Jolanda Grevers
8 januari 2019
ontdek je droombaan | lief dagboek | Unique-loopbaancoaching

Loopbaantool #13 lief dagboek

Bij deze oefening denk je al schrijvend na over je eigen loopbaan. Door je gedachten en gevoelens op te schrijven, creëer je inzicht, overzicht, rust in je hoofd en ruim je blokkades op. En al schrijvend maak je contact met wat echt belangrijk voor jou is. Je gaat als het ware in gesprek met jezelf en je houdt jezelf een spiegel voor, waardoor jij jezelf beter leert kennen en betere keuzes voor jezelf en jouw loopbaan kunt maken. 

Wanneer je ongestoord schrijft, heb je alle tijd en aandacht voor je eigen gedachten en gevoelens, wat in deze drukke tijden niet altijd gemakkelijk is. Dus wat zich eerst vooral in je hoofd afspeelde, staat dan op papier waardoor je er met afstand naar kunt kijken. Bovendien wordt het makkelijker om meer met je hart te kiezen in plaats van alleen met je hoofd je keuzes te maken. 

Schrijven is een manier om bewust contact te maken met je verlangens en dromen. Al schrijvend maak je contact met wat je echt wilt. 

Ik kan helemaal niet schrijven

Schrijfervaring of talent is niet vereist. Want je hoeft niet ‘mooi’ of ‘foutloos’ te kunnen schrijven. Alles wat je schrijft is goed! Niemand hoeft het te lezen. Je schrijft alleen voor jezelf.

Dus iedereen kan het? Ja… Ook jij kunt het. Het enige wat je nodig hebt, is een pen, een notitieboek en je wekker, die je 30 minuten vroeger zet. 

Schrijven helpt je bij het maken van loopbaankeuzes en loopbaanplannen.


Instructie

 1. 1
  Verwen jezelf en koop een mooi notitieboek en een mooie pen waar je fijn mee kunt schrijven. 
 2. 2
  Je gaat zeven dagen lang schrijven. Bij voorkeur ’s ochtend vroeg direct nadat bent opgestaan; voordat je huisgenoten opstaan en de waan van de dag losbarst.
 3. 3
  Elke dag ga je met één vraag aan de slag. Hou deze volgorde aan, omdat dit een logische volgorde is. 

Schrijven met een leeg hoofd

Wanneer je nog maar net wakker bent, draaien je hersenen nog niet op volle toeren. En je innerlijke criticus ligt nog op één oor. Dit laat je vrijer schrijven en makkelijker in contact komen met je eigen innerlijke stem en je verlangens.

De vragen

1. Hoe gaat het echt met je op je werk?

2. Waar word jij echt heel erg blij van?

3. Wat interesseert je echt?

4. Waar ben je echt heel erg goed in?

5. Waar droom je stiekem van?

6. Is er iets wat je nu tegenhoudt om te doen wat je echt wilt doen?

7. Hoe wil je verdergaan met je loopbaan?

 1. 4
  Zet je wekker een week lang 30 minuten eerder dan dat je normaal doet. Sta direct op wanneer je wekker afgaat. Weersta de verleiding om je nog een keer om te draaien. 
 2. 5
  Pak je notitieboek en je pen. Noteer de vraag behorende bij de dag bovenaan de bladzijde en start direct met schrijven. Laat je antwoorden op de vraag komen. Je hoeft niets te bedenken. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Ook je gedachten en gevoelens over de vraag. Er hoeft geen structuur te zijn en het hoeft nergens naar te leiden. Sta open voor wat zich aandient, verzet je er niet tegen. Juist dan komen er “dingen” op je pad die je vooraf niet had kunnen bedenken. Maar zorg dat je pen blijft bewegen op het papier. Ook als je niet weet waarover je wilt schrijven. Schrijf dat dan maar op. “Ik weet het niet. Ik weet niet wat ik moet schrijven.”  Je zult zien dat je van alles opschrijft. En dat is oké. Stop pas wanneer je drie pagina’s vol hebt geschreven.
 3. 6
  Controleer tijdens het schrijven je tekst niet op schrijf- en spelfouten. En streep ook niks door en breng geen verbeteringen aan. 
 4. 7
  Lees elke dag de drie pagina’s die je hebt geschreven nog eens rustig door en onderstreep de woorden of stukjes tekst die voor jou belangrijk zijn. Bij voorkeur met een rode pen. 
 5. 8
  Op dag acht lees je alles wat je hebt opgeschreven met een kritische analytische blik nog eens een keer door en laat het allemaal eventjes bezinken. Wat zijn je belangrijkste inzichten? Wat is je opgevallen? Is er een rode draad zichtbaar geworden? Welke keuze ga je maken? Welke stappen ga je zetten? Noteer je antwoorden in ook je notitieboek. 

Gebaseerd op fenomeen The Morning Pages, Julia Cameron

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}