Jolanda Grevers
16 maart 2016
Passie en talent zijn de ingrediënten voor een succesvolle loopbaan! |Unique-loopbaancoaching

Passie en talenten hebben veel met elkaar te maken. De combinatie van passie en talent gaat over het beste uit jezelf halen. Het gaat over wat jou UNIEK maakt. Weet jij wat jou uniek maakt? Hoe geweldig zou het zijn om een baan te hebben waarin je kunt doen wat je echt heel leuk vindt en waarbij jij je talenten kunt benutten en verder ontwikkelen? Lees snel verder en ontdek je talenten en passies.

Talent en passie samen gaat over het beste uit jezelf halen

Passie en talent hebben elkaar nodig, ze kunnen niet zonder elkaar. Het is een sterk duo. Beide zijn essentieel voor een succesvolle loopbaan en het ervaren van voldoening in je werk. Je bent op je werk in je element als je vaak je talenten kunt benutten en kunt doen wat je leuk vindt. Je staat dan in contact met je unieke ik, dat wat jou zo uniek maakt.

Vaak worden die twee samen genoemd: talent en passie. ‘Waar ben ik goed in?’ (talent) en ‘wat vind ik echt leuk?' (passie).

Quote Unique-loopbaancoaching

Iedereen heeft talenten en passies

Ja, ook jij hebt talenten en passies. Ik ben nog niemand tegengekomen die nergens goed in is en ook niets heel leuk vind. Wel kan het zijn dat jij niet zo goed weet waar je echt goed in bent en wat je heel erg leuk vindt om te doen. Dat deze verborgen liggen onder een dikke laag stof in het donker en dat je ze eerst moet opgraven voordat je erbij kunt.

Wat is talent?

Iedereen krijgt bij zijn geboorte een set aan unieke talenten mee. Talenten zijn dus aangeboren, ze blijven altijd bij je en je komt er niet meer vanaf. Talent is het vermogen iets heel goed te kunnen, een bekwaamheid of begaafdheid. Als je ergens mee bezig bent  waarbij de tijd voorbijvliegt, omdat je het met plezier en zonder moeite doet, dan gebruik jij je talent. Je talenten kleuren jou als mens, het zegt iets over je potentieel, je sterktes.

Wat is passie?

Passie is zeer persoonlijk. Passie is een innerlijk verlangen dat als het ware ‘schreeuwt’ om bevredigd te worden. Ergens passie voor hebben betekent: iets zielsgraag doen. Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd, de uren vliegen voorbij. Je vergeet alles om je heen. Het geeft je veel voldoening plezier en heel veel energie.

Ga op zoek naar je talenten

Door een antwoord te geven op de vragen hieronder krijg je zicht op je talenten.

 1. 1
  Voor welke klussen/projecten word jij vaak gevraagd op je werk? Waarom? Wat zegt dit over je talenten?
 2. 2
  Wat vindt je heel erg leuk om te doen? Het gebeurt vast weleens dat je met iets bezig bent, er helemaal in op gaat en totaal de tijd vergeet. Waar ben je op dat moment mee bezig? Wat zegt dit over je talenten.
 3. 3
  Denk terug aan de momenten waarop jij succesvol was. Jij het beste van jezelf hebt kunnen laten zien. Haal de gebeurtenis weer naar boven en beleef deze opnieuw. Wat deed je toen? Ga bij elke situatie na aan welke talenten van jezelf het succes met name te danken was.
 4. 4
  Waar bewonderen anderen je om? Waar krijg je vaak complimenten over? Welke complimenten vind je leuk om te krijgen? Wat leert jou dat over je eigen talenten?
 5. 5
  Ik vind het heel gewoon om ..., het is ‘niks bijzonders’.
 6. 6
  In een sollicitatiegesprek wordt gevraagd waar je goed bent. Welke twee talenten zou jij het liefst benadrukken?
 7. 7
  Wat bewonder je in anderen? Welke eigenschappen bewonder je in anderen? Wat je in een ander bewondert, zegt iets over een talent dat in potentie ook in jou aanwezig is. Wat leert je dat over je eigen talenten?

Wat bewonder je in anderen? Welke eigenschappen bewonder je in anderen? Wat je in een ander bewondert, zegt iets over een talent dat in potentie ook in jou aanwezig is. Wat leert je dat over je eigen talenten?

Ontdek je passies

Hieronder volgt een lijst met maar liefst tien vragen om je passie te ontdekken.

 1. 1
  Wat vind je heel erg leuk om te doen?
 2. 2
  Waarvan gaan je ogen twinkelen en je hart sneller kloppen?
 3. 3
  Wanneer mijn leven ideaal is doe ik het allerliefst de hele dag…?
 4. 4
  Wanneer ga je ergens zo in op dat je helemaal de tijd vergeet, voordat je het weet is het een paar uur verder.
 5. 5
  Welke werkzaamheden zet jij het allerliefst bovenaan op je to-do-list?
 6. 6
  Welke activiteiten geven jou positieve energie?
 7. 7
  Waarvoor spring je ’s ochtends met plezier je bed uit?
 8. 8
  Wat vind je altijd leuk om te doen, ook als je moe bent?
 9. 9
  Stel, je hebt nog maar kort te leven, wat zou je dan het liefst willen gaan doen?
 10. 10
  Wat deed je graag als kind?

Als het goed is heb je nu een lijst met je talenten en een lijst met je passies. Je weet nu wat je talenten en passies zijn. Wat valt je op als je naar het lijstje kijkt? Wat wil je met je talenten en passies doen? Ik weet dat het een lastige vraag is waar je waarschijnlijk wel even over na moet denken, voordat je het antwoord gevonden hebt. Durf onderweg te dromen. Denk buiten de bekende kaders en denk in mogelijkheden. Hoe kun jij met je passies en talenten het beste uit jezelf halen?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}