Jolanda Grevers
20 juli 2016

Het is alweer half juli. De eerste 6 maanden van 2016 zijn voorbij gevlogen. De zomervakantie is begonnen en de zon schijnt. Hoogste tijd om op vakantie te gaan, te genieten en te ontspannen. Maar voor mij is de zomerperiode ook een periode van bezinning. Het ideale tijdstip om terugblikken op het afgelopen halfjaar. Je successen vieren en bedenken wat je het komende halfjaar wilt doen. Een Ta-da list kan je hierbij helpen.

vier je successen!

Regelmatig terugblikken is goed omdat we vaak veel te weinig stil staan bij de dingen die we hebben bereikt; onze successen. Zonde toch? Want je successen moet je vieren! Hoe groot of klein ze ook zijn. Het sterkt je en het geeft je zelfvertrouwen een boost

wat is een ta-da list?

Een Ta-da list is het tegenovergestelde van een to-do list. Je blikt terug op wat je allemaal hebt bereikt. Je staat stil bij je grote en kleine successen, bij de dingen waar je zeer tevreden over bent, en je een trots en voldaan gevoel geven.

Zo krijg je een een goed beeld van al het werk dat je hebt verricht en de prestaties die je hebt geleverd op je werk. Het is zo simpel om te doen en het effect is groots.

Maar hierover nadenken kan je ook helpen om de lijnen uit te zetten voor het komende half jaar.

hoe werkt het?

​Pak een pen en een groot vel papier. Zet je telefoon uit. Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten niet wordt gestoord door wie dan ook. Schrijf op je Ta-da list alle dingen die je de afgelopen 6 maanden voor elkaar hebt gekregen. Wat heb je allemaal bereikt? Van een opdracht die je goed hebt afgrond, een verkoopgesprek dat perfect is verlopen tot moeilijkheden die je hebt overwonnen. Schrijf alles op van groot tot klein. Je zult zien dat je Ta-da lijst altijd langer is dan je van tevoren had gedacht. Daarom is het ook zo leuk om je eigen Ta-da list te maken.

​Een paar vragen om je op weg te helpen.

  • Wat was het mooiste compliment dat je hebt ontvangen?
  • Waar ben je echt trots op?
  • Wat was het meest liefdevolle wat je hebt gedaan?
  • Welke hobbels op je pad heb je overwonnen?
  • Welke wijze lessen heb je geleerd. 
  • Wat heeft jezelf verbaasd?

​Als het goed is heb je nu je Ta-da list voor je op tafel liggen. Neem je lijst nog eens rustig door. Wat valt je op? Welke gedachten en gevoelens komen er nu bij je naar boven? Geeft het je een trots en voldaan gevoel?

Wat wil je de komende zes maanden allemaal nog bereiken? Wat wil je allemaal nog gaan doen waardoor 2016 een waardevol jaar wordt? Denk er maar eens rustig over na, heerlijk zittend in de zomerzon met een verfrissend drankje. 

maandelijks herhalen

Eén of twee keer per jaar een Ta-da lijst maken is eigenlijk veel te weinig. Creëer maandelijks een Ta-da-moment om de voorbije weken te ‘vieren’. Doe het, vergeet het niet. Want het geeft je zo’n boost.

Wat staat er op jouw Ta-da list? Hoe ga jij voor jezelf van het komende halfjaar een waardevol halfjaar maken?

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}