Jolanda Grevers
18 oktober 2016

Hoe zou het zijn wanneer er een wonder gebeurd terwijl jij ligt te slapen? Wanneer je wakker wordt is je loopbaandroom uitgekomen. Hoe zou een wonder jouw leven en jouw loopbaan kunnen veranderen? Wat zou er voor je veranderen? Je doet wat  je echt wilt doen? Meer plezier in je werk? s' Avonds met een voldaan gevoel naar huis? Een betere balans tussen je werk en je privéleven?

Tijdens mijn coachingsopleiding maakte ik voor het eerst kennis met "de wondervraag". direct spraak deze oefening mij erg aan. Natuurlijk kon ik het niet laten om deze vraag ook aan mijzelf te stellen. De uitkomst was verhelderend en bevestigend. Mijn heeft deze vraag veel gebracht en daarom stel ik de wondervraag nu aan jou. 

stel jezelf de wondervraag

Stel nou, dat je straks naar huis rijd. Je gaat eten koken, daarna doe je nog een aantal huishoudelijke karweitjes en kijk je nog een film op Netflix. Gewoon de dingen die je elke dag doet. En als het tijd is om naar bed te gaan, stap je in je comfortabele bed en lees je nog een hoofdstuk uit je favoriete boek. Je denkt nog even aan de dag van morgen en daarna val je in een diepe slaap. En dan, terwijl je slaapt gebeurt er een wonder. Al je wensen en verlangens worden werkelijkheid. Je loopbaandroom is uitgekomen en je doet wat je het allerliefste doet. Elke dag weer voor de rest van je leven. 

Maar je slaapt, dus je weet niet dat een wonder zich heeft voltrokken. Je wordt wakker door de wekker die afgaat. Wat zijn de eerste dingen waaraan je merkt dat er een wonder is gebeurt gedurende de nacht? Wat is er veranderd? Misschien vind je het lastig om nu direct een antwoord op deze vragen te geven. Neem er rustig de tijd voor.

Pak pen en papier en zet je mobiele telefoon uit. Zorg ervoor dat minimaal twee uur niet wordt gestoord. Ontspan je en maak je hoofd leeg. Gebruik je verbeelding en je innerlijke wijsheid. Maak contact met je dromen en verlangens.

oefening: mijn droombaan is...

Maak de onderstaande zinnen af.

 • Ik werk als…
 • Op mijn werk voel ik me…
 • Ik werk … per week
 • Mijn werkzaamheden zijn...
 • Ik gebruik regelmatig de volgende talenten
 • Mijn collega’s zijn…
 • Ik geniet heel erg van…
 • Mijn agenda is….
 • De omgeving waarin ik werk is…
 • Ik volg een cursus/ opleiding/ training over...
 • De belangrijkste arbeidsvoorwaarden zijn…
 • Aan het eind van de werkdag ga ik…
 • Ik ben succesvol omdat…
 • Ik haal voldoening uit mijn werk omdat ik...

Benoem de kern van je loopbaandroom en schrijf deze op een gele post-it. Plak deze post-it in je agenda.

Geef jezelf voldoende tijd om je loopbaandroom gedetailleerd uit te werken. Waarschijnlijk moet je er eerst een aantal dagen goed over nadenken. Maar ik weet het zeker dat je gaandeweg zult merken dat je steeds enthousiaster wordt en je handen steeds meer gaan jeuken om met je loopbaandroom aan de slag te gaan. Je ogen beginnen steeds meer te stralen en je komt in contact met je innerlijke vuur. Waardoor je loopbaandroom wordt bijna tastbaar. 

de wondervraag brengt je in  contact met je dromen

De wondervraag daagt je uit om vrij en onbevangen buiten de bekende kaders te denken.  Je (her)ontdekt je wensen, verlangens en behoeften. Voorzichtig maak je contact met je droombaan. 

P.S. De wondervraag is uitgevonden door Insoo Kim Berg, de grondlegger van oplossingsgerichte coaching. Toen een cliënt tijdens een sessie een keer riep “O, daar zou een wonder voor nodig zijn”, besloot Insoo daarop door te gaan en antwoordde: “Stel je eens voor dat het wonder zou gebeuren, hoe zou alles er dan uitzien.” En zo ontstond de wondervraag.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}