Jolanda Grevers
23 maart 2018

Controleer jaarlijks of het nog wel de goede kant op gaat met jouw loopbaan. Waarom? In dit artikel leg ik uit waarom regelmatig onderhoud aan je loopbaan zo ontzettend belangrijk is. 

More...

Vaak gaan we pas aan de slag met onze loopbaan wanneer we vast dreigen te lopen in onze huidige baan. In mijn praktijk zie ik regelmatig de gevolgen hiervan. Last van veel te veel stress, met pijn in je buik naar je werk gaan, slecht slapen, piekeren, hoofdpijn, et cetera. Doodzonde en niet nodig.

Door minimaal 1 keer per jaar een “bezinningsmoment” met jezelf in te plannen, waarin jij je loopbaan eens kritisch onder de loep neemt en de balans opmaakt, kun je deze ellende voorkomen.

Ik weet dat “onderhoud aan je loopbaan” er gemakkelijk bij in schiet door de waan van de dag. Waarschijnlijk denk je: daar heb ik helemaal geen tijd voor. Toch wil ik je op het hart drukken dit wel te doen. Maak daarom een afspraak met jezelf en plan deze in in je agenda.

Waarom is onderhoud aan je loopbaan zo belangrijk?

Je houdt alleen de regie over je loopbaan in eigen hand wanneer je feeling blijft houden met hoe het met jou op je werk gaat. Dus wanneer je in contact blijft met je gevoelens en gedachten over je werk. Wanneer je op de hoogte blijft van de belangrijkste ontwikkelen binnen het bedrijf, de branche en de arbeidsmarkt. En wanneer je op tijd bijstuurt wanneer je de controle over je loopbaan dreigt te verliezen. Kortom: pleeg regelmatig onderhoud aan je loopbaan, ook preventief onderhoud.

Word je nog steeds gelukkig van je baan?

Stel jezelf deze vragen:

 • 1
  Zit ik nog wel op de juiste plek?
 • 2
  Word ik nog steeds heel erg blij van mijn baan?
 • 3
  Is mijn functioneren nog steeds oké?
 • 4
  Ga ik aan het eind van mijn werkdag met een voldaan gevoel naar huis?
 • 5
  Zijn mijn toekomstperspectieven bij de organisatie rooskleurig?
 • 6
  Kan ik nog steeds hard lachen met mijn  collega’s bij het koffiezetapparaat en helpen ze me als de nood aan de man is?
 • 7
  Is de werksfeer goed?  
 • 8
  Past de organisatie nog bij mij?
 • 9
  Is mijn verstandhouding met mijn leidinggevende nog oké?
 • 10
  De balans tussen werk en privé; is deze nog goed?

Gun jezelf een moment van zelfreflectie

Gun jezelf de tijd om goed over deze vragen na te denken. Plan regelmatig een droomdag in. Want alleen door regelmatig echt bewust met je loopbaan aan de slag te gaan en jezelf een moment van zelfreflectie te gunnen, kun je controleren of je nog op koers ligt met je loopbaan. Zelfreflectie betekent eerlijk zijn tegen jezelf en niet je kop in het zand steken. Maar ook betekent het de confrontatie aangaan en contact maken met je ware gevoelens en gedachten. Ten slotte betekent het ook nadenken over de toekomst, waar wil jij naartoe en hoe blijf je gelukkig in je baan? Ik weet het, het vergt moed maar weet je… eerlijkheid duurt het langs. 

 Alleen door regelmatig echt bewust met je loopbaan aan de slag te gaan en jezelf een moment van zelfreflectie te gunnen, kun je controleren of je nog op koers ligt met je loopbaan

Hoe blijf je ook in de toekomst gelukkig in je baan?

Het is niet alleen belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Nee… Ook is het belangrijk om vooruit te kijken. Je blik op de toekomst te richten, binnen en buiten het bedrijf en jezelf deze vragen te stellen:

Zo voorkom je dat je...

 • dreigt vast te roesten in een baan waar jij niet gelukkig van wordt;
 • de je de regie over je loopbaan kwijt raakt;
 • je te laat in actie komt en de kans van je leven aan je neus voorbij ziet gaan;
 • voor onaangename verrassingen komt te staan;
 • een speelbal wordt van je werkgever en de arbeidsmarkt en aan het toeval overgeleverd bent;
 • oninteressant wordt voor je werkgever en de arbeidsmarkt en misschien wel werkloos wordt.

Het vergt enige aandacht en tijd, maar het is zeker de moeite waard. Want ik weet zeker dat je tot nieuwe inzichten en ideeën komt. Dus... doen. 

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}