Jolanda Grevers
17 april 2019
Rot toch op met je droombaan | Unique-loopbaancoaching

Een droombaan is voor mij niet weggelegd

Eindelijk mijn droombaan gevonden, althans dat dacht ik. Zo vaak had ik teleurgesteld vastgesteld dat mijn baan niet de baan was waarvan ik droomde. Nu eindelijk had ik dé baan gevonden. Superblij en bruisend van energie ging ik aan de slag. Na amper en paar weken bood mijn leidinggevende mij een topkans aan. Ik sprong nog net niet letterlijk een gat in de lucht van blijdschap.  De aangeboden kans greep ik met beide handen aan. Fanatiek ging ik met deze nieuwe uitdaging aan de slag. Het eerste jaar vloog voorbij en was geweldig. Alles was nieuw, leuk en spannend. Ondanks dat ik lange dagen maakte, genoot ik elke minuut van mijn werk.

Maar toen veranderde alles. Door een reorganisatie veranderde de inhoud van mijn takenpakket drastisch; leuke taken werden vervangen door taken waarin ik geen plezier ervoer. Hierdoor verdween het plezier in mijn werk steeds meer. Mijn baan was niet langer meer de baan van mijn dromen. Ik begon te geloven dat een droombaan niet voor mij was weggelegd. Ik was zwaar teleurgesteld en ik begon de moed op te geven. Te vaak had ik moeten vaststellen dat mijn baan niet bepaald de baan van mijn dromen was. De glimlach was inmiddels van mijn gezicht verdwenen. Mijn nek zat op slot en ik kreeg steeds meer last van hoofdpijn. Met lood in mijn schoenen ging ik ’s ochtends naar mijn werk. Ik dreigde vast te roesten in een baan die ik inmiddels verafschuwde. Ik was jaloers op vriendinnen die enthousiast vertelden over hun leuke baan.  Waarom zij wel en ik niet? Ik durfde niet meer te hopen op… Ik legde mij erbij neer dat een droombaan niet voor mij was weggelegd.

Stiekem fantaseren over je droombaan

Jaren gingen voorbij. Ondertussen was ik ontslagen omdat de vestiging dichtging. Ik versleet diverse baantjes. Steeds weer vond ik een nieuw baantje door aan te pakken wat er toevallig op mijn pad kwam. Maar ik was niet echt gelukkig en ik voelde een soort leegte vanbinnen die steeds meer aan mij begon te knagen. Voor het eerst in mijn leven had ik helemaal geen dromen meer. Eigenlijk ging ik nergens echt voor. Mijn leven ging verder en ik hobbelde er achteraan, overgeleverd aan het lot. Ik had de regie over mijn loopbaan uit handen gegeven.

Maar toen veranderde er iets. Steeds vaker lag ik ’s avonds in mijn bed te fantaseren over mijn droombaan. Ik durfde weer stiekem te dromen over mijn droombaan. Ik begon voorzichtig weer contact te maken met mijn verlangens. en ik betrapte mij erop dat ik door weer contact te maken met mijn loopbaandromen ik steeds meer begon te verlangen naar een baan met meer plezier en voldoening. Zo graag wilde gaan doen wat ik echt leuk vond om te doen.

Maar wat is een droombaan?

Volgens mij een is een droombaan een baan waarin je doet wat je echt superleuk vindt om te doen. Je benut volop je talenten en elke dag word je een stukje beter in wat je doet omdat doet wat echt bij jou past. Je voelt je als een vis in het water binnen het team waarin je werkt. En je kunt ’s ochtends niet wachten om naar je werk te gaan omdat je echt zin hebt op aan de slag te gaan. Met een dikke glimlach op je gezicht loop je op je werk aangekomen naar binnen. Je voelt je fanatiek, de uren vliegen voorbij en voordat je het weet is het 17.00 uur. Met een voldaan gevoel ga je naar huis. ’s Avonds heb je nog voldoende energie over om leuke dingen te doen.   

Ik weet het zeker, de baan van je dromen bestaat echt

En toen was er geen weg meer terug. Ik had zojuist mijn verschrikkelijke baan opgezegd. Ik wist het zeker dat dit het moment was om te kiezen voor mijn droombaan: een eigen praktijk voor loopbaancoaching. Nu eindelijk mijn loopbaandroom wel gaan waarmaken. En gek genoeg waren al mijn angstige gedachten en twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen. Plaatsgemaakt voor een tomeloze energie en ik was al druk bezig met het maken van een to-do-lijst voor het opstarten van mijn praktijk. Voor het eerst sinds jaren voelde ik mij weer echt gelukkig en mijn ogen straalden weer. Er was een last van mijn schouders gevallen.

Nu vijf jaar later weet ik zeker, droombanen bestaan wel. Ik had gelijk, ik weet het zeker. Nu terugblikkend op mijn loopbaan hebben alle leuke en minder leuke gebeurtenissen mij gegeven wat ik nodig heb om mijn loopbaandroom tot een succes te maken. Steeds vaker stel ik vast dat er wijze lessen schuilen in alles wat er tot nu toe op mijn pad is gekomen.

Ik geloof oprecht dat iedereen verlangens en dromen heeft. Maar vaak veroordelen wij onze eigen verlangens en dromen als onrealistisch en niet haalbaar. We doen alsof ze niet echt belangrijk zijn. Of we zijn bang om ervoor te kiezen omdat negatieve stemmetjes in je hoofd je vertellen dat het voor jou niet is weggelegd. En dat vind ik zo jammer. Want loopbaandromen maken je wereld een stuk mooier. Alleen wanneer je kiest voor je droombaan doe je wat je echt wilt doen, kun jij je talenten volledig benutten en ervaar je plezier en voldoening in je werk.

Je ervaart zoveel meer plezier en voldoening wanneer je kiest voor jouw droombaan. Hoe spannend, moeilijk en eng het in het begin ook is, kiezen voor je droombaan is wel de keuze die jou gelukkig maakt

ik wil je uitdagen om te kiezen voor jouw droomloopbaan

Heilig ben ik ervan overtuigd dat ook jouw droombaan op jou wacht. Ik wil je uitdagen om weer te gaan dromen. Alles kan en alles is mogelijk. Durf groots te dromen. Ook al geloof je dat het onrealistisch en onhaalbaar is. Want er is zoveel meer mogelijk dan je nu denkt.

Zonder dromen geen volgende loopbaanstap

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}