontwikkelen en regelmatig benut te worden.”

Stap 3: je talenten leren gebruiken

Je talenten worden pas interessant wanneer je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Maar hoe kun jij je talenten meer inzetten?

Benoem een aantal successen waar jij heel trots op bent. Ga na welke talenten jij hebt ingezet en hoe deze talenten hebben bijgedragen aan het bereiken van dit succes. Hoe en waar kun jij je talenten op vergelijkbare manieren inzetten?

Stap 4: je ontwikkelingsdoelen bepalen

Alleen als jij heldere en realistische doelen formuleert, kun jij jouw gekozen eindbestemming bereiken.

Formuleer op basis van de voorgaande stappen je ontwikkelingsdoelen. Waar wil jij echt goed in worden?

Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om nog meer uit je talenten te kunnen halen? Wat wil je uiteindelijk bereiken? 

Schrijf je top vijf talenten op het linkergedeelte van  een leeg vel papier. Schrijf wat je wilt leren, kunnen of beheersen op het middelste gedeelte van het vel papier. De doelen die betrekking hebben op wat je wilt bereiken, schrijf je op het rechtergedeelte van het vel papier. Geef tot slot in enkele steekwoorden kort en bondig aan waar jij echt goed in wilt worden.

Stap 5: je talenten verder ontwikkelen

Hoe ga jij de doelen bereiken? Hoe wil jij je talenten verder ontwikkelen?

Bedenk en plan concrete activiteiten om aan je ontwikkelingsdoelen te werken. Dit kunnen trainingen, cursussen, coaching, supervisie, workshops, etc. zijn. Maar je kunt ook denken aan het initiëren van nieuwe activiteiten op je werk of het ruilen van taken met een collega.

Ook bieden vrijetijdsactiviteiten veel mogelijkheden tot ontwikkeling en groei van je talenten: hobby’s, sport, sociale activiteiten, et cetera.

Het verder ontwikkelen van je talenten gaat niet vanzelf. Je hebt daarvoor de juiste context nodig en zult heel veel moeten oefenen. En er dus veel tijd en energie in moeten steken.

Stap 6: talenten Ontwikkelplan maken

Dit plan bestaat uit twee delen: een overzichtspagina en een weekplan. Op de overzichtspagina vat je samen wat je talenten zijn, wat je gaat doen om je talenten verder te ontwikkelen en wat je langetermijndoelen zijn.

Heel belangrijk. Maak elke week een weekplan. Maak er een routine van dat je elke maandagochtend start met schrijven van je weekplan. Houd daarvoor 15 minuten vrij in je agenda. Langer hoeft het niet te duren. Geef in dit plan aan wanneer en hoe je je talenten gaat benutten en verder gaat ontwikkelen. Probeer elke dag aan je talenten te werken. Na verloop van tijd ontwikkel je hierin een zekere routine en wordt het een vast maandagochtend ritueel. 

Stap 7: Wekelijks evaluatiemomentje

Las elke vrijdag een evaluatiemomentje in. Noteer de afspraak met jezelf in je agenda, zodat je deze niet vergeet. Stel vast hoe het de afgelopen week is verlopen. In hoeverre is het je gelukt om je weekplan te voltooien? Wat ging er goed en wat kan beter? Noteer je verbeterpunten.

Stel jezelf eens voor hoe het zou zijn om je talenten optimaal te kunnen inzetten op je werk? Ik durf te wedden dat je hiervan heel blij wordt.

Instructie

 1. 1
  Pak een pen, schrijfblok, een groot vel papier, een kop koffie of een kop thee en zet je mobiele telefoon uit.
 2. 2
  Zorg ervoor dat je het komende uur niet wordt gestoord.
 3. 3
  Doe je ogen dicht en haal 5 keer diep adem en adem langzaam uit. Laat de dagelijkse beslommeringen los zodat het rustig wordt in je hoofd en er ruimte ontstaat voor jouw gedachten en fantasieën over jouw ideale loopbaan.
 4. 4
  Doorloop het stappenplan. 
 5. 5
  Vul het ontwikkelingsplan in en maak elke week een weekplan.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}